http://www.pectusexcavatum.atw.hu/

Tölcsérmellkas , tyúkmell , fórum.
Pontos idő: 2026.02.22. 20:41

Időzóna: UTC [ nyi ]

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 950 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 95  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Pectus Excavatum (tölcsérmell, cipészmell)
HozzászólásElküldve: 2010.08.02. 02:40 

Hello István!
Azért szeretném Magyarországon csináltatni,mert az itteni orvosom azt mondta hogy a műtétről már lekéstem.Pedig csak 16 éves vagyok.De szerintem ez az orvos azt sem tudja,hogy mi az a Nuss féle műtét.Viszont Magyarországon már sok jó orvosról hallottam meg ahogy látom a betegek is meg vannak elégedve az orvosaikkal.
És téged ki fog műteni? És hány éves vagy?

Üdv Miki.

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2010.08.02. 14:04 

Engem is Dr. Kálmán Atilla fog megműteni és 17éves vagyok.
Mennyire vészes a besüllyedésed? Csak esztétikailag vagy szervet is nyomhat?

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2010.08.02. 14:57 

Hát inkább csak esztétikai szempontból zavar.És neked mi a véleményed a dokiról?És mennyit kellett várnod a műtétre?Mikor voltál nála először?

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2010.08.02. 16:00 
Adminisztrátor

Szarka írta:
Sziasztok!
Augusztus 9-én lesz a műtétem, és tudni szeretném, hogy mennyi idő volt nektek, hogy a műtét után már járni tudtatok illetve kimozdulni is?
István

Szia István. Nos, már a műtét utáni 3-iknapon már fel kellett kelnem, ill mozogni, sétálgatnom kellett. (Nekem az első nagy utam abba a bizonyos helyiségbe vezetett, ahová a királyok is gyalog járnak...)
Azután minden nap sétálgattam, mozogtam. Hidd el, ha bent vagy a kórházban, másra sem fogsz vágyni, minthogy felkelhess az ágyadból.
A 6-ik napon meg már haza is küldtek.
Otthon azért pár napig még nehezen mozogtam, de aztán lassan belejöttem. (A lépcsőkkel gyűlt meg a bajom, mert kb 20 lépcsőfok után kifulladtam) A második héten már sétálgattam az utcán. A harmadik héten meg dolgoztam. (Irodai billentyűzetnyomogatós meló)
Szerintem ez nem egy tipikus ágyhozkötött műtét utáni rehabilitáció, hanem épp az a cél, hogy minél hamarább visszatérj az életbe.

Hűha, aug. 9! Az már mindjárt itt van. Ha kijöttél, akkor megírhatnád a tapasztalataidat.

Üdv G.

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2010.08.02. 16:24 

miki147 írta:
Hát inkább csak esztétikai szempontból zavar.És neked mi a véleményed a dokiról?És mennyit kellett várnod a műtétre?Mikor voltál nála először?

Én januárban jelentkeztem, január 15 volt a határidő erre a nyárra(ezt mondta nekem). De, ha szervet is nyomott volna, azonnal megműtenek.
A doki kedves, és dicsérik is azok akik eddig nála voltak.

Goshi, köszi a válaszod.
Írni fogok, amint letudok ülni a gép elé :).

Tudom, ez furcsa kérdés, de ti (vagy szüleitek) fizettetek a doktornak?

István

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2010.08.04. 01:33 

Sziasztok.
Jó volna ha arról az időszakról is írnátok,mikor még nem voltatok megműtve.
pl.:kinek milyen kellemetlenségeket okozott az,hogy horpadt volt a mellkasa?
kinek mennyi időt kellett várnia a műtétre?
kit hány évesen műtöttek?
kinek mekkora heg maradt a műtét után?
aki még épp sulis volt annak nem szabadott iskolatáskát hordania?
az orvosok kinek mit mondtak,hogy miért horpadt a mellkasa?-nekem például azért,mert hirtelen nagyot nőttem és a szegycsontom nem bírta a terhelést. :(
a műtét mennyire változtatta meg az életeteket?

Jó volna ha többen is válaszolnátok.

Üdv:Miki

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2010.08.09. 22:57 

Üdv mindenkinek!

