http://www.pectusexcavatum.atw.hu/

Tölcsérmellkas , tyúkmell , fórum.
Pontos idő: 2026.04.25. 16:53

Időzóna: UTC [ nyi ]

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 950 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 95  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Versenyszerű viízilabdázó
HozzászólásElküldve: 2012.11.07. 17:35 

Kedves Fórumozók!

Fiam 14 éves és a korosztályos vízilabda válogatott tagja. Egy éve a hirtelen növekedés hatására (190cm) diagnosztizálták nála a tölcsér mellkast. Születése óta úszik heti három alkalommal és az utóbbi 5 évben napi 2 órás úszó és vízilabda edzései vannak. Az elváltozás nem okoz szervi problémát "csak" esztétikait. Szeretné nyáron megcsináltatni a műtétet.

Kérem írjatok, akik a műtét után intenzív sportot folytattak, hogy milyen tapasztalataitok voltak. Kálmán doktor azt mondta, hogy meccsen a műtét után 4 hónappal már részt vehet, úszni pedig 4 héttel a műtét után elkezdhet.

A fájdalmat a hasonló korúak hogyan bírták? Ha abba kell hagynia a vízilabdát az lelkileg legalább annyira összetöri, mint ha a tükörbe néz. Aggódó anyukaként kérek információkat, aki saját maga vagy gyermeke hasonló szituációt (intenzív napi 2,5 órás edzések) átélt jelentkezzen.

Köszönöm előre is válaszaitokat.

Üdv.
Anyukája

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

Hozzászólás témája: Re: Pectus Excavatum (tölcsérmell, cipészmell)
HozzászólásElküldve: 2012.11.08. 16:53 

Anyukája üzenetéhez szeretnék hozzászólni.
Az én fiam 16,5 éves volt nyáron amikor elvégezték rajta a műtétet.
Azt mondta az orvosa, hogy 16 éves kor előtt nem nagyon műtenek - kivéve ha szervi problémát okoz - mert 14-16 éves kor között sokat nőnek a gyerekek és elmozdulhat a lemez.
Mi ezért vártunk arra, hogy betöltse a 16. életévét.
A fiam erős izmos testalkatú, előtte rendszeresen edzőterembe járt, egy lemezzel nem tudták megoldani a deformitást, attól félve, hogy visszaeshet a mellkas. Két lemezt kaptunk, ami igen nagy megterheléssel járt.
Dupla műtéti idő, dupla fájdalom. Az első nap félig kábán telt, a második nap jelentkezett az őrületes fájdalom, majd a harmadik nap után a mellkasi fájdalmat túlszárnyalta a hátfájás ami sajnos majd két hónapon át intenzíven tartott. Gerincbe kapott fájdalom csillapítót 3 napig, majd tablettát szedett, szövődményként lázas állapot, mellhártyavizenyő miatt 1 hónapon át.
Hihetetlen kitartásról, elszántságról, tűrésről tett tanúbizonyságot a fiam, rettentően büszkék vagyunk rá.
A hegek kb. egy hónap után lesimultak, behegedtek, el lehetett volna kezdeni az úszást, de csak később bírt minden nap többet és többet.
2,5 hónap eltelt mire a hátfájás annyira szűnt, hogy tudott pihenni és elkezdett újra edzeni. A műtét június 18-án volt. Ma már minden nap keményen edz, visszaszedte az elveszett kilókat, izmot.

Sok mindenen mentünk keresztül de megérte.!!

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2012.11.09. 12:48 

A 14 éves srác anyukáját szeretném csak megnyugtatni picit. Ha csak egy lemez behelyezéséről van szó, akkor azért lényegesen kevesebbet kell szenvedni. Engem már 22 évesen operáltak, 1 hónap után már teljes életet éltem, hason fekvésen kívül mindenre képes voltam, fájdalomcsillapítók nélkül. 3 hónappal a műtét után még meg-meg érzem a jelenlétét, de nagyjából az orvossal tudok egyetérteni: 1 hónap után edzés menni fog, de egy éles meccsre valóban várni kell legalább 4-6 hónapot. Jelenleg nem esne túl jól, ha a mellkasomra csapnának, ami azért gondolom egy vízilabdameccsen könnyen előfordulhat.

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2012.11.09. 15:20 

Egyetertek de elsosorban probaljunk inkabb lelket onteni a masikba ahelyett, h a kibirhatatlan fajdalomrol, a kuzdesrol, stb. beszelgetunk. Ezzel mindenki tisztaban van, aki olvassa a forumot ill. utana olvas az egesz dolognak! Mindenki mashogy eli meg a mutetet es az egesz felepulest! Volt aki par nap mulva, mar a szigeten tombolt.
Van ilyen is es olyan is. de probaljunk inkabb a "jo" dolgokrol beszelni es ne hosoket generalni.
Remelem nem ertitek felre.

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2012.11.09. 22:09 

Vizilabdás anyuka üzenetéhez szeretnék annyit hozzáfűzni, hogy nem elíjeszteni akartam, csupán a kérdésekre próbáltam őszintén válaszolni.
Én átéltem az anya szempontjából is az egészet, nem volt könnyű egyáltalán. Azonban a műtét előtt minden eshetőségre próbáltam magamat és a fiamat felkészíteni, aztán jött némi komplikáció amit talán könnyebben viseltem úgy, hogy előtte én is végigolvastam a fórumot az első oldaltól az utolsóig, pozitív-negatív tapasztalatokat olvasva, azokból sok hasznos információt gyűjtve. Én azt gondolom inkább készüljenek fel a kellemetlenebb dolgokra és aztán csalódjanak pozitívan.

