http://www.pectusexcavatum.atw.hu/

Tölcsérmellkas , tyúkmell , fórum.
Pontos idő: 2026.02.22. 18:34

Időzóna: UTC [ nyi ]

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 950 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5 ... 95  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Pectus Excavatum (tölcsérmell, cipészmell)
HozzászólásElküldve: 2010.01.08. 23:04 

Sziasztok!

Először is nagyon jó a fórum, és hasznos. Jelenleg 20 éves vagyok, régóta tudok a nuss módszerről, azonban miutan orvoshoz is elmentem nem mondott semmit, csak hogy sportoljak, pedig biztos vagyok abban hogy a mutet lenne a megfelelö megoldás, hiszen nem kicsi a "horpadás".
Szegedi vagyok, nem igazan tudok róla, hogy itt esetleg végeznek e műtétet. Mindenkeppen belevagnek. Valaki hallot mar valamilyen rossz, negativ tapasztalatrol?
Köszönöm.

Üdv!

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2010.01.11. 16:04 

Sziasztok!

A lemezkivétellel kapcsolatban van valakinek tapasztalata/információja?
Mennyi idő utána a felépülés és elegendő-e hogy nálam 2évig volt bent?
Sokan írták hogy több, mint két évig volt bent.

Tipp: Mozogjatok, sportoljatok minél többet, nagyon sokat segít. Viszont vigyázni kell, nem szabad túlerőltetni, mert az nem jó.
Szerintem a fekvőtámasz nagyon jó, mert az a mellkast és a mellizmokat erősíti, terheli.

Üdv,

Imi

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2010.01.14. 12:35 
Adminisztrátor

Szia Shaddar, üdv a fórumon.

Nos, én is épp lemezkivétel elött állok és nekem is ugyanez a kérdés jár a fejemben.
Amikor megkaptam a zárójelentést, a doki azt mondta, hogy két év múlva kell majd kiszedni, de mivel én 26 éves voltam akkor és ilyenkor már nem olyan rugalmas a szegycsont, ezért gondolkozom rajta, hogy még egy kicsit bent kéne tartani a lemezt. Ugyanakkor egy másik orvostól azt hallottam, hogy a lemez két évig van bent, de ha nem okoz különösebb problémát, akkor három év is lehet belőle. Ennél tovább nem nagyon szokták bent tartani. (Illetve olvastam egyvalakiről, akinek adminisztrációs hiba miatt öt évig bent volt a lemez, de ekkor már rendesen becsontosodott a bordák közé, ezért nehezebb volt kiszedni.)
Hamarosan én is felkeresem az orvost, aki műtött engem és felteszem neki is ezt a kérdést.

Illbefine!

Téged is üdvözöllek a fórumon.
Nos, először is tényleg meg kellene próbálni valamilyen sportot, ami főleg a felsőtestet edzi, pl úszás, vagy konditerem, mert akár 1-2 éven belül olyan mellizomzatod is lehet, hogy észre sem lehet venni a mellkas bemélyedését. Mindenesetre légy kitartó, mégha az elején nem is látszik a változás.
Ha ez nem javít a dolgon, akkor pl. 22 évesen még mindíg a műtét mellett dönthetsz.
Szerintem Szeged nem olyan kicsi város, hogy ott ne végeznénel ilyen műtétet. Fel keéne keresni egy mellkassebészt és vele beszélni.
A műtétről csak annyit, hogy mindem műtét bizonyos szintű kockázatot rejt magában, de ezeket az orvosok igyekeznek minimalizálni. Maga a műtét endoszkópos módszerrel zajlik a mellkas két oldalán ejtett apró bemetszéseken keresztül, melyek 2-4 cm-esek. Itt helyezik be az egy (súlyosabb deformitásoknál két ) darab lemezt. Az viszont egyénenként változó, hogy ki, hogyan viseli a műtét utáni időszakot. Van aki egy hét után már vígan éli a mindennapjait és vannak akik két három hétig csak fájdalomcsillapítón élnek. Sőt talán még tovább is.
A leges legrosszabb rögtön a műtét után lesz, de aztán érezni fogod, hogy minden nap jobb és jobb lesz.
Ha még van valami kérdésed, nyugodtan írd meg.

Üdv G.

Szerk.

Beszéltem a dokival, aki azt mondta, hogy nyugodtan bent lehet hagyni a lemezt három évig is. Minél tovább ban bent, annál biztosabb lesz az eredmény.
A lemezkivétel egy háromnapos kórházi bentfekvést jelent.
Tehát részemről a lemezkivétel el lett halasztva az év végéig.

Üdv G.

