|
Horysz írta:
sziasztok!
kicsit késő van már, így nem olvasom át az összes hsz-t, de ígérem, meg fogom tenni.
17 és fél éves srác vagyok, 2006. 06. 12-én estem át (nuss féle?) műtéten.
Az én esetem elég extrém volt, mert eleve a bal oldalon volt a süllyedés, és nem sima süllyedés volt, hanem el is volt fordulva a szegycsontom, tehát rossz szögben nőttek rá a bordák, ezt nem tudom elmagyarázni, azt hiszem viking mellkas, de nem vennék rá mérget. tehát az én esetemben a sima nuss szóba sem jöhetett, középen ejtettek egy jó nagy vágást, illetve jobb oldalon. rögzítve röntgen alapján úgy láttam bal oldalt van 3 csavarral. jobb oldalon kitapintható, tehát kilóg a bordákon, gondolom ez a mozgathatóság miatt van így.
9 évig jártam gyógyúszásra, ez nem segített. sokáig azt mondták, hogy csak esztétikai dolog, de a serdülőkor elején már eléggé csúnya volt, zavart is, és szép lassan már kezdte volna funkcionálisan is megviselni a szervezetem - állítólag.
a választás a budai máv kórházra esett - akkor még teljes gőzzel üzemelt - már a környék is megnyerő volt, és Prof. Dr. Svastics Egon első látásra meggyőzött, megbíztam benne, ajánlom mindenkinek, nem csak mint orvost, hanem mint embert is. Nem tudom, ilyen téren praktizál-e még.
A műtét állítólag 9:12-től (erre még emlékszem) negyed 3ig tartott. Utána 5 nap intenzív, gerincembe fájdalomcsillapító. 3. napig felülni sem tudtam, 4. nap már én magam akartam felkelni, 5. nap átsétáltam a kórtermembe.
Sokáig fájt a köhögés, de már egyáltalán nem érzem. Néha van, hogy a jobb oldalon a lemez alá szorul a levegő, ilyenkor fáj az egész "vas", de ez fél évente 1x fordul elő. már hason is tudok aludni, az oldalamon azonban nem, de ez legyen a legnagyobb baj. a pánt semmiben sem akadályoz, persze vigyázok rá, de járok apának segíteni dolgozni, klímákat felrakni, persze vigyázok, hogy két kézzel emeljek, és a vasnak semmi baja ne legyen, de pl hajolásnál, autó, kátyúk stb nem zavar, mint mondtam nem érzem, bár nem tudom másnál is rögzítik-e egyik oldalon.
az első 2 hónap kicsit kemény, de csak mert hozzá kell szokni az új életmódhoz. fogadd el magad, ez a lényeg. örülj, hogy kaptál egy lehetőséget, így fogd fel, és akkor minden sokkal könnyebb. nagyon vigyázz amikor még fáj, ne erőltesd, de azér szépen fokozatosan szoktasd, gyógytorna mindenképp az elején.
Én mindenkinek javaslom, hogy merjen belevágni! Ma már nincs nagy kockázat, és sokkal jobb lesz utána. Nem csak, hogy sokkal szebb lesz - bár az én esetemben ugyan ott a vágás, de engem nem zavar, aki meg szeret így is szeressen - de sokkal könnyebb is minden! Higgyétek el, megéri! Tüdődnek is nagyobb hely jut, vérkeringésed is javulni fog!
És szerintem minél előbb belevágtok annál könnyebb, persze biztos va negy kor amit a fejlődés miatt ki kell várni, de ne húzzátok el nagyon, mert szerintem ha már végleges a felépítésed akkor nehezebb, bizonyos kor fölött azt hiszem nincs is nuss.
Örülök, hogy létrejött ez a fórum, én még nem találkoztam hozzám hasonlókkal, de most kiderült számomra, hogy elég sokan vagyunk. Rendszeresen fogom látogatni a fórumot, és remélem, mindnyájan meggyógyulunk!
Bárkinek szívesen segítek, ha tudok bármiben is. Akár ehhez kapcsolódó téma, akár nem keressen meg nyugodtan személyes üzenetben, a fórumon, vagy emailben.
ja és még valami: A doktor úr semmilyen tiszteletdíjat nem volt hajlandó elfogadni, 3x kellett utánafutni a folyosón, mire végre eltette a borítékot. díjazandó. köszönöm neki. Köszönöm a lehetőséget: Horysz
|