Egyébként az utolsó sorom mindent elárult, ott volt a varázsszó, hogy: megérte !! :D

A vizilabda versenyszerű folytatásával kapcsolatos kérdésére azt gondolom a kezelőorvosa fog tudni megfelelő választ adni. Egyébként a mi orvosunk azt mondta 2 hónap után bármit !!! lehet csinálni, fokozatosan, mindenki érzi mennyire terhelhető.

Az egészhez hozzáállni természetesen csak pozitívan! ;)

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2012.11.17. 19:18 

Sziasztok!

Eljönni látszik az én időm is. 27éves vagyok és hétfőn hajnalban utazom fel Pestre Dr. Kálmán Attilához, hogy elvégezzük a műtét előtti vizsgálatokat és aztán 21.-én , szerdán kerül sor a műtétre. :roll: Köszönök mindent, amit itt megtudhattam hála Nektek!

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2012.11.18. 22:09 

Szevasz Tomi 27!! Én egy 24 éves srác vagyok,pontosan 2hónapja műtött meg Dr.Kálmán Attila..ő profi ebben,jol tetted hogy őt választottad! Jól fogod érezni magad a korházban,a nővérek nagyon aranyosak:)) A fájdalmak nem lesznek vészesek a fájdalomcsillapító miatt.. én a morfiumot választottam,pedig a másikra akartak rábeszélni,de én azt nem szerettem volna valamiért... így saját magamnak adagoltam a cuccot:) de elvileg a gerincbe kapott fájdalomcsillapitó hatásosabb,de nekem ez teljesen jo volt:) Amikor felébredtem,középen éreztem furcsa érzést,és nehezen vettem levegőt...elég kábult voltam egy darabig még aznap...de jó a tudat hogy már nincs horpadt mellkas:) ez az egyetlen motivácio ugye:) én amikor felébredtem egyből a mellemhez nyúltam és fogdostam össze vissza..:) majd aludtam tovább...második nap ültem fel a gyógytornász segitségével,ami nem volt túl kellemes,ez volt a legrosszabb érzés a korházban töltött idö alatt..na meg amikor kiveszik 2nap után a katétert a nővérkék vagy a gyakornokok..nekem olyan vette ki aki akkor csinálta elöször...:D de annyira nem vészes... engem keddi napon műtöttek,pénteken engedtek haza,a varrat is akkor került ki,ami fájdalommentes...egyébként nekem 1 lemez van bent...közepes mértékü volt a pectus:) összességében: én sokkal rosszabbra számitottam,ami kellemetlen,hogy 1hónapig csak háton tudtam aludni,utánna már oldalra is fordultam óvatosan...ma már nem kellemelten oldalra fordulni,de amikor vissza fordulok a hátamra az még mindig fájdalommal jár...2-3hete járok úszni,heti 2x,és már edzek is lájtosan..7 éve kondizok rendszeresen,szoval probálom szépen lassan vissza hozni a formám,de ugye még sok gyakorlat nehézkes...de majd idövel minden menni fog...sok sikert,aggódni pedig nem kell!! minden rendben lesz! kitartás! üdv. LEvi

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2012.11.21. 08:32 

Sziasztok!

Napok óta olvasom a fórumot. Túl vagyok mind a 66 oldalon. Iszonyatosan furcsa és nem gondoltam volna, hogy ennyi emberrel van ilyen sok közös élményem, sorsom. Mikor 12-13 éves koromban elkezdtek foglalkozni a mellkasommal, azt javasolták, hogy ússzak. Természetesen semmi eredménnyel, sőt a mellizmom fejlődése miatt a horpadás még nagyobbnak tűnik... Viszont az úszást nem bánom, mert 8 évig űztem versenyszerűen.

Soha nem engedtem, hogy meghatározza az életemet, az hogy ilyen "adottsággal" élek együtt. Úgy gondoltam, hogy edzés és sport terén a javaslatot betartottam. Ennek ellenére, hogy a tölcsér megmaradt....hát ez van.

Viszont a hétvégén egyik este nagyon nehezen aludtam el, mert furcsa nyomást, feszültséget éreztem a mellkasomban. Nem tudom az okát, de elindított egy vezérhangyát, hogy ezer éve nem néztem utána, hogy van-e valami megoldás a tölcsérmellkasra. Bekapcsoltam a gépet és kb 10 perc alatt rátaláltam a youtubon a nuss műtétre, majd erre a fórumra. Igazából nem is tudom megfogalmazni, hogy mit éreztem, teljes tudatlanságban éltem évekig és beletörődésben, hogy ez mindig így lesz. Ez pedig azonnal megváltozott és csak néztem magam elé. 2 napot kattogtam a dolgon, hogy mit csináljak. Végül felhívtam Kocsis Ákos rendelőjét és 26.-án hétfőre időpontom van a doktor úrhoz. :)

Dávid (26)

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2012.11.21. 13:39 

Akkor sok sikert Dávid... hamar túl leszel mindenen!!!!!!!!!!!!

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2012.11.22. 12:38 

Dávid 26:) én elég régóta tudtam már erről a műtétröl,de ugy voltam vele hogy az enyém nem annyira vészes hogy megcsináltassam,próbáltam elfogadni ezt az egészet,egy darbig ment is,aztán hirtelen valami bekattant a fejemben,hogy miért legyen ilyen a mellem,ha lehetne szebb is,vagyis normális.Aztán bátorságot vettem és elmentem a semmelweisre,kaptam idöpontot,majd csináltak röntgent,ebböl kiderült h közepes mértékü a dolog,bár egészségügyileg semmi bajom nem volt tőle...de mivel hiú vagyok,megcsináltattam.Ha téged is zavar nyugodtan csináltasd meg,akkor meg főleg,ha vmi nem stimmel,mint ahogy irtad hogy éreztél valami szokatlant... szoval hajrá:)!

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 950 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 95  Következő

Időzóna: UTC [ nyi ]