http://www.pectusexcavatum.atw.hu/

Tölcsérmellkas , tyúkmell , fórum.
Pontos idő: 2026.04.22. 17:41

Időzóna: UTC [ nyi ]

Új téma nyitása A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 315 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 32  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Pectus excavatum a régi fórum.
HozzászólásElküldve: 2009.08.06. 08:25 
Adminisztrátor

becy írta:

Mariet!

Köszönöm, most már így 3-4 hét után meglepetésemre elég jól érzem magam, fájdalomcsillapítókat csak este fele veszek be, amikorra elfáradok és jelentkeznek az izomfájdalmak két oldalt, ahol a lemez rögzítve van.
Este felé egy kicsit rossz tehát, de napközben már egészen jól elvagyok.
Hazameneteltől én is féltem, de kaptam előtte injekciót és ez elégnek tűnt, kocsival jöttem haza -természetesen be kellet állítani az ülést megfelelően, csak a kanyarodás volt kellemetlen mindig kértem is, hogy lassan kanyarodjunk. Én tettem egy párnát a mellkasomhoz, de nem mondta az orvos, hogy kellene.
Kondícióval kapcsolatba, nekem azt mondták, ne emeljek nehezet, sokat áljak, tornázzak, kocogjak, ússzak. Meg kell tanulni vele élni, én már kezdek hozzá szokni.
Nekem negyed évente fel kell menni felül vizsgálatra, hogy megnézék nincs -e szövödmény.
A lemez elmozdulástól nem kell tartani, mert erősen oda rögzítik, persze azért vigyázni kell ütés, ne érje. A mozdulatlan fekvéstől se kell tartani, mert engemet már a második nap felhúztak és megmosdattak, illetve megröntgeneztek -ülve persze. Tehát nyugodtan lehet kart, lábat mozgatni.

Becy

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2009.08.06. 08:26 
Adminisztrátor

Mariet írta:

Becy!

Örülök, hogy tényleg ilyen jól vagy, mindössze ennyivel a műtéted után.
Mivel a többiek hozzászólasai alapján, mást feltételeztem. Mit tudsz napközben csinálni? Remélem, még nem dolgozol!

Mivel te is jó messze laksz Budapesttől, gondolom jól körülnéztél Nyíregyháza környékén a lehetőségekről, de te is a főváros mellett döntöttél. Én is most próbálok körülnézni ezügyben, de ekkora fejetlenséget, ami most van az eü-ben................................hmm...
Gondolom, ezt a kupit nem akartad megvárni, s te is előtte megműtetted magad.

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2009.08.06. 08:26 
Adminisztrátor

becy írta:

Mariet!

Most már egész jól mozgok, persze hirtelen mozgástól tartózkodok. Végre fel tudom húzni a zoknimat, cipőt bekötni, hajamat kimosni egyedül, mindenre rá kell jönni, hogy kényelmes legyen az embernek, pld. hajmosásnál ülök a csap előtt és a fejemet a csap alá tartom.

Engemet egy ismerős elvitt megröntgeneztetni, de a röntgen főorvos azt mondta, hogy nem műtenének meg. -hát igen tévedett.
A fejetlenséggel én is szembekerültem, hiába megbeszéltem doktorral mikor feküdjek be, csak sajna nem volt beutalom, és így nem tudtak felvenni a korterembe, eközben a doki elment műteni, várnom kellet másfél órát még visszajött és egy kis kavarással meg lehetet oldani a dolgot. Valószínűleg neked is be kell majd szerezni egy beutalót, vagy a házi orvostól vagy a kanizsai korháztól.

