http://www.pectusexcavatum.atw.hu/

Tölcsérmellkas , tyúkmell , fórum.
Pontos idő: 2026.02.22. 23:04

Időzóna: UTC [ nyi ]

Új téma nyitása A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 315 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Pectus excavatum a régi fórum.
HozzászólásElküldve: 2009.08.17. 16:01 
Adminisztrátor

anikó írta:

sziasztok!
Azért szeretném megosztani mindenkivel a műtétem történetét és körülményeit, mert én vagyok a kivétel, több szempontból is a legleg. Állítólag 30 év felett még nem végetek ilyen műtétet előttem, ezért bizonytalan kienetelű volt minden. Nekem nem volt választásom: vagy meghalok keringési rendellenességben belátható időn belül, vagy bevállalom. Az orvos szerint "egy időzített bomba van a mellkasában". Azonnal megműtöttek, tavaly decemberben a debreceni mellkassebészeten.
A felépülés nekem sokkal hosszabb és kínokkal telibb volt, mint fiatalabb sorstársaimnak: 7 nap morfium gerincbe, akkor is csak azért kellett leállni, mert kezdtek a szerveim leállni. 4 hét kórház, 2 hónap felépülés. A felépülés időszakában vannak javulós és stagnálós periódusok. Amikor stagnál, nem kell kétségbeesni!! A végefelé iszonyú iramban beindul a gyógyulás, pl: dec. 13. műtét
jan. 4. haza
jan. 2. hete: még a bögrét sem bírtam egyedül felemelni
jan. vége: több kilómétert sétáltam
feb. 2. hete: kapaszkodó nélkül egyedül felkeltem
feb. 3. hete: (már elnézést) az első szex
február vége: síelés (de ez tilos, csak nem bírtam ki)
Azóta mindenféle sportot űzök, pl. quadozás, futás, aerobik, mountainbike,stb.

Nekem 3 évig lesz benn a lemez, és hogy miért vagyok egyedi eset? Babát várok, 4. hónapban vagyok, lemezzel fogok szülni. Ha ezen a 2 szörnyű hónapon nem esek át, akkor már nemhogy pocaklakóm nem lenne, hanem nem is élnék. Mindenképen megéri a műtét!!!!!!

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2009.08.17. 16:03 
Adminisztrátor

Goshi írta:

Üdv mindenkinek.

Akit komolyabban érdekel a téma, az a www.youtube.com -on sok pectus-excavatumról szóló kisfilmet találhat.
Zömében ugyan angol nyelven, de a lényeg érthető belőle.

G.
____

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2009.08.17. 16:03 
Adminisztrátor

clk írta:

Sziasztok sorstársak!!!

Találtam egy angol nyelvű oldalt, ahol rengeteg történetet, tapasztalatot olvashattok és műtét előtti ill. utáni képeket is láthattok: http://www.pectusinfo.com/board/index.php (Meglepő hogy milyen sokan vagyunk Shocked).

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2009.08.17. 16:04 
Adminisztrátor

tibi írta:

Sziasztok!

Nagyjából két hete úszás után kicsit elkezdett fájni a mellkasom, gondoltam megerőltettem magam, aztán egy darabig pihentettem az úszást de még mindig nem múlt el a dolog. Eddig csak estére kezdett el fájni, nem tudtam huzamosabb ideig ülni, de most már szinte folyamatos a fájdalom, nem nagy de azért kicsit lassabban meg óvatosabban kell mozognom. Azt szeretném megkérdezni, hogy van-e valakinek hasonló tapasztalata. Várok minden hozzászólást!

Jobbulást, minden jót!

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2009.08.17. 16:04 
Adminisztrátor

Kamcika írta:

Szia Tibi!
Nem tudom pontosan mikor műtöttek Téged? Engem júliusban fémeztek be, és nekem is mostanában visszatért a fájdalom, én is a sportra gondoltam, h túlzásba vittem, de már 3 hete ennek... Sad Valaki még tapasztalt ilyet? Nekem a gyógytornász azt mondta h teljesen normális, mert folyton alakul a mellkas...

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2009.08.17. 16:05 
Adminisztrátor

Drewida írta:

Sziasztok!
Én is abban a cipőben járok, mint ti ,szóval tölcsérmellkasom volt. Szerencsére már csak volt,ugyanis 2,5 éve sikeresen végrehajtották rajtam a Nuss-féle műtétet.(ha valakinek kérdése lenne a tapasztalatokról szivesen válaszolok, de sztem az előttem szólók már mindent leírtak) És ezen a héten történt meg a lemezek kivétele, itt is minden klappolt, a műtét utáni napon már haza is mehettem. Mostrmár egészen jól vagy, pár nap mulva megcsinálják a varratkiszedést is és akkor megszabadulok végre az egész ügytől. Vagyis nem teljesen mert sajnos a műtét nem járt 100%os eredménnyel, a szegycsont ugyan teljesen kijöttt, de a bordáim még mindig nem úgy állnak,ahogy szeretném. Bár nem panaszkodom, hiszen még mindig sokkal szebb az összhatás, mint a műtét előtt.
Lenne egy kérdésem, ha tudtok róla vmit akkor léci válaszoljatok. Szóval az érdekelne, hogy a műtét(ek) után még mennyire változhat a mellkas? lehet segíteni rajta uszással,v vmi sporttal? vagy esetleg még romolhat is?
Még kérdztem ezt az operáló orvosomtól is (Kálmán Attila), aki azt válaszolta,h mivel már elmúltam 18 már nem fog javulni a helyzet. De például az a 38 éves "kórtárs" aki velem egy szobában volt és utána nézett a dolognak azt mondta,h ő olvasott olyat,h vkinek később még kijebb jött a mellkasa.Szóval ha vkinek lenne ehhez vmi ismerete akkor léci ossza meg velem is!

