http://www.pectusexcavatum.atw.hu/

Tölcsérmellkas , tyúkmell , fórum.
Pontos idő: 2026.04.24. 20:31

Időzóna: UTC [ nyi ]

Új téma nyitása A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 315 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 32  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Pectus excavatum a régi fórum.
HozzászólásElküldve: 2009.08.14. 14:00 
Adminisztrátor

Maxwell írta:

Ja, és hogy önmagam egyik elözö kérdésére válaszoljak: nem, nem csipog a lemez a reptéri fém-detektor kapunál....
Csak ha valaki nem tudna élni enélkül az alap-info nélkül, ehe-ehe Smile

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2009.08.14. 14:00 
Adminisztrátor

Jogre írta:

Uraim,
nekem ma volt az utolsó kontrollom, márciusban kiveszik végre a vasat. szinte hihetetlen.

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2009.08.14. 14:05 
Adminisztrátor

chuck írta:

Sziasztok, örömmel látom, hogy magyar fórum is alakult erről a témáról!

Úgy terveztem, hogy bemutatkozok, de először szeretnék belinkelni egy videót:

http://www.dailymotion.com/video/x3l9op ... cavat_blog (sajnos a link már nem él)

Ezen nem tudom miféle eljárást hajtanak végre, de nem a régi Ravich az biztos, de sztem nem is a Nuss. Ha megnézitek, akkor a szegycsontjánál van bevágva a gyereknek, és keresztbe. Nem pedig hónalj alatt. Amúgy elég gusztustalan, mutatnak mindent, még engem is kirázott a hideg rágondolva, hogy ez fog történni velem is ha rászánom magam.

Ezzel a videón szereplő eljárással kapcsolatban valaki tud valami okosságot mondani, mégis mi ez?

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2009.08.14. 14:07 
Adminisztrátor

Goshi írta:

Szia Chuck.

Örülünk, hogy ránk találtál és ha bármi kérdésed volna, itt nyugodtan felteheted.

A videóról:
Hát ez biztos nem a Nuss! A videóba csak belenéztem, mert épp a melóhelyen vagyok és nem akartam sokkolni mindenkit (főleg a főnököt), de a Nuss eljárás lényege épp az, hogy minél kevesebb nyoma maradjon a beavatkozásnak. És valóban ott a hónalj alatt van a bemetszés, így a karok eltakarják a heget. (ami tényleg pici,)

És nyugi, ha a Nuss-t választod, veled nem ez fog történni, mint szegény kiscsávóval a videón, és persze az egészből semmit sem fogsz érezni. Csak annyit, hogy elalszol, majd vígan felébredsz....
Ha tovább keresgélsz találhatsz képeket a Nuss műtétről is...

Jogre, neked gratulálok, hogy "kibírtad" a két évet és hamarosan vége mindennek... mármint a fémhordásnak. Azért majd a kivétel után írd, le a tapasztalataidat...

BUÉK......és VFTS!!!! Smile

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2009.08.14. 14:07 
Adminisztrátor

chuck írta:

Hali Goshi, köszi a gyors válaszért.

Én feltöltök pár képet az én "pectusomról".

Elmondom nagyjából a "sztorimat", ami egyébként nagyrészt hasonló az eddig elhangzottakhoz. Szóval már régóta zavar a dolog, de csak vagy 2 éve jutottam odáig, hogy utánna kellene nézni, volt is itthon téma a dolog.

Elmentünk ortopédiára, de az orvos műtétről szót sem ejtett, úszni kell meg gyógytornázni. Egyébként közepes mértékű PE-t állapított meg ha jól emlékszem.

Ezután úgy elfelejtődött a dolog, persze nem részemről. Megpróbálkoztam gyúrással, pár hónap alatt felszedtem kb 10 kilót, megvastagodtam, de én nem hiszem hogy ettől sokkal jobb lett a látvány. Nem is szívesen mutatom senkinek, strandra nem járok, szóval a szokásos. Szóval most itt tart a dolog, de most újra lelkesebb vagyok ezzel kapcsolatban, hogy találtam egy magyar fórumot, mert bár anno a pectusinfo.com-ot nagyrészt kiolvastam, ez mégis csak közelebb áll az emberhez.

