http://www.pectusexcavatum.atw.hu/

Tölcsérmellkas , tyúkmell , fórum.
Pontos idő: 2026.04.22. 17:41

Időzóna: UTC [ nyi ]

Új téma nyitása A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 315 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 32  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Pectus excavatum a régi fórum.
HozzászólásElküldve: 2009.08.13. 16:40 
Adminisztrátor

Goshi írta:

Őszintén szólva ritkán járok ilyen kapuk közelében, de azért érdekes lehet, amikor azt mondják, hogy pakolja ki a fémtárgyait...
(mint az Airplane c. vígjátékban a reptéren)

Valaki, akinek van ilyen kapu a közelében, próbálja ki és ossza meg velünk az eredményt. Pl:a parlamentben, ha épp nem műveleti terület... (OFF)

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2009.08.13. 16:41 
Adminisztrátor

Jogre írta:

Én nyáron voltam Moldáviában, s egy stadionba ilyen fémdetektoros kapukon lehetett csak bemenni, de nem sípolt le.

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2009.08.13. 16:41 
Adminisztrátor

Sandman írta:

Sziasztok,

Miklós vagyok, 20 éves hallgató. Születésem óta tölcsérmellkasom van, ez amolyan családi örökség nálunk, anyai ágon jónéhány férfi rendelkezik ezzel kisebb mértékben, nálam alakult ez ki a legdurvábban. Ahogy szokott lenni, 13-14 évesen kezdtem törődni vele, egyre nagyobb komolysággal. Rengeteg dolgot kihagytam az eddigi életemből emiatt, gondolom nem kell indokolnom miért. Szerencsére azonban kaptam lelki segítséget, akinek köszönhetően mára teljesen nyitott vagyok, strandra járok, és végülis nem jelent problémát, szerintem 90%-ban sikerült feldolgoznom. Ennek nagyon örülök. Még fiatalabban, kb. 16 évesen vetettem fel otthon a kérdést, hogy lehetséges e a "bajomat" műteni (akkor voltak a legnehezebb hónapjaim), ám nem találtam támogatást, így elfelejtettem. Kb egy hónapja kezdtem újra utána olvasgatni, hogy pontosan mi is a pectus, illetve hogy milyen módon operálják. Úgy döntöttem, hogy ha anyagilag megtehetném, akkor szeretném megcsináltatni a mellkasomat, mert legbelül mindig is arra vágytam, hogy ne ilyen legyen. Egyébként szimmetrikusan helyezkedik el, középen, egy korábbi vizsgálat szerint nem érinti egyik létfontosságú szervemet sem, több évig versenyszerűen úsztam, más egyéb sportokat is csináltam, de a mélyedés nem enyhült, csak a mellizmaim nőttek, amik persze szépen kiemelik a kis "hibámat". Egyetemistaként csak nyár jönne szóba, mint időpont, az viszont még messze van, addig is szeretnék a lehető legtöbb dolgot megtudni erről.
Kérdéseim lennének:
- Hol és kinél kellene jelentkeznem vizsgálatra?
- Kb. mennyire kellene előre dolgoznom, ha szeretnék 2008 júliusában túllenni ezen?
- Anyagi szempontból milyen költségeim lennének?
- Előző hozzászólásokban olvastam néhány jelentkező műtéti hibáról. Ezek általánosnak mondhatóak, vagy csak speciális esetben jelennek meg?
- Műtét után kb mennyi idővel lehet elkezdeni sportolni?
- A fémlemez (amiről szintén szeretnék pár tapasztalatot, ha nem gond) mennyire akadályoz hétköznapi tevékenységekben? Gondolok pl. alvás, járás, futás, evés, szex, világ megmentése, stb Smile
Előre is nagyon köszönöm a válaszokat. Borzasztóan nagy segítség ez a fórum, remélem, hogy nemsokára én is meg fogom tudni osztani a tapasztalataimat másokkal, hogy segíthessek.

A most gyógyulóknak erőt és kitartást!

Minden jót!

