http://www.pectusexcavatum.atw.hu/

Tölcsérmellkas , tyúkmell , fórum.
Pontos idő: 2026.04.24. 12:52

Időzóna: UTC [ nyi ]

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 950 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 95  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Pectus Excavatum (tölcsérmell, cipészmell)
HozzászólásElküldve: 2011.03.03. 15:48 
Adminisztrátor

A mellkascsövezést akkor alkalmazzák, amikor a műtét során levegő kerül a mellkasba (légmell) ill. valamelyik tüdőfél összeesik, ill összegyűlt folyadékok elvezetésére. Ez nem valami újítás, hanem egy megszokott beavatkozás.
annakidején nekem is összeesett a bal tüdőm, ami a műtét utáni első röntgennél derült ki. A doki egyböl hozta a csövező szettet és két napig engem is "szivattak". Ez vákuummal kiszívja a bent maradt levegőt, illetve az utólagos vérzések ill egyéb folyadékok elvezetésére szolgál.
A megfázást én sem úsztam meg, igaz én pont egy rokonomtól kaptam el, aki nagy bölcsen megfázva ment a mellkassebészetre látogatni.
Ekkor vettem először (és utoljára) Robitussin-t. Persze nem vált be nálam.
Nomeg vanak ott sokkal súlyosabb betegek is, akiktől bármit el lehet kapni, ill ahogy Tomi20 írta, műtét után le van gyengülve a szervezet.

Kék zöld foltokra én nem melékszem, de lehet, hogy az alvadásgátló hatása.

A fekvésről csak annyit, hogy az elején én is három párnával tudtam csak aludni, később ez lement kettőre.
Most lemez nélkül cak egy "anatómiai" párnán alszom.

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2011.03.06. 14:41 

Ma voltam dokinál.
Úgy volt betervezve, hogy június elején veszi ki, mert két évvel ezelőtt akkor tette be.
Én már az az egész nyaramat úgy építettem fel, hogy ennek megfeleljen, diákmunka is így lett elküldve levélbe, meg minden.
Ma mondta, hogy inkább szeptemberbe venné ki, hogy teljen le a 2 két év meg inkább még az a 4 hónap.
Nagyon beleéltem már magam, hogy nyár elején kiveszi meg minden úgy lett már jó előre beszervezve, szóval most kicsit pofára estem.

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2011.03.06. 21:30 

Sziasztok!

Én 15 éves vagyok, és még nem döntöttem el, meg akarom-e csináltatni a műtétet. Ezen a fórumon keresztül próbálok választ találni az aggályaimra.
Rendvédelmi tagozatos gimnáziumba járok, ahol hetente önvédelmi óráim is vannak a komolyabb testnevelés óra mellett. Nagyon komoly fizikai terhelésnek vagyok kitéve. Éppen ezért nem tudom, hogy ha megcsináltatom a műtétet, akkor mikortól tudom csinálni ugyanazokat a dolgokat, mint korábban (és utána még keményebben, mint előtte). Mennyi az az idő, amit feltétlen ki kell hagynom, amikor nem mozoghatok. Például judo és testnevelés óra alól mennyi ideig kell felmentés? Sajnos nekem nem mindegy, mennyi a kihagyás. Ráadásul még úszás is van a suliban, ahol jövő év végén speciális vizsgát kell tennem (merülés, stb.). 1,80 méter mély medencében úszunk, és nem tudom, hogy merülésnél mekkora nyomás lenne a mellkasomra, és ezt hosszabb ideig (fél óra-óra) vajon ki lehet ezt bírni?
Beszéltem már személyesen egy sebész főorvossal, aki megnézett, és tanácsolta is a műtétet. Az orvos azt mondta, hogy jelenleg 3 év, amíg nem lehet komoly sportot végezni, de lehet, hogy ezt az időt most 2 évre csökkentik. Ugyanakkor azt is mondta, hogy volt olyan páciense, aki végig lovagolt. Akkor most hogy van ez?
Persze ha meg is csináltatnám, akkor az a nyári szünet idejére esne, hogy minél kevesebb legyen a kiesés.
Tudnátok nekem ezekre a kérdésekre válaszolni?

Köszönöm.

Üdvözlettel: Z!M!

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2011.03.07. 15:43 
Adminisztrátor

Szia Zim.