Olvastam azt is, hogy valaki azt javasolja fogadjuk így el magunkat, hát ez nem megy semmiféleképpen, ezt hagyjuk.

Igazából nekem már volt fémbeültetéses műtétem, pontosabban akkor egy csavart raktak a könyökömbe, mert letört belőle egy csontdarab, és azt fel kellett vele fogatni. Nagyon nem bírtam azt a kórházi létet :S Pedig akkor csak 3 napot feküdtem bent, és már az első nap felkelhetten.

Most az lelkesít, hogy ettől sokkal esztétikusabb lesz a felépítésem, és emiatt úgy érzem, hogy sokkal nagyobb fájdalmat is kibírnék.

Lenne két kérdésem a tapasztalattal rendelkezők felé:

1. Miután megműtenek, mitől függ az, hogy "kacsa vagy katéter"? Vagy nem lehet azt neked eldönteni előtte, hogy melyik legyen?

2. Ha megműtöttek, akkor utánna a felsőtested izomzata leépül, úgy mint pl kéztörésnél? Elvékonyodik, legyengülnek az izmok?

Itt pedig vannak a képeim (nem a legjobb minőség, most csináltam webkamerával):

Félig oldalról:
http://www.kepfeltoltes.hu/view/071230/ ... es.hu_.jpg

Ezen a kettőn jobban látszik, beszívom a levegőt:

Előlről:

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2009.08.14. 14:08 
Adminisztrátor

Goshi írta:

Szia Chuck.

Nos az első kérdésedre válaszolva, nálam úgy volt, hogy műtét után amikor felébredtem, kaptam egy kacsát és azt az utasítást, hogy próbáljak meg ebbe ....ni ,mert ha nem megy akkor be kell, hogy katéterezzenek.
De volt aki egyből katétert kapott. Ő persze már ezzel ébredt. (szerintem ez attol függ, hogy az intenzív osztályra kerül az ember a műtét után vagy vissza a szobájába. Az intenzíven szokás a katéter!)
Bevallom nekem a második "hely" amit "megnéztem" magamon az az volt, hogy van e bennem katéter, az első gondolom nyílvánvaló...
De ha műtét elött kéred, hogy kacsát akarsz és legfeljeb ha nem megy akkor adjanak katétert, szerintem abba is belemennek.

A második kérdés: Maximum a kórházi ételtől épülhet le, a műtéttől semmiképp, végülis itt az izom ugyanúgy szabadon mozoghat, nincs egy gipszbörtönben mozdulatlanságra ítélve, mint egy törésnél. A műtét után pedig max 1-2 hét amit ágyban tölt az ember utána teszi mindennapi tevékenységét. Majd úgyis jön az úszás és a torna.....
Mondtad, hogy azelött kondiztál, ez a kiesés okozhat némi "leépülést" de ugyanolyan mértékben, mint amikor az ember abbahagyja a kondizást és elkényelmesedik....Szóval semmilyen leépülésre nem kell számítani.
(Nálam nem volt)

(Ja, megnéztem a videót, amit belinkeltél és szerintem ez valamiféle Nuss-eljárással kombinált műtét. Ahogy láttam a bordák "végeit vagdosták ki, csak nem értem miért. Lehet később visszarakják őket és a fémlemez tartja meg alulról az új helyzetben. Sajnos nem értettem mit mondanak)

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2009.08.14. 14:09 
Adminisztrátor

chuck írta:

Rendben, köszi a válaszokat.

Még felemrült bennem még három kérdés, ha nem gond.

1. A műtét és a felépülés után jobban bírja az ember a megterhelésket, pl futástól nem fárad ki már olyan hamar? Mert én elég hamar kifáradok, fociba is pl.