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2009.08.13. 16:42 
Adminisztrátor

Maxwell írta:

Hello Sandman,

no para, sztem egyáltalán nem vészes ez a mutatvány, csak túl van kicsit misztifikálva. Én a mütét után 4 nappal mentem haza, egy héten belül tökéletesen elhagytam mindenféle fájdalomcsillapítót és a varratszedés napján már vonultam is ki a Szigetre örjöngeni a haverokkal (meg utána még 3 napig) Smile

Próbálok szisztematikusan felelni a kérdéseidre:

- anyagi költségek: nincs. Jelenleg finanszírozza az OEP, így max a felmerülö személyes költségekröl beszélhetünk. Nekem pl pizsamába kellett invesztálnom, mert amúgy meztelenül alszom Smile

- felépülési idö: ez személyenként változó, állítólag függ a kortól, a deformitás mértékétöl és hogy ki hogy tolerálja a beavatkozást. Én 30 múltam, kismértékü elváltozással és egy tök pozitív hozzáállással feküdtem be. A doki és a növérkék szerint meglepö gyorsasággal épültem fel és ez nem tipikus, de nem hiszem hogy bármiben jobban elütnék az átlagtól.

- otthoni cuccos: volt egy hetem amikor az elalvás során meg kellett találnom a megfelelö pozíciót, de 2 héttel a beavatkozás után már simán hason aludtam el (ugyanis ez a kedvenc pozícióm). Sokat sétáltam meg jöttem - mentem, hogy erösödjek, meg amúgy se bírtam volna egy helyben maradni. Totál felépülés 3 hét, én ennyi szabit vettem ki melobol, aminek az utolso napjait nem éppen az ágyban töltöttem;

- idözítés: sztem a tervezett beavatkozás elött 2-3 hónappal keresd fel a sebészt, direktben (ezen a fórumon találsz pár nevet). A háziorvostól csak beutalót kell kérned, amit sima formalitás, én ezt telefonon át tettem meg 1 héttel azelött, hogy befeküdtem;

- sport: itt betartottam az ajánlott 8 hetet, mert gyorsan rájöttem hogy ha túleröltetem magam, akkor höemelkedésem lesz. Ettöl függetlenül 8. héttöl újra megtaláltam a súlyzókat.

- Szex: izé... 5 héttel mütét után. Mea culpa. Óvatosan és ésszel, de mehet. Meg úgyis tudni fogod amikor készen állsz rá Smile

- Fémlemez: ami engem illet, nem érzem. Tudatosul bennem néha hogy van, de nem irritál, nem fáj és nem kényelmetlen. Sztem nem kell vele foglalkozni, mivel semmi hatása nincs a komfortérzetre.

3 havonta kontroll van és ennyi.
Van a két oldalamon a hónalj alatt 10 centire egy-egy 4 cm-es piros csík, ami az idö folyamán folyamatosan elhalványul.
A legutóbb egy usziban a jacuzziban rákérdeztek hogy az miaz, mondtam hogy bordamütétem volt 3 hónapja, és le volt tudva a dolog. A kis maradvány-mélyedés meg fel se tünt senkinek, csupán a piros csík. Ja és a kis piros pötty, ami a drain csö nyoma. Ezt én gratis sebnek hívom, mert a mütét napjáig ezt valahogy elfelejtették megemlíteni, hogy lesz egy ilyen is Smile

Szóval csak bátorítani tudok mindenkit. Sztem ez egy nagyszerü lehetöség és ha vkinek módjában áll: menjen és csináltassa meg.

Na ciao,
MW

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2009.08.13. 16:43 
Adminisztrátor

Sandman írta:

Maxwell,

Köszönöm szépen a válaszokat, tényleg nagy segítség volt. Szerinted (szerintetek) nem lenne buta dolog az, ha mondjuk a januári vizsgaidőszak utánra tetetném be magamat műtétre, ha utána lenne kb 1,5-2 hetem pihenni, majd azt követően elég aktívan újra részt kellene vennem az iskolai életben (órákra járás, haza- és visszacuccolás nehezebb hátitáskával, stb)? Hogy őszinte legyek, nem szeretném, hogy elússzon a nyaram, már korábban terveztem 1-2 dolgot, amiről nem szeretnék lemondani, munka, túrázás, stb. Tudom, áldozatok, de szeretném megvizsgálni ezt a lehetőséget is.

Minden jót mindenkinek!

Sandman

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2009.08.13. 16:43 
Adminisztrátor

Goshi írta:

Üdv.

