http://www.pectusexcavatum.atw.hu/

Tölcsérmellkas , tyúkmell , fórum.
Pontos idő: 2026.04.24. 12:24

Időzóna: UTC [ nyi ]

Új téma nyitása A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 315 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 32  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Pectus excavatum a régi fórum.
HozzászólásElküldve: 2009.08.14. 13:53 
Adminisztrátor

Edna írta:

Goshi! Látom te nagyon otthon vagy ebben a műtéti dologban. Én még mindig nem igazán értem, hogy ez a két eljárás miből áll...Elmondanád nekem mind a kettőt? Megköszönném.

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2009.08.14. 13:54 
Adminisztrátor

Goshi írta:

Üdv.

Ha jól gondolom, a Nuss és a Ravich féle műtéti eljárásra gondolsz.

Először is a Ravichról írok:
Ez volt az eddig használt műtéti eljárás a tölcsérmellkas kezelésére. Lényegében a mellkast középen felnyitják a szegycsont szétvágásával és azt az új helyzetben rögzítve összedrótozzák és ebben az új helyzetben végül összeforrnak a csontok. Ha jól tudom a drótokat fél év után veszik ki.
Hátránya a komoly megterhelő műtét, ami több heti intenzív ápolást követel, a lábadozási idő igen hosszú, és a mellkas közepén ottmaradnak a műtét nyomai a vágások és forradások.

A Nuss féle eljárás ezzel szemben minimál invazív beavatkozás, ami azt jelenti, hogy a lehető legkissebb bemetszésen át, endoszkópos módszerrel hajtják végre a műtétet. A Mellkas két oldalán ejtenek egy egy kb 4 cm.es vágást, amin át egy U alakú lemezt helyeznek a mellkasba, amit aztán megforfítanak, így mint egy boltív belülről megtámasztja a mellkast és a bemélyedést kifelé tolja, vagyis megszünteti. ezzel megtörténik a szegycsont kiemelése.

http://www.answers.com/topic/pectus-exc ... cat=health

Az eredmény azonnal látható, csak a csontszerkezet átépülésére kell várni két évet. Ezalatt a mellkas megerősödik és lemez nélkül is megtartja ezt a formáját. Két év múlva pedig a lemez eltávolítható.

Előnye, hogy lényegesen rövidebb időt kell a műtét után kórházban tölteni. Sokkal kevésbé megeröltető, a beteg a műtét utáni második napon már felkelhet az ágyból. Általában egy hetet kell benttölteni, de ennél lehet rövidebb is. Ezután otthon mégegy hetet pihenni kell és egy hónapig kerülni kell a megeröltető tevékenységet.
A műtétről itt is olvashatsz:

http://www.heimpalkorhaz.hu/sebeszet/Pectus.html

(A Nuss módszer a tyúkmell kezelésére is alkalmas, ezesetben a lemezt a szegycsont felett vezetik át.)

Remélem segítettem valamennyit, de ha kérdésed lenne csak írj és válaszolunk...

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2009.08.14. 13:55 
Adminisztrátor

Sandman írta:

Goshi, igen nagy segítséget jelent, hogy ennyire otthon vagy a témában!

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2009.08.14. 13:56 
Adminisztrátor

Jogre írta:

A Ravich-nál is beraknak egy lemezt egy évig. A hegek viszont valóban nem szépek.

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

Adminisztrátor

Edna írta:

Goshi, nagyon szépen köszönöm! Tényleg sokat segítettél! Bár én most egy "holtidőben" vagyok, sajnos. (A szívemet még nem veszélyezteti, ezért még nem akarnak megműteni, várják, hogy az évek során hova fejlődik, vagy romlik az állapot). Ha majd odajutok, hogy megműtenek, szerinted a Nuss-félét válasszam? Az az előnyösebb, nem?

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

Adminisztrátor

Goshi írta:

Szia Edna.

Egyértelműen a Nuss-t javaslom, habár szerintem a másik fajtát nem alkalmazzák már. (Ha igen, akkor inkább egy másik kórházat keresnék)
Hatékonyabb, könnyebb és ha vége az egésznek, szinte nem is marad nyoma a műtétnek, hisz az apró sebek a kar alatt lesznek.

Mellesleg, amikor engem műtöttek az volt az első kérdés, hogy okoz e valamilyen problémát a dolog, vagy csak az esztétikai okok miatt kérem a műtétet. Vagyis szerintem nem kell megvárni, amíg valami probléma jelentkezik, hanem kérheted a műtétet csupán esztétikai okokból kifolyólag.
Persze ha neked nem okoz problémát ez a dolog és elfogadod magad úgy, ahogy vagy, akkor nem kell vállalnod a műtétet. Ez csupán egy lehetőség.
A pectus excavatum romlása sportolással, úszással megelőzhető!