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2009.08.06. 08:27 
Adminisztrátor

balázs14 írta:

14 éves vagyok, a legfiatalabb, aki eddig írt ide. tölcsérmellem van, már kiskorom óta. szüleim elvittek ortopéd orvoshoz, kiskoromban, és akkor azt mondták, járjak úszni, és kész. a mai napig úszom, és ugyan a dolog nem múlt el, sokat segített. megakadályozta a nagymértékű romlást. aztán úgy felfigyeltem a rendellenességre, és el kezdett zavarni. szégyenlős lettem, bár ez nem akadályozott meg a barátkozásban, a csajozásban. csak a tesi órák előtt az öltözőben voltam gátlásos, folyton úgy öltöztem, hogy senki se lásson. na meg strandra is csak akkor mentem, ha nagyon muszály volt. ugyanakkor nagyon zavart, és zavar most is. szerencsére a barátaim nagyon jófejek, nem piszkálnak ezzel, szóval jól el vagyok velük. csak hát a strand. igen, oda nem szívesen megyek. mennék, ha nem lennék feltűnő. na de a lényeg, hogy sikerült a szüleimet rávenni, hogy keressünk fel egy szakértőt. felkerestük a Semelweiss Gyermekklinikát, ahol sikerült egy műtét időpontot megbeszélni. ez pontosan egy hét múlva lesz. nagyon várom már, főleg ha belegondolok abba, milyen lehetek utána. gátlástalan, nem szégyenlős, olyan mint bárki más. ugyanakkor tudom, nem lesz könnyű, sőt... ahogy olvastam, vélhetőleg életem legrosszabb időszaka, de ha belegondolok, milyen lehet utána, úgy érzem, kész vagyok mindezt vállalni. azt ajánlanám a szülőknek, ne várják meg, míg a gyerekük teljesen depressziósak lesznek. mire elérik ezt a kort, már fel sem figyelnek rá. volna pár kérdésem ugyanakkor: én rendszeresen sportolok, súlyzózom, és azt akarom kérdezni, meddig kell nélkülöznöm az aktív mozgást, és hogy súlyzózni lehet- e még valaha?

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2009.08.06. 08:27 
Adminisztrátor

becy írta:

Balász!

Egészen biztos, hogy súlyzózni lehet majd, persze az orvos elmondja majd hogy meddig kell magad kímélni. Én azt olvastam neten, hogy fel leszel mentve 2 évig a testnevelés alól. Látom, hamar megmütöd magad, majd írd meg hogy sikerült a operáció.
Egyébként mivel fiatal vagy a csontok még puhábbak jól fogod bírni a megpróbáltatásokat, és biztos tökéletes lesz majd a mellkasod, nekem a mütét után a ball oldali bordaíven maradt egy kis eltérés, de ha majd hízok egyre kevésbé lesz látható.- hát én már nem vagyok olyan fiatal, mint te

becy

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2009.08.06. 08:28 
Adminisztrátor

Mariet írta:

Balázs!

Engem is érdekel, mi történik veled. Az én fiam is hamarosan m?tve lesz, s ? is kb. veled egyid?s. Légyszíves írj, ha túl vagy rajta.
?t is nagyon érdekli a sport, s az egyik legnagyobb félelme (a m?tét mellett), hogy nem edzhet.
Nagyon komolyan fogalmazol, sokkal érettebben mint korodból elvárható lenne. Gratulálok gyors és bátor döntésedhez.

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2009.08.06. 08:29 
Adminisztrátor

balázs14 írta:

