Színház és színművészek

A színház története

A Pécsi Nemzeti Színház 1895. október 5-én nyitotta meg kapuit a műkedvelők előtt a Bánk bán című darabbal. Az épület 90 évig szolgálta Pécs és a térség színház szerető közönségét, de életveszélyessé vált. Az 5 éven át, tartó felújításnak köszönhetően (1986-tól-1991-ig), korszerű, több szín megjelenítésére alkalmas forgószínpadot, új fény-, hang-, és videórendszert szereltek be, valamint egy 4 részben süllyedő zenei árkot is kapott.

A pécsi színházi élet, színház nélkül 1895-ig

A 19. század közepén Pécs soknemzetiségű város volt: magyarok, németek, horvátok és bosnyákok éltek itt, és évszázadok alatt keveréknyelvük alakult ki. A tiszta magyar és német irodalmi nyelvet a vándorszínészek hozták el, akik különféle helyeken léptek fel, míg állandó színházuk nem volt: fogadókban, magánházakban, például az ún. Elefántos Házban, vagy a tettyei kisszínpadon. Színház építését már 1815 óta tervezték, az elő állandó színház végül 1840-ben nyílt meg a Mária utcában, a Királyi Ítélőtáblának a polgári leányiskola felé eső részén. Az épületnek csak homlokzati rajza maradt fenn; 1890-ben lebontották.

Építése és a megnyitó

Az új színházépület felépítéséhez a város Színügyi Bizottságot állított fel. A kiválasztott helyszínen, a mai Színház téren akkor katonai csapatkórház állt. Az 1890 májusában kiírt tervpályázatot Lang Adolf és Steinhardt Antal nyerte. 1895. október 5-én nyitották meg a színházat Erkel Ferenc Bánk bán című előadásával.

Megnyitástól egészen napjainkig

Az életveszélyessé vált Pécsi Nemzeti Színház 1986. június 5-én zárta be kapuit. Az épület egészét érintő felújítás 1991 júniusáig tartott. Ennek során az épület teljesen megújult. 2011 nyarán az épület ismét felújításra került. A munkálatok magukban foglalták az erkély megerősítését, kicserélték a teljesen elkorrodált tartókonzolokat. Visszahelyezték és részben újragyártatták az erkély díszítőelemeit. Az erkélyt szigetelték és újrabetonozták
Színészek

Színésznők

Avar István Cseh Mária
Bálint András Esztergályos Cecília
Bán János Labancz Borbála
Bánffy György Margitai Ági
Bősze György Máthé Erzsi
Buss Gyula Pásztor Erzsi
Haumann Péter Pécsi Ildikó
Holl István Péter Gizi
Faludy László Ronyecz Mária
Fekete András Sólyom Katalin
Győry Emil Szabó Tünde
Kézdy György Vajda Márta
Koltai Róbert Vári Éva
Kovács Dénes
Kulka János
Láng József
ifj.Latabár Kálmán
Marczis Demeter
Mendelényi Vilmos
Mester István
Páger Antal
Sas József
Szabó Ottó
Szegvári Menyhért
Széplaky Endre
Tomanek Nándor
Végvári Tamás