|
Szia Shaddar, üdv a fórumon.
Nos, én is épp lemezkivétel elött állok és nekem is ugyanez a kérdés jár a fejemben. Amikor megkaptam a zárójelentést, a doki azt mondta, hogy két év múlva kell majd kiszedni, de mivel én 26 éves voltam akkor és ilyenkor már nem olyan rugalmas a szegycsont, ezért gondolkozom rajta, hogy még egy kicsit bent kéne tartani a lemezt. Ugyanakkor egy másik orvostól azt hallottam, hogy a lemez két évig van bent, de ha nem okoz különösebb problémát, akkor három év is lehet belőle. Ennél tovább nem nagyon szokták bent tartani. (Illetve olvastam egyvalakiről, akinek adminisztrációs hiba miatt öt évig bent volt a lemez, de ekkor már rendesen becsontosodott a bordák közé, ezért nehezebb volt kiszedni.) Hamarosan én is felkeresem az orvost, aki műtött engem és felteszem neki is ezt a kérdést.
Illbefine!
Téged is üdvözöllek a fórumon. Nos, először is tényleg meg kellene próbálni valamilyen sportot, ami főleg a felsőtestet edzi, pl úszás, vagy konditerem, mert akár 1-2 éven belül olyan mellizomzatod is lehet, hogy észre sem lehet venni a mellkas bemélyedését. Mindenesetre légy kitartó, mégha az elején nem is látszik a változás. Ha ez nem javít a dolgon, akkor pl. 22 évesen még mindíg a műtét mellett dönthetsz. Szerintem Szeged nem olyan kicsi város, hogy ott ne végeznénel ilyen műtétet. Fel keéne keresni egy mellkassebészt és vele beszélni. A műtétről csak annyit, hogy mindem műtét bizonyos szintű kockázatot rejt magában, de ezeket az orvosok igyekeznek minimalizálni. Maga a műtét endoszkópos módszerrel zajlik a mellkas két oldalán ejtett apró bemetszéseken keresztül, melyek 2-4 cm-esek. Itt helyezik be az egy (súlyosabb deformitásoknál két ) darab lemezt. Az viszont egyénenként változó, hogy ki, hogyan viseli a műtét utáni időszakot. Van aki egy hét után már vígan éli a mindennapjait és vannak akik két három hétig csak fájdalomcsillapítón élnek. Sőt talán még tovább is. A leges legrosszabb rögtön a műtét után lesz, de aztán érezni fogod, hogy minden nap jobb és jobb lesz. Ha még van valami kérdésed, nyugodtan írd meg.
Üdv G.
Szerk.
Beszéltem a dokival, aki azt mondta, hogy nyugodtan bent lehet hagyni a lemezt három évig is. Minél tovább ban bent, annál biztosabb lesz az eredmény. A lemezkivétel egy háromnapos kórházi bentfekvést jelent. Tehát részemről a lemezkivétel el lett halasztva az év végéig.
Üdv G.
|