Más téma: láttam ,h volt szó a fájdalomcsillapítás kérdéséről. Ugyebár a lemezberakós műtét előtt választani lehet a gerincbe nyomatott helyi érzéstelenítés és a morfin között, amit később magadnak adagolhatsz (ha jól tudom). Ezzel kapcsolatban szeretnék megosztani 1 kis személyes tapasztalatot. Én anno a gerinceset választottam és egyáltalán nem bántam meg a döntésemet, mert szerencsére jó helyre szúrt az orvos és jól sikerült az egész, hiszen amikor felébredtem akkor szinte semmilyen fájdalmat nem éreztem. Persze a mellkasom nagyon merev volt és a mozgás és a különböző gyógytorna-gyakorlatok még erős fájdalmat jelentettek, de úgy alapból ha nem csináltam nagyobb mozdulatokat, akkor szinte semmit nem éreztem (mmint fájdalmat).
Pár nap múlva aztán behoztak egy srácot ugyanilyen műtét után volt ő is,de ő a morfint választotta. Nagyon sajnáltam szegényt, mert nála sokkal rosszabb volt a helyzet. Már ha csak az ágyon feküdt elég erős fájdalmat érezhetett, hiszen csak összeszorított fogakkal, kicsorduló könnyekkel tudta elviselni a dolgot. És nem valószínű ,h ennyire különbözött volna a fájdalomküszöbünk.
A morfin szerintem nem olyan hatásos, mint a gerinces epidurálás és még különböző mellékhatásai is vannak (pl:hányinger).
Az epidurálás egyetlen hátránya a viszonylag magasabb kockázat (ha rossz helyre szúrnak akkor nagyobbat is szívhatsz).De ha ezt bemered vállalni, akkor mindenképpen érdemes ezt választani.
Egy altatóorvostól hallottam ,h ő is ezt választaná a gyerekének,ha tudná ki szúrja a tűt.Szóval sztem sztem mindenképpen érdemes ezt az utat választani.

Nah csak ennyit akartam megosztani, és aki tud léci szóljon hozzá a fenti kérdésemhez. Köszi

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2009.08.17. 16:06 
Adminisztrátor

chuck írta:

És mi van akkor ha rossz helyre szúrják, mik lehetnek a következményei?

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2009.08.17. 16:06 
Adminisztrátor

Goshi írta:

Sziasztok.

Annakidején tőlem meg sem kérdezték, hogy morfin, vagy epis fájdalomcsillapítást szeretnék. Nem is tudtam, hogy van több fajta lehetőség is. Csak az altatóorvos jött, hogy mire vagyok allergiás (mondtam, hogy a macskákra) . A műtét után viszont már csak kapszulás fájdalomcsillapítót kaptam. A nevét nem tudom, csak, hogy zöld-fehér színű volt. / Smile
Otthon meg Cataflam-ot szedtem.
De ahogy Drewida írta, néha én is fetrengtem a fájdalomtól. Éjszaka nem is tudtam aludni emiatt, de miután bevettem a kapszulát, enyhült a fájdalom, úgy 4-5 órára. Nem szünt meg, de el lehetett viselni.
Aztán mikor már fel lehetett kelni, már könnyebb volt elviselni a dolgot, mivel inkább akkor fájt, amikor feküdtem, akkor is a hátam akart leszakadni.
Lehet, hogy az epidurális érzéstelenítés hatásosabb, de őszintén én nem merném bevállalni. Márcsak a gerincbe szúrandó tű miatt, és a vele járó esetleges fájdalom miatt sem. (ami lehet, hogy nincs is, vagy kissebb, mint egy bolhacsípés)

De ez csak az én véleményem, senkit nem akarok lebeszélni egy hatékony fájdalomcsillapításos módszerről. Ha nektek az orvos javasolja, akkor fogadjátok el!

Üdv G.

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2009.08.17. 16:07 
Adminisztrátor

Drewida írta:

Engem nem fizetnek az epidurálás reklámozásáért, de azt mégis elmondom,h nem érzed,amikor belédszúrják a tűt ugyanis,akkor éppen alszol. A baj csak a kockázat, ha elrontják a szúrást annak komoly következményei lehtnek (ha jól hallottam akár bénulás is),de olyan még nem nagyon történt ennél a műtétnél,h elcseszték volna, szóval nagyon kicsi a valószinűsége.De mindenki döntsön saját belátása szerint,én nem akarok senkit befolyásolni,csak a tapasztalataimat mondtam el.

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2009.08.17. 16:07 
Adminisztrátor

Goshi írta:

Én őszintén szólva nem ismerem ezt a módszert. Ezért is írtam a végén, hogy attól még lehet egy szuper megoldás, főleg nagy fájdalommal járó műtétek után. Sőt, kicsit utána olvastam és megtudtam, hogy nem a gerincvelőbe adják, hanem a gerinc csatornába, vagyis ideget nem ér a tű!!!
Szüléseknél is szokták alkalmazni, mivel nem jut a vérkeringésbe és így a kisbaba szervezetét sem terheli feleslegesen, csak a fájdalom ingereket szünteti meg, pontosabban megakadályozza, hogy eljussanak az agyba.
Ettől senki nem fog lebénúlni!!!!!!

Üdv G.

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 315 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32  Következő

Időzóna: UTC [ nyi ]