Sajnos nemigen tudsz mit tenni ezellen. A műtét után kerülni kell a durva sportokat, mint pl kosárlabda, küzdősportok, kocsmai verekedések, stb, vagyis minden olyat, ahol eleshetsz, ill megütheted magad. Ez azért van, mert a beépített fémlemez rideg, merev anyag és ha a felette lévő bordáidat ütés éri, akkor hajlamosabbak a törésre emiatt.
Az úszás viszont egyenesen ajánlott, mert erősíti a mellkast és a tüdőt, éppúgy, mint a futás.
Szóval ha azt kérdezed hogy, "mikortól tudod majd csinálni ugyanazokat a dolgokat, mint korábban" önvédelem, megterhelő edzés, stb) az a válaszom, hogy három év, vagyis amíg ki nem veszik a lemezt. Azért más ez, mint ülni egy lovon és körbe körbe sétálni.....
Hidd el, hogy a műtét után egy-két hónapig még nemigen fogsz ugrálni.

A megoldás, hogy vagy a műtétet halasztod el, vagy a sulit. Illetve nem tudom mennyire tolerálja az iskola a testnevelés alóli felmentést, mert az alapból jár!

G.

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2011.03.07. 16:43 

Köszönöm a válaszokat.

Lassan 2 hete, hogy megműtöttöek, és azt kell, hogy modjam nagyon is jól vagyok.
Lázam, már szerda óta nincs és tegnap óta a köhögés is a minimumra csökkent.
Fájdalomcsillapítót se vettem már be 2 napja.
A sebek egész szépen gyógyulnak, kenegetem néha betadinnal.
A mozgás, a felkelés is jól megy.
A hátam még mindíg szokott fájni, de az alvás annyit javult már, hogy este nem ébredek fel, és reggelig tudok aludni.

A foltjaim kezdenek halványulni, kezd átmenni sárgás árnyalatba...
Azt talán nem írtam, hogy nekem elöl a mellkasomon is vannak lila foltok, ott ahol a benyomódás volt.

Délelött csináltattam mellkas röntgent, ami majd kell a holnapi ellenőrzésen Szegeden.
Voltam az iskola orvosnál is és megkaptam a teljes fokú testnevelés felmentésemet.

Nagyon unom már az ágyban való punnyadást, ezért amennyire, csak lehet sokat mozgok.
Csinálom a gyakorlatokat, amit a gyógytornásszal kellett csinálni bent a kórhazban, legalábbis azokat amikre emlékszem.
Kondizni is szeretnék már elkezdeni, de lehet, hogy azzal várnom kellene még.

Abban tudnátok nekem segíteni, hogy milyen gyakorlatokat, edzést lehet végezni?

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2011.03.07. 18:59 

ZM:
Én is 15 éves fejjel vágtam bele, nyáron megcsinálták, felmentést kaptam.Küzdősportot nekem is abba kellett hagyni, ez sajnos vele jár.Már nagyon hiányzik, meg a torna óra is, alig várom, hogy kivegyék, de azt kell mondjam pik pak elröpült az idő.Mindenképpen megéri megcsinálni.

Archer: Hát ez elég érdekes dolog, mert az egyik fórumozónak a dokija azt mondta nyugodtan csinálhatja, engem meg óva intettek a nehéz dolgok emelésétől meg a fekvőtámasztól meg minden egyébtől.Én nem akarok kockáztatni most már kibírom ezt a kis időt, és majd utána elkezdek edzeni.

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2011.03.08. 21:57 

Sziasztok!
Újra itt vagyok. Volt egy kis kihagyás, mert elég bizonytalan vagyok, hogy műttessem-e magam. Most hogy így elolvastam ezt az utóbbi pár oldalt, látom többen járunk hasonló cipőben. Én is extrémsportot űzök, név szerint Dirt/Street MTB. Bár mostanában valahogy kevesebb időt szentelek erre. Pár hónapja kezdtem el edzeni, és innentől kezdve folyamatosan szeretnék járni. Viszont, hogyha műttetném magam, akkor nyílván kiesés lenne. Még akár 1 hónap kiesést elviselnék, bár igaz, sokat visszaesnék izomzatilag. A legfőbb kérdéseim most azok lennének, hogy mivel nekem gyakorlatilag csak esztétikai hiba, sőt egyáltalán nem vészes, de azért eléggé látható, így előfordulhat-e az, hogy a TB nem állja a műtétet? Azon kívül arányos-e a fájdalom mértéke, a horpadás mértékével? Tehát, mivel nekem nem olyan mély a horpadás, így megegyező-e a fájdalom, azéval, akinek elég mély, és jelent-e ez valami előnyt számomra? Értem ezt úgy, hogy hamarabbi felépülés, korábbi lemezkivétel, korábban múló fájdalom stb...Másik kérdésem, hogy műtét után, olvastam már mindenfélét arról, hogy van akinek nem tanácsolják még a fekvőtámaszt sem, viszont olyat is láttam már, hogy valaki 1 hónappal utána már edzett súlyokkal, és akkor most melyik igaz? Lehetséges az, hogy a beavatkozás után 1 hónappal és is újra tudjak edzeni? Egyébként 16,5 éves fiú vagyok.
A válaszokat előre is köszönöm. :)