a műtéten szerdán estem át, a Semelweiss Egyetem Első Számú Gyermekklinikáján, a műtétet prof. Verebély Tibor végezte el rajtam. csupa jóthallottam róla, a nem sebész orvosok közt is nagy tekintélye van. és bíztam benne. Pesten lakom, kocsink van, így könnyen bejutottunk. mikor bementünk a műtét előtt 1 nappal, megcsinálták a szükésges vizsgálatokat (EKG, vérvétel, családon belüli megbetegedések, betegségeim, érzékenységeim), majd ki kellett tölteni egy dokumentumot, mely leírta az altatás folyamatát, és a műtét folyamatáról is tájékoztatott. rengeteg beteg jár a kórházba, így sok időbe telt, míg minden vizsgálatot elvégeztek rajtam. ugyanakkor nem volt ott egyetlen más pectusos sem, és mindenki a "pectusosnak" hívott. az prvos azt mondta, kb 300 műtétet csinált már, és kicsi a kockázat. másnap megint bementünk a kórházba, átöltöztem, elfoglaltam az ágyamat. kicsit azért feszült voltam, sok ismeretlen arc, és mind téged néznek. de annyira nem volt veszélyes. kb 1 óra múlva betoltak a műtőbe, az orvos, aki tolt, nagyon jófej volt, viccelődött. a műtőben beadták az intravénás alataót, onnantól nem emlékszem semmire. mikor felkeltem, nagyon fájt a hátam, a mellkasom, és nehezen kaptam levegőt. az volt a baj, hogy tévézni nem tudtam, mert egy kisgyerek rajzfilmeket nézett, és aludni sem tudtam, a fájdalomtól, akényelmetlenségtől és a hangzavartól. úgy éreztem, mintha minden óra szinte egy egész napig tartana. elég kellemetlen volt. este nem nagyon bírtam aludni, kb 10 percenként felkeltem, ugyancsak a kényelmetlenségtől és a fájdalomtól. a furcsa az volt, hogy nem is a mellkasom fájt nagyon, hanem a hátam. másnap kb ugyanez volt, a tvben rajzfilm, a fájdalom pedig alig hagy pihenni. szerencsére az ápolók nagyon kedvesek voltak, nyugtattak, meg fájdalomcsillapítót kaptam. ja igen, az ivás, evés: az első két napon nem ettem semmit, infúziót kaptam, és egy csomót ittam. a vizeletem miatt nem kellett aggódnom, mert egy katétert vezettek be még a műtét során. a harmadik napon már jobb volt, a rajzfilmnéző gyerek hazament, ugyan nem volt senki más a kórteremben, legalább a tv szabad volt. tudtam pihenni, tévézni, a levegővétel az időszakos gyógytornáknak köszönhetően már jól ment. este fele egy új beteg jött a kórterembe, egy 13 éves fiú. kicsitlökött volt, de legalább volt társaság. ekkor már jól éreztem magam. másnap a nővérek reggel már adtak ételt, a katétert kivették (életem egyik legrosszabb emléke volt), és kimásztam az ágyból, persze a gyógytornász felügyelete mellett. nagyon furcsa volt a járás, szédültem, és nehezen kaptam levegőt. másnap már jobban jártam, új betegek érkeztek, a sebészet megtelt betegekkel, bár én voltam az egyetlen sebészetzi eset. este filmeztün is egyet, úgy ahogy voltunk, mindenki. másnap már teljesen önellátó lettem, mivel nővércsere volt, és az új ápolók nemigen törődtek velem. kimentem vécére, ettem, felkeltem, lefeküdtem, átmnetem a szomszédos szobába, székből néztem tévét, az idő is nagyon gyorsan telt, és este már nygon jól aludtam. másnap volt egy vizit, és a doktor úr azt mondta, hazamehetek. összeségében: mindenki vigyen rengeteg folyadékot, dezodort, pizsamát (én 3 napig csak egy alsóban aludtam, és úgy izzadtam, mint egy ló), és szokja a háton fekvést. tegnap jöttem haza, már mindent tudok csinálni, csak egy kicsit lassabban, lehajolni még nem tudok. jó volt hazajönni. bár még mindig feszítenek az izmok, és néha elpattam egymáson a lemez és a nem tudom milyen izom, fel tudok menni a lépcsőn, eszem, iszom, kutyával játszom, persze csak óvatosan, és ma reggel már teljesen magamtól keltem fel, úgy, hogy úgy aludtam mint mindig, 1 kis párnán. a mellkasom nagyon szép lett, összeségében örülök, hogy megcsináltam a műtétet. kaptam egy papírt is, melyben az van leírva, milyen gyakorlatokat kell végznem és hogy melyik féttől. kaptam egy lufit is, melyet a légzés javítása és a mellkas tágítása miatt kell fújogatnom. egy hétig kell itthon maradnom, aztán iskola. egy valamit nem kérdeztem meg az orvostól, bár még lesz rá alkalmam, mert kedden megyek varratszedésre, szóval azt, hogy mennyi ideig kell mellőznöm az aktív mozgást. hallottam valahonnan, hogy hat hétig, mások azt mondják, nyolc hétig. meg tudjátok mondani, nektek meddig nem lehetett sportolni?

szerk:
te jó ég, mennyit írtam. igen, becy, ahogy olvasom, jobban bírtam a megpróbáltatásokat, mint aki idősebb, és valószínűleg azért, mert még nincsenek elcsontosodva a porcok. ebből is látszik, minél korábban műtik meg az embert, annál jobb. például én: 5 napja műtöttek, ma itthon vagyok, a kutyámmal játszom, egyedül kelek fel az ágyból.

