Helló!
Nehezen szántam rá magam az írásra. Engem június végén műtenek a Heim Pál kórházban. 15 éves fiú vagyok és kicsi korom óta van ez a problémám. A tavalyi nyáron még nem okozott gondot simán leúsztam több száz métert, és futottam ahogy bírtam. Sajnos már az ősszel hirtelen kezdett romlani az állapotom, és már alig tudtam elfáradás és fulladás nélkül úszni, illetve futni.Kicsi megterhelés után nyom a tüdőm. Télen mentünk el orvoshoz, aki tanácsolta a műtétet, és a nyárra kértünk időpontot, hogy mire új suliba kezdek addigra egy kicsit összeszedjem magam.

Igazából a barátnőm és a mamája olvasott sokat a betegségemről és beszéltek rá, hogy meg kéne csináltatni, mert később csak rosszabb lesz, én nem nagyon foglalkoztam vele, és a szüleim is inkább lebeszéltek volna róla. Nem tudom jól döntöttem-e, mert azt hiszem félek eléggé a műtéttől is és a fájdalomtól is.
Szeretném kérdezni, hogy tornáztatok-e a műtét előtt és után, és gyógytornásszal, vagy csak magatoktól otthon. Én alapból hasba veszem a levegőt, és a tornát eléggé elhanyagolom.
Remélem nem okoz majd gondot ha berakják a vasat. Azt tudom, hogy a fájdalom egyéni és mindenki másképp éli meg a lábadozást, de az azért érdekelne, hogy mennyi ideig vagy a kórházban, illetve otthon mennyi ideig kell feküdni. Műtét után kell-e intenzíven lenni, vagy egyből a szobába tolnak vissza? Ez azért fontos, mert szeretném, ha a barátnőm ott lenne mellettem amikor felébredek, és úgy hallottam, hogy az intenzívre nem mehet be senki. Lehet, hogy ez hülyén hangzik, de úgy érzem a lábadozásom fontos része lesz az aki közel áll a szívemhez.
Pl. Mikortól tudok majd ülni, vagy sétálni. Gondolom ez is attól függ, hogy mennyire fáj a bordám. Fürödni ti hogy fürödtetek, hogy ne legyen vizes a kötés, illetve a seb, vagy pl. mivel kezdtétek a mozgást, és hogy oldottátok meg az alvást. Olvastam már a fórumon egy-két tanácsot és igyekszem megszívlelni, de igazából nem is merek belegondolni a dologba, hogy mi lesz utána.
Talán ezért nem szántam magam rá eddig az írásra, mert akkor legalább nem gondolok rá, hogy fogy az időm és alig 2 hetem van hátra és nem lesz nyaram sem.
Nem tudom azt sem, hogy hogy lesz ősztől az új suliban. Tudom, hogy fel leszek mentve tornából, de nem tudom táncolhatok-e. Társas táncolok 5 éve és nem szeretném abba hagyni. Az orvos azt mondta hogy nem kéne, és sajnos a szüleim elhiszik, de én szeretnék, és ott nem igazán sérülök meg (hiszen ez nem break dance

) Azt tudom, hogy nem biciklizhetek és vigyáznom kell minden olyan sporttal amiben megüthetem a bordámat. Ti pl. mikor kezdtetek el úszni, és mellben, vagy háton. Azt is tudom, hogy amíg ki nem veszik a varratokat addig nem mehetek usziba, vagy strandra.
Hát egyenlőre ennyi jutott eszembe, mert nagyjából a fórumon azért volt infó amit hasznosítani tudtam.
Hát köszi a választ és a hasznos tanácsot v. tanácsokat mindent szívesen fogok olvasni, és talán bátrabban teszem fel a kérdéseimet legközelebb, hiszen az első lépések a nehezebbek.

Egyenlőre ennyi, és előre is köszönöm a válaszotokat.