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2010.01.22. 13:32 

Korábban írtam arról, hogy a tölcsérmell korrekciójára alkalmaznak vákuum harangot is. Tavaly év végén rászántam magam és megvettük. A gyártóval közvetlenül leveleztem le az eszközt és meglepően "európai" módon utánvéttel meg is kaptuk. Mivel EU ország vagyunk, van hozzá magyar nyelvű leírás. Ezen kívül a gyártó egész sok személyesen összegyűjtött tapasztalattal és tanáccsal tudott szolgálni. Egyébként kicsit csodálkoztam azon, hogy korábban ez az eszköz miért nem került szóba, mert a gyártó szerint dr. Kálmán Attilánál (SOTE) vannak mintadarabok. Nála mi is jártunk, nem említette ezt a lehetőséget... December elején kezdtük el használni. Sok tapasztalatunk nincs, de az látszik, hogy a szerkezet működik, kiemeli a mellkast. Nem okoz fájdalmat, csak kellemetlen érzést. A használatát a gyártó fogszabályozáshoz hasonlította: kényelmetlen érzés és hosszú folyamat. Kb. 4 hónap napi használat kell az első eredmények eléréséhez, de talán alternatíva azok számára, akiknél a műtét nem indokolt. Az első hónap után annyi látszik, hogy a levételt követően nem azonnal süpped be a mellkas; kb. 12-15 percig még a kiemelt állapotban marad. A gyerek szívesen viseli, nem akadályozza a napi rutinban. Persze tornázni is kell mellette, de azt eddig is csinálta. Gyermek ortopédus kontrollja mellett végezzük.

Ha kérdésetek van, szívesen válaszolok, és időnként írok a fórumra, hogy állunk!

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2010.01.22. 19:24 

Sziasztok
23 éves 117kg izmos ember vagyok 2009 nov 2.-án műtöttek nuss féle módszerrel. Ezúton üzenem mindenkinek hogy lehet hinni a csodákban az úszásban a vákumos kezelésben meg a mégtöbb sportban de semmit nem segítenek!! Lehet kellemetlen egy műtét meg lehet picit sok fájdalommal jár de nekem megérte mert nemvolt azóta szívdobogásom. 2 hónapig voltam itthon és januártól már dolgozom megint... "mmr" nek üzenem hogy majd őis másképp mérlegeli a dolgokat ha a 16 éves fia összeesik és a púlzusa felmegy 230ig mint az enyém. morfium meg fájdalomcsillapító azért nemkell ám ennyire rettegni, igen valóban kell mórfium fél napig fájdalomcsillapító meg 2 hétig nagy dolog. A vákummal meg az úszással kisérletezzen más ha a heti 4-6 edzés nekem nem segített akkor másnak sem fog. Ja a műtét után 6 héttel már voltam konditerembe bár nem guggoltam 240kgval és nem nyomtam fekve 140kgval mint elötte de már edzegetek és túlvagyok rajt. Picit mocorognak a vasak de meglehet szokni (nekem 2 vasam van). Hétfőn műtöttek és szerdán hazajöttem győrbe tehát úgygondoldom kibírható.
Bárkinek van kérdése nyugodtan írjon...
Köszönet Dr Kálmán Attilának és az ápolócsajoknak is.

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2010.01.24. 12:39 

Üdv!
Engem az érdekelne hogy mennyibe kerül a Nuss módszer? Ezt támogatja a TB?

ps: bocs, használtam keresést de nem kaptam egyértelmű választ.

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2010.01.25. 21:41 

Szia, igen támogatja a tb! (legalább ennyi hasznuk van.)
Csak az utókezelés gyógyszereire és a hálapénzre kell költeni. A gyógyszerek, pl trómbózis elleni injekciók (műtétek után használják vérrögök képződése ellen és amikor kiengednek a kórházból, ezzel még otthon 10napon át szúrnod kell magad) pár éve olyan 8-10e Ft körül voltak, a hálapénz meg....nos az csak tőled függ, hogy adsz e és mennyit.

Hali. Zs.

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2010.01.26. 10:38 

Rendben, köszönöm szépen! :)

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2010.02.26. 21:34 

Sziasztok!17 éves vagyok, most február elején voltam kórházban, ahol már be is írták májusra a Nuss műtétet, annyi különbséggel, hogy mivel már be van csontosodva, ezért az orvos szerint még meg kell roppantani a szegycsontot is, hogy a lehető legjobb legyen az eredmény.Ezt a szegycsont megroppantását nem nagyon részletezte ezért szeretnék többet megtudni róla.Van valakinek ezzel kapcsolatban valami tapasztalata vagy tudna erről bővebben mondani valamit?Mennyivel hosszabbítja meg a felépülési időt,mekkora heg marad meg utána, ha egyáltalán marad stb..Előre is köszi a választ.
(Dr. Verebély Tibor és Dr. Kálmán Attila fog műteni).

Üdv!

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2010.02.26. 22:33 
Adminisztrátor

Üdv a fórumon K0n0r.

Én már láttam Nuss műtétről szóló videót és ha jól sejtem ez a szegycsont megroppantás ez az a rész, amikor már bevezették a fémlemezt a bordák között a szegycsont alá, de még a két vége nem lett rögzítve, és ilyenkor azt csinálják, hogy a lemez két végénél fogva megemelik az egész felsőtestet, hogy a teljes súly a fémlemez azon részére essen, ami a szegycsont alatt van. Pár percig a test ebben a pozícióban marad ,sőt párszor még meg is rázzák - rángatják a fémrudat, hogy a mellkas (szegycsont) minél rugalmasabbá váljon.
Lehet, hogy kicsit durvának hangzik, de a sebészet már csak ilyen. Sokszor brutálisnak tűnő beavatkozásokból is szép dolgok születnek, pl az orrplasztikánál, ahol kalapáccsal és vésővel verik szét az ember orrát.
De ez ne rettentsen el a műtéttől, úgyis végigalszod az egészet és ettől nem lesz hosszabb, vagy rövidebb a felépülési idő sem.

G.

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 950 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5 ... 95  Következő

Időzóna: UTC [ nyi ]