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2011.03.09. 19:50 

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat. Az úszásnál még mindig nem tudom, hogy merülni lehet-e hosszabb ideig. Na nem búvárkodásra gondoltam, csak egy 1,7 m-es medencére.
A műtétet nem minden esetben fizeti a tb? Vagy van még valami költsége a műtétnek?
Az orvos szerint közepes mértékű a mellkas deformitása. A deformitás nagysága miatt hosszabb a felépülés?
Előre is köszi a választ.

Z!M!

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2011.03.10. 08:01 

Na akkor válaszolok pár kérdésre. :)

A TB mindenképpen állja.Olyat még nem halottam, hogy valakinek ne állta volna.Hiába kicsi a benyomódás, mindenképpen rossz mert nincs akkora tere a tüdődnek meg a szívednek.
Tehát tulajdonképpen egészségügyi műtét még ha 1centis a benyomódás is.
Én amióta betették úszok.Merültem már le 4 méteres medencében és semmi bajom nem lett.Ettől nem kell félni, búvárkodást nem tudom, mert ott nagyobb mélységekről beszélünk, meg még nem is próbáltam soha.
Az edzésről annyit, hogy én nekem doki azt mondta hogy ne csináljam és ne is emeljek nehezet.Nekem ezt mondta én megfogadom, kibírom ezt a kis időt.
Másfelől meg rengeteg ismerősöm, haverom van, aki már évek óta gyúr.Hát én 1 év úszással olyan izmot szedtem mint nekik van.És sokkal jobb a "sportolt izom" mint a "gyúrt izom".
Lehet kitudnak nyomni 100-t fekve, de ha 5 percnél tovább kell igénybe venni az izmukat már megáll a tudomány.Arról meg nem is beszélve, hogy az állóképességük 0.
Annyit mondok, ha elmész egy uszodába rendes edzésekre(nem muszáj versenyezni) szerintem sokkal többet ér mint a konditerem.

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2011.03.10. 15:32 

Noh igen a "A TB minden esetben állja".
Ahogy olvastam a fórumot, másnál nem merült fel olyan probléma mint nálam ezért leírom.

Békés megyében lakom és a legközelebbi kórház, ahol végeznek ilyen műtétet Szegeden van.
Még tavaly ápriliban jártam ott, hogy beszéljünk a műtétről az adjunktus úrral.
Ahogy az a a mellkas CT-ből is kiderült a deformitásom elég nagy fokú volt, ezért a műtét erősen indokolt.
A szívem is enyhén el volt tolódva balra...
Mindezek ellenére a kórháznak a "gazdasági vállság" miatt nincs kerete megvenni a beültetendő lemezt, mivel nem életmentő műtét.
Várni kell rá, de azt nem tudta megmondani, hogy mennyit.
Azt mondta az orvos, hogy ha fontos ki lehet fizetni, de se nekem, se a családomnak nem volt akkor erre 60-70 ezer forintja.
Így hát vártunk... én persze optimistaként azt reméltem, hogy még a nyáron meglesz... rosszul hittem.
Közben elkezdődött a következő, az utolsó tanévem a közép iskolában is, és az orvos még mindíg nem hívott.
Végül, a várakozást megunva, decemberben felkerestük ismét a klinikát.
Pénz továbbra sincs ... a helyzet válozatlan ... ki lehet fizetni önerőből.
Mondhatni patt helyzet... ha várok, hogy a kórház fizesse ki hónapok vagy akár évek is eltelnek és a csontjaim csak egyre pocosabbak
lesznek és nehezebb lesz megcsinálni a műtétet. (18 éves vagyok.)
Végül a családom kifizette a lemezt, a pénzt egy Egri cégnek kellett elitalni ... 65 ezer forint.

A műtéten már túl vagyok, és úgy gondolom megérte, de ez a helyzet mégis csak elszomorító.
Én a nyárra terveztem, hogy ne okozzon gondot a tanulásban.
Ezzel szemben most két és fél hetet hagytam ki a suliból 2 hónappal az érettségi előtt.

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 950 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 95  Következő

Időzóna: UTC [ nyi ]