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2009.08.14. 13:57 
Adminisztrátor

Edna írta:

Hát..műtét szerintem mindenféleképp lesz...Majd valamikor. Mert ez a "dolog" magától biztosan nem fog elmúlni...Meg hát, ez az elfogadás dolog se nagyon megy.

De köszönöm mégegyszer a segítségedet!

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2009.08.14. 13:58 
Adminisztrátor

Maxwell írta:

Hello Mindenki,

van itt egy fontos dolog, amin eddig sztem átugrottunk.

A fémlemez beszerzése.

Érdemes tudni, hogy ez egy drága orvosi-fém ötvözetböl készült cuccos, amit egyénenként, méretre szabottan kell legyártani, szóval nem hever csak úgy, Tesco-gazdaságos gyüjtöcsomagban a kórház polcán.

Az én esetemben ez majdnem 2 hónappal tolta el a mütét idejét, azaz június legelejéröl július leges-legvégére.

(Megjegyzem késöbb kiderült, hogy hamarabb is megvolt, csak akkor meg a kórház nem akarta megvenni, mert ez drasztikusan csökkentette volna az éves keretüket az OEP felé. Emiatt (nem) kicsi lelkiismeret-furdalásom volt egy ideig, hogy most tuti 3 életmentö mütét marad el az én plasztikai beavatkozásom miatt, de aztán persze gyözött az ego. Ez a finanszirozásos dolog túl komplex, nem a pectus-os beteg fogja a padlóra vinni az éves büdzsét).

Ha a lemez megvan, akkor már csak a doki idöbeosztásán múlik a dolog, mikor lehet befeküdni.

Egyéb érdekesség, hogy az én beavatkozásomat további 2 héttel tolták el nyáron a höség-riadó miatt, mert a poszt-operatív betegek rosszul tolerálták a 38 fokot Smile

Az alap-üzenet azoknak szól, akik meló - suli - miegyéb miatt próbálnak jól idözíteni: lehet, hogy a szük keresztmetszet a lemez beszerzése lesz, de egyéb faktorok is nehezithetik a pontos tervezést.

Remélem, hogy az én esetem csak egy kirívó példa és másnak nem jönnek közbe hasonló nehézségek, minden esetre a fentiek tipikus 'nem árt tudni' dolgok... Smile

Na ciao es ahogy egy másik fórumon modják: Get Nussed!

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2009.08.14. 13:59 
Adminisztrátor

Goshi írta:

Sajnos ez így igaz! A dübörgő gazdaság országában és az európai szintű egészségügyi helyzetben nekem is elég sokat kellett várnom az orvossal történt első találkozástól számítva a műtétig. (kb 4 hónap) ((Persze ebből egy hónam az volt, amikor a doki szabadságra ment.))

Egyébként hogy érzed magad a műtét után ennyi idővel? Talán lehetne egy ilyen topic is, hogy :Élet a fémlemezzel.... vagy valami hasonló.

Üdv mindenkinek...

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2009.08.14. 13:59 
Adminisztrátor

Maxwell írta:

Na hi,

igazából semmi különös. Zajlik az élet és a lemez nem szerepel a kiemelt projectek között Smile

Vicces volt, az elöbb az ujjamon kellett kiszámolnom, hogy hány hónapja estem át a beavatkozáson (egyébként 4).

Megvolt az elsö kontroll is, ezt negyedévente ajánlják, de egy gyors átvilágításon kívül semmi, kb 5 perc múlva a kórház falain kívül voltam.

Úgy gondolom hogy ami kicsit kellemetlen lehet, azt egy squash-hasonlat össze is foglalja: minden, ami egy nagyon gyors, csavaró - nyújtó és egyben erökifejtéssel járó mozdulatot igényelne (hmm: egy utolsó pillanatban elkapott, a falra fonákból visszabikázó mozdulat-sor talán a padlóra küldene?).

Amúgy aktív kis életemben nem találkoztam más egyéb tevékenységgel, amiben limitált volna.

Néha szoktam röhögni, amikor csak úgy néha eszembe jut a 40 centi vas, hogy na ha az emberek körülöttem most tudnák, de hát miért is tudnák?
Egy vagyok közülük és már normálisan nézek ki, tehát hol érdekel bárkit is ez a téma innentöl?

És elvégre: nem ezért vállaltuk az egészet, hmm? Smile

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 315 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 32  Következő

Időzóna: UTC [ nyi ]