Maxwell esete igen szerencsésnek mondható, és reméljük a tied is ilyen lesz, de szerintem ne ebből indulj ki. Olvasd el a beavatkozás utáni két hét c. részt is.
A harmadik héten már én is dolgoztam irodában, gép elött, de még most a negyedik hét végén is nap végére teljesen kivagyok, mert elölről a fém nyom, hátulról a szék miatt szakad le a hátam (szintén a fém miatt). Gyakran fel kell álljak, hogy mozogjak egy kicsit.
(megjegyezném, hogy az én munkahelyem 10 percre van tőlem gyalog és napközben csak ülök egy székben és nyomkodom a gombokat)

Szerintem két hét éppen csak arra elég, hogy az ember kipihenje a műtétet, de ahogyan te írtad :órákra járás, haza- és visszacuccolás nehezebb hátitáskával, nos szerintem ahhoz kevés.
Nekem az orvos legalább egy hónap kíméletes életmódot javasolt a varratszedés után.
Ami a nyarat és a túrázást illeti, szerintem a műtét után mégegyszer átgondolod majd, hogy tényleg ezt akarod e, vagy inkább pihenni...

Az időbeli tervezésről meg csak annyit, hogy én májusban kerestem fel először az orvosomat, aki később megműtött, és azt hittem, két hét múlva már túl is leszek a dolgon, de végül is csak most szeptember végén kaptam időpontot. (Nem volt fémlemez, az OEP miatt először a súlyosab betegeket kellett ellátni, meg persze az orvos szabadságra megy okok miatti csúszásokból kifolyólag). Persze amint hívott a doki, hogy van lemez és hely a kórházban, egy hét múlva már műtöttek is.

Mindezek után én inkább a nyarat javasolnám neked, hisz mégiscsak több időd lenne a pihenésre és amint úgy érzed, mehetsz túrázni is.
Nincs para a suli miatt és nincs rohangálás, meg idegeskedés.

Minden jót a továbbiakban...

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2009.08.13. 16:44 
Adminisztrátor

Pearl írta:

18 éves lány vagyok, és nekem is tölcsérmellkasom van. engem nagyon zavar (nem részletezem h miért). azt szeretném kérdezni, h miért lehet az, h az én orvosom(ortopédus) nem mond semmit, mármint arról, h van műtét meg esetleg el kéne menni valamilyen légzésvizsgálatra, kardiolóhiára, stb, h nincs-e valami nagyobb baj. a kartonomra csak annyit ír fel, h gyógyúszást, ill. gyógytestnevelést ajánl. Confused igazából én jártam ezekre (talán nem elég sokáig) de úgy gondolom, h ezek valódi változást, eredményt nem hoznak. (szerintem ezzel sokan így vannak.)
másik kérdésem az lenne, h ha én eldöntöttem, h megműttetem magam, akkor egyáltalán hogy kezdjem el az egészet? hova menjek, kihez forduljak?
köszönöm szépen előre is a válaszokat

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2009.08.14. 13:52 
Adminisztrátor

Goshi írta:

Szia Pearl.

Nos, szerintem az orvosok 90 %- a nem ismeri a Nuss féle műtéti eljárást, csak a régi Ravich- félét, ezért nem is ajánlják. Hisz ha a betegnek nincs panasza, akkor miért kellene bevállalnia ilyen komoly műtétet.
Nekem is úgy kellett elmagyaráznom a tüdőgondozóban, hogy mi az a Nuss eljárás, és ő ezután ajánlotta egy régi kollégáját aki a mellkassebészeten dolgozik (Korányi kórház).
A testmozgás, úszás, gyógytorna szerintem senkinek nem segített itt a fórumban, csak a további romlást állítja meg.

Nem írtad, hogy hol élsz, de Budapesten a már említett Korányiban, esetleg a Heim Pál gyermekkórházban ( de csak 18 éves korig) végeznek ilyen műtétet.

De több vidéki nagyvárosban szintén elvégzik.
Keresd fel a háziorvosodat, magyarázd el neki, hogy mi is az a Nuss-eljárás és ő adjon egy beutalót valamelyik mellkassebészetre. A többit már úgyis a műtétet végző orvossal kell megbeszélni.

De ne aggódj, minden rendben lesz!!!!

Ha bármi kérdésed lenne, csak írj és válaszolunk..

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2009.08.14. 13:52 
Adminisztrátor

Pearl írta:

köszönöm szépen az infokat. esetleg debrecenben is végeznek ilyen műtétet? (mert nekem az lenne a jó)

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2009.08.14. 13:53 
Adminisztrátor

Goshi írta:

Talán itt:

Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrum.
Nagyerdei krt. 98.
4012 Debrecen
+36 (52) 411-717 (automata)
+36 (52) 411-600, +36 (52) 489-400 (operátor)

A sebészetről kellene keresni egy osztályos orvost...

Üdv...
Goshi.

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 315 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 32  Következő

Időzóna: UTC [ nyi ]