Én egy 15 éves fiú vagyok, novemberben leszek 16. Nekem is tölcsérmellkasom van, kb 2-3 éve vettük észre, hogy valami nem stimmel. Voltunk már ortopédián tavaly nyáron, de nem javasolták a műtétet. Igazából nem nagy a deformitás mértéke, de éppen elég ahhoz, hogy emiatt kisebbségi érzésem legyen..gondolom ez nem új senkinek. Tavaly nyár óta jobban odafigyelek a tartásomra, szoktam tornázni, bár nem nagy rendszerességel, de intenzíven kerékpározok, így elég nagy a tüdőm térfogata. 1 év alatt érzem, hogy kicsit, sőt kb olyan 1 centit széjjelebb jöttek a bordáim. Bár azt nem tudom, hogy ez az odafigyelésnek köszönhetően történt, vagy csak ahogy növök, úgy alakulnak a csontjaim. Igazából, nem nagy az elváltozás, tehát hogyha félig szívom a tüdőmet levegővel, és ráfeszítek hasra és mellre, akkor szinte nem is látni egyáltalán. Viszont alap helyzetben csúnya. Egyébként elég vékony vagyok, viszont szálkás, meg van rajtam izom is, de nem vagyok egyáltalán kigyúrt. Mondták páran, hogyha kicsit rágyúrnék, akkor az izom valamilyen mértékben eltakarná, aminek nagyon örülnék, de attól még ugyanúgy megmaradna a problémám..Szeretném megműttetni, és a múltkor mondták a szüleim egy kis utánaolvasás után, hogy támogatnának benne..Viszont pár dologtól félek, ami szerintem egyértelmű. Egy az, hogy életem a biciklizés, ráadásul bmx-ezek. És mivel megvan ennek a sportágnak a maga veszélye, ezért szerintem jódarabig hanyagolni kellene. Másik a fájdalom. Olvastam, hogy van akinek pár napig tart, de van akinek hónapokig..és azért az kicsit sok lenne..A műtét utáni fájdalmat nagy mértékben enyhítené a tudat és a látszat, hogy már végre nem kell együttélnem ezzel a betegséggel, és így elviselném. Egyébként milyen a fájdalom? Szúró, folyamatos, vagy lüktető? Hol szokott fájni? Most így késő este nem jut eszembe több kérdés, meg végig olvastam az összes itt lévő kommentet, és sok kérdésre már megkaptam a választ. Örülök, hogy van egy ilyen fórum, ahol meg lehet osztani egymással a Pectussal kapcsolatos problémáinkat. Egyébként minden alkalommal a TB állja a költségeket? Mert valami olyasmit hallottam, hogy csak akkor állja, hogyha orvos által javasolt a műtét. Ez igaz? Nos ennyi lenne az én történetem, és kérdéseim, várom a további tapasztalatokat, és persze válaszokat a kérdéseimre. :)

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2010.08.09. 23:00 

Szia István!

Most olvasom, hogy téged ma műtöttek. Remélem jól sikerült! Ha hazaérsz, és gép elé tudsz kerülni, akkor ha írnál pár sort a tapasztalatokról, nagyon megköszönném. :)

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2010.08.14. 21:06 

Sziasztok!

Na akkor leírom az eddig történteket ;)

17 éves vagyok és a Semmelweis I. számú gyerek klinikáján Dr. Kálmán Atilla műtött augusztus 9-én, a műtét gond nélkül zajlott le (1 fémet tettek be).

Első nap:

Szinte semmilyen fájdalmam nem volt hála a jó fájdalom csillapításnak bár elég nagy dózisban kaptam, de mozogni annyira se bírtam, hogy megnézzem hogy is néz ki a mellkasom. A bal kezem, lábam és a hasam zsibbadt az altatás mellékhatásaként(a lábam másfél napig, a tenyerem jobb része az újjal együtt még most is zsibbad), nem is tudtam mozgatni őket a másnapi gyógytornán.

Második nap:

Hajnalban volt szükségem plusz fájdalom csillapítóra miután a nővérek lejjebb vették a másikat(pontos nevére nem emlékeszem, a gerincembe kaptam folyamatosan).
Fájdalmam változott, mikor hogy változtatták a fájdalom csillapító adagot (nővérek néha lejjebb vették, mint amennyit az aneszteziológus beállított) .
Délután fel kellett volna ülnöm, de halasztottuk másnapra, mert nem bírtam.

Harmadik nap:

Délig ment a folyamatos fájdalom csillapítása utána lekapcsolták teljesen. Utána voltak a nagyobb fájdalmaim.
Reggel felültem(gyógytornász segítségével) és szédültem, hányingerem volt a felüléstől, egyből vissza is dőltem, majd délután felálltam, ez már könnyebb volt, de ez is csak nagy segítséggel sikerült. Az nap már tudtam enni egy keveset, az infúzióról lekötöttek délelőtt, majd este a katétert is kiszedték.

Negyedik nap:

Aludni nem tudtam a fájdalomtól, reggel kértem fájdalom csillapítót, majd utána egésznap már nagyon minimálisan fájt.
Délután már feltudtam állni és járni is egyedül. Mászkáltam is sokat, mert kezdtem már unatkozni és örömmel töltött el, hogy tudok újra járni :) .
Étvágyam is eléggé visszatért.

Ötödik nap:

Haza mehettem a kórházból reggel, egyedül keltem és feküdtem, nagyon egyszerű volt a legtöbb mozdulat, persze azért még messze voltam a 100%-tól.

Első három nap volt számomra rossz, de fiatalabbaknak kevesebb fájdalommal jár a műtét.
Nővérek nagyon kedvesek és mindig segítettek.
Kálmán doktort meg javasolni tudom, ha nem tudjátok hol műttessétek.

Próbáltam leírni minden fontosabbat, amin keresztül mentem.
További kérdésekre szívesen válaszolok.

István

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2010.08.14. 21:22 

Szia Adam.

Azt nem tudom mennyire veszélyesen biciklizel így nehéz megmondani hogy mikor tudnád folytatni egy műtét után, azt a legjobban egy ehhez hozzá értő orvostól tudhatnád meg, szintúgy azt, hogy műthető-e és a további kérdésidre is a választ.

A fájdalom folyamatos, és hát a fájdalmat nem tudom pontosan leírni, csak annyit, hogy feszül az egész mellkasod.

Ha orvos javasolja szerintem csak akkor állja a TB.

Ha Pest környékén laksz akkor érdemes lenne elmenned a Semmelweis I. számú gyermek klinikájára, amikor Dr. Kálmán Atilla rendel.
Ott mindent megtudsz és szüleid is egy jó orvostól hallanának mindent így áttudnátok gondolni télig amikor jelentkezni lehet nyári időpontokra, mert a leírásod szerint nem nyom szervet a mélyedés, ezért nem azonnal műtenének

István

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 950 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 95  Következő

Időzóna: UTC [ nyi ]