|
Sziasztok! Én azok kedvéért írom le a sztorim, akik idősebb korban gondolkodnak a műtéten.
Ősszel leszek 28 éves, aszimmetrikus pectusom volt, 4,5-es pectus indexszel, Szegeden műtöttek 3 hete, 4 évig lesz benn a fém. Műtét előtt azt mondta a doktor úr, hogy a korom miatt lehet, hogy középre is kell két vágás, hogy ki tudják húzni a fémet, de szerencsére nem kellett. Mindesetre a két vágásom így is jóval nagyobb, mint dkp fotóin, 5-6 centis mindkettő, vízszintesek, és nincsenek is annyira oldalt. A mellkasom sokkal jobban néz ki, mint előtte, szimmetrikus lett, de azért nem falegyenes (1-2 centi mélyedés maradt, de "lankásan" mélyed be). A hegek elég ijesztőek voltak (esztétikai szempontból), de a doktor úr szerint szépek, és szemmel láthatóan javulnak.
A fájdalom sokkal barátságosabb, mint amire számítottam. A fájdalomcsillapítók elég jól végezték a dolgukat, lehetett érezni fájdalmat, de teljesen tolerálható volt. Már a műtét napján fel tudtam állni, másnap délelőtt a csövet is kivették, délután az epidurális érzéstelenítőt is (azt kérjetek mindenképpen, mert anélkül a csövet állítólag nehéz kibírni), és mászkálhattam is. Akkor fájt a legjobban, amikor kivették az epidurális érzéstelenítőt és elment a hatása (akkor a légzés is nehezen ment), de kaptam infúziós fájdalomcsillapítót, attól jobb lett. Harmadik nap nem történt semmi érdekes, a negyedik napon délelőtt haza is engedtek. A kórház után 3-szor fél szem Catalaflamot használtam csak el. Nekem a fekvéssel voltak leginkább problémáim, háton fekve is fájdogált, illetve felkelni/felülni elég nehezen tudtam (a karizmot haszálva). Persze köhögésnél, törzsfordításnál most is érzek kis fájdalmat, illetve a tüsszentés(féleség) eléggé fáj, továbbá kicsinek érzem a tüdőm, hamar kifáradok. Remélem, ezek majd lassan elmúlnak.
Egy mellékhatás jelentkezett nálam, volt pitvarfibrillációm a műtét után, de ezt helyrezökkentették káliummal, most figyelnem kell a pulzusomat. (Műtét után 1 héttel még egyszer előjött, de azóta rendben van.)
Egyébként a szegedi mellkassebészet elég lepukkant (és nagyon meleg volt), de a dolgozókról csak jót lehet mondani, összességében tudom ajánlani.
|