2. Mi van ha nem tudok úszni? Akkor az úszás helyettesítve lesz tornagyakorlatokkal?

3. Volt már ettől a műtéttől valakinek valami komolyabb baja?

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2009.08.14. 14:10 
Adminisztrátor

Goshi írta:

Akkor a válaszok:

1: A pectusos "betegek" általában fáradékonyabbak, mint normál embertársaik. A szegycsont nyomhatja a szivet és a tüdőt egyaránt (súlyosabb esetekben). A műtét helyreállítja a mellkas eredeti formáját, ezáltal a szerveink is a nekik a teremtő által meghatározott helyükre kerülnek vissza. (asszem) Persze mivel eddig ezek a szervek "elnyomás" alatt voltak, így kell az edzés hogy ismét jó formába kerüljenek.
Az én esetemben küzvetlenül a műtét után elég megterhelő volt a lépcsőzés, a séta is fárasztó volt, futásról még álmodni sem mertem volna. De hamarosan már ismét a régi önmagam voltam.
Műtét után gyerekeknél a futást is ajánlják, mint "utókezelést" (nem ezt a szót kerestem, csak nem jut eszembe más). Így a tüdő erősödik.
Szóval igen, szerintem mindenképp javul az állóképesség.

2: Az úszás természetesen nem kötelező, csak ezt szokták ajánlani, mivel az úszás az a sport ami minden izmunkat megmozgatja és bármely más mozgásszervi betegségre is jó hatással van.

3: Nem tudok róla, hogy bárki is súlyos károsodást szenvedett volna emiatt. Természetesen valamennyi kockázata minden műtétnek van.
Mivel a mellkasban dolgoznak, ezért légmell előfordulhat, de ez nem szövődménye a műtétnek.
Ha a műtét valamilyen okból kifolyólag nem a várt eredményt hozza, akkor később meg lehet ismételni.
Az orvosom még annyit fűzött hozzá a dologhoz , hogy sportolásnál, kerékpározásnál, kocsmai verekedésnél azért vigyázzunk, mert egy esetleges esésnél a fém másképp viselkedik, mint a csont (keményebb) és a bordák emiatt könnyebben törhetnek.
Volt is egyvalaki itt a fórumon, aki a fémhordási időszakban elesett és a fémlemez elmozdult, egyik oldalon elszakadt a rögzítése és mintegy 1 cm-re kidudorodott a bőr alól. (nem szakadt fel a seb, vagy bármi hasonló csak ki lehetett tapintani a lemez végét) Nála idő elött kellett kivenni a lemezt, mivel fájdalmat okozott neki.

Remélem segítettem valamit és nem vettem el a maradék kedvedet a műtéttől.

Üdv...

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2009.08.14. 14:10 
Adminisztrátor

juhasz11 írta:

Sziasztok!
Én Új vagyok a fórumon és nagyon örülök hogy megtaláltalak benneteket.Nálunk a kisfiamnak van pectusa, születése óta. Most 8 éves de az orvos szerint várni kell még a műtéttel mert nagyon kicsi még. Viszont már három éve baj van a szívével minden hatodik szív dobbanása hibás.El van fordolva szíve, de még elfér. De akkor is várnunk kell. Azzal "Nyugtatnak", hogy amíg így marad jó, de ha eszméletét vesztené, vagy kékülne a szája azonnal vigyük. Engem ez igazán nem nyugtat meg nem gondolom hogy egy ilyen lemez mindig van raktáron, de mit tehetek? Várunk és lessük a fiunk minden mozdulatát de ez sem normális élet így. Szerintetek mi az ideális illetve a legkorábbi életkor amikor egy gyereknek megfelelő a műtétre? Mi a pécsi gyerek klinikára járunk már több éve kontrollra.

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2009.08.14. 14:11 
Adminisztrátor

Goshi írta:

Szia.

Utánanéztem, és az ideális életkor a műtétre 12 és 18 éves kor között van.
Általában nem szokott ilyen súlyos problémát okozni a pectus ilyen korban, inkább csak később serdülőkorban, persze mindíg vannak kivételek.
Megkérdezhetnéd a Budapesti Heim Pál gyermekkórházban, Dr. Sárközy Sándort (e-mailen, vagy telefonon), hogy neki mi a véleménye erről a helyzetről...

Addig is minden jót a kisfiúnak!

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 315 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 32  Következő

Időzóna: UTC [ nyi ]