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2009.08.13. 16:16 
Adminisztrátor

Jorge írta:

Na igen, én műttettem meg magam legkésőbb, s én is szopok a legtöbbet. 2,5 hónap után tudtam csak megbizhatóan felkelni az ágyból magamtól, és 8 hónapig szedtem fájdalomcsillapítót. Egyébként a szakirodalom 3 hónap után javasolja az aktivabb testmozgás elkezdését. Én személyszerint versenyszerűen asztaliteniszeztem amíg kórházba nem kerültem, azóta viszont csak edzeni járok le, tétmérkőzést felesleges játszanom. De már csak 10 hónap és vége az egésznek.

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2009.08.13. 16:16 
Adminisztrátor

becy írta:

balász, Jorge !

gratula balász, na meg mondtam, hogy szépen sikerül majd.
látom ahogy írtad a gyerekosztályon aztán van élet, nálam csendesség volt semmi zsivaly. egyébként engemet is pectus-os nak hivtak. ja igen én megusztam a katéterezést.

Jorge egyébként neked a mellkasodnál látszik még valami eltérés.
én mivel vékony vagyok én nem sportoltam rendszeresen ezért látszik egy kis eltérés lent a bal bordaiveknél vagy 2 3 borda befelehúz 5mm re
azt mondta a doki hizzak és sportoljak majd.
szóval ennyit a tökéletességröl.

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2009.08.13. 16:17 
Adminisztrátor

balázs14 írta:

na jó, egy kicsit azért el?re ittam a medve b?rére. a legrosszabb az, hogy nem tudok röhögni. mikor akarnék, megfeszül a rekeszizom, hangot nem hallatok, és nagyon el kezd fájni ott, ahol a lemez a bordákhoz van er?sítve. most például nagyon fáj. tegnap például megpróbáltam a gyógytornát egyedül a földön, egyrészt inkább abbahagytam, mert úgy éreztem, a varratok mintha megfeszülnének, másrészt nem tudtam felkelni. az ágyon könny?, mert ott bizonyos szinten besüpped az ágy, ahol kiáll valami(fenék például), ott könny? felkelni. szóval feküdtem vagy egy fél óráig, mire valaki hazajöt... vettünk pár lufit, amiket fújogatok. legalábbis próbálok, mert nem sokat tudok fújni, szinte semmit. inkább csak tágítani próbálom a mellkasom. mit mondjak, fájdalmas. azt már megszoktam, hogy folyton elpattan egymáson a lemez meg az izom... egyébként ma reggel voltam varratszedésen, és az orvos azt mondta, valószín?leg hozzátapadt a mellizmom a lemezhez, mivel be van dagadva már a m?tét óta. de nem súlyos, nem olyan felt?n?. ? azt mondta, 4-5 hét után sportolhatok, az iskolatáskát cipelhetem a hátamon is, bár én azt hiszem, ez a 4 hét elég kevésnek t?nik. suliba már a jöv? hétt?l mehetek. a sebek még elég csúnyák, az egyik oldalon majdnem kétszer akkora a metszés, mint a másikon, és nagyon sebes még az egész. amúgy nem kell parázni a lemez kiszedését?l, találkoztam egy 16 éves gyerekkel a kórházban, akinek kivették, és 1 nap után haza is mehetett. szóval nem valami meger?ltet?

azon is javítanom kéne, hogy a m?tét után nem húzom ki magam annyira, a vállaim beestek. majd igyekszem.

azt hallottam, a lemez kivételéig a mellkas egy kicsit besüpped, de nem annyira mint a m?tét el?tt. ti tapasztaltatok ilyesmit?

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 315 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 32  Következő

Időzóna: UTC [ nyi ]