:: Összes
    :: Chelsea
    :: Csehország
    :: Susmusok
    :: Petr Cech Fansite
    :: Pályafutása
    :: Névjegye
    :: Sikerei
    :: EB 2008
    :: Válogatott
    :: Shop
    :: Dalszövegek
    :: Kvíz
    :: Cech TV
    :: Fórum
    :: Háttérképek
    :: Userbarok
    :: Képek

 

Untitled Document

 

Pályafutása

1982. Május 20. Plzeň-ben született Petr Cech.
Petr Cech a 2002-ben U21-es Európa Bajnokságot nyert cseh csapat sztárja volt, igaz, akkorra már a felnőtt válogatottban is bemutatkozott. A 2004-es EB selejtezőin már ő volt az elsőszámú cseh kapus, és a portugáliai torna All-Star csapatába is beválasztották.

Hazája bajnokságában már 17 évesen debütált a Chmel Blsany színeiben, ahol a Debrecen edzője, Miroslav Beránek volt az edzője. Igazán a Sparta Praha csapatánál került reflektorfénybe.
A fővárosiaknál mindössze egy évet töltött, de cseh rekorder lett: 855 percen keresztül nem kapott gólt a bajnokságban. A Spartával a Bajnokok Ligájában is szerepelt. 2002 nyarán szerződtette a francia középcsapat Rennes. A klubbal elért egyetlen apró sikere a Francia Kupa elődöntője volt. Remek válogatottbeli szereplésének köszönheti, hogy 2004 nyarán leigazolta a Chelsea.A Nemzeti Sport így vélekedik Cechről:

"Napjaink egyértelműen első számú kelet-európai kapusát tisztelhetjük a cseh kapus személyében, aki méltó utódja válogatottbeli elődjének, Victornak, az aranylabdás portásnak - ő ráadásul Vasfüggöny utáni generációsként immáron egész Európának megmutathatja tudását."

Nagyon korán külföldre igazolt az odahaza a Viktoria Plzenben kezdő, majd az FK Chmel Blsanyben első osztályú focistává érő colos ifista, aki 17 éves korában mutatkozott be az élvonalban. Már ekkor sem volt teljesen ismeretlen focista, hiszen 16 éves korától az összes korosztályban stabil válogatott volt, s ő volt a 3. számú portás a sydneyi olimpián a kék-fehér-piros nemzeti csapatban. A bajnokságot már nem is a Chmelben fejezte be, hiszen télen a Sparta 700 000 euró fizetett érte, nyáron pedig az argentínai ifi-VB-n is részt vehetett. A következő évben berobbant a foci világába: a Spartával a BL-ben vitézkedve nevet szerzett magának a felnőttek között is, közben otthol felállított egy 1120 perces góltalansági rekordot. Februárban bemutatkozhatott a nagyválogatottban is, majd nyáron hazai pályán Európa-bajnok lett az U-21-es csapattal!

A döntőben nem kapott gólt a franciák ellen s a hosszabbításban két büntetőt is kivédett - erre természetesen már külföldön is felfigyeltek. A magyar Bölöni László edzette francia Stade Rennes csapott le rá, 5 millió eurót fizetve az ifjú tehetségért. Bár a két itt töltött év alatt a Liga egyik legjobb kapusává nőtte ki magát Barthez és Coupet mögött, de kissé megbicsaklott a kis klubban pályafutása, ráadásul a nemzeti csapattal sem jutott ki a 2002-es VB-re. Az EURO2004 selejtezőin már alapember volt (nem is csoda, hiszen azt nyilatkozta egyszer, hogy Karel Brückner a világ legjobb edzője:)), s Portugáliába már a Chelsea játékosaként utazott ki, lévén Abramovics már 2004 januárjában megvásárolta őt. 10 millió eurót adott érte az angol klub, s Cech a Parma zseniális kapusát, Freyt előzte meg a kékek bevásárlólistáján!

Főleg azzal nyerte meg a megfigyelőket, hogy nemcsak hatalmas bravúrokra, de megbízható teljesítményre is képes - s ez az, ami miatt kiszorította Carlo Cudicinit a kékek kapujából. Az EB-n végleg biztosította helyét a legnagyobbak között: hibátlanul teljesítménye miatt fölényesen választották meg a torna kapusának! Angliában sem tétlenkedett, bár a MU elleni debütálása nem sikerült a legfényesebbre, de első szezonjában egy fantasztikus, majd' 1000 perces góltalansági rekorddal mutatkozott be az albioni fanoknak. Decemberben megválasztották országa legjobb labdarúgójának (megelőzte az EB-gólkirály Milan Barost is!), viszont tavasszal becsúszott egy-két gyengébb mérkőzés és suta mozdulat, ezt tükrözi is a viszonylag elszürkült 6.4-as átlaga. A BL-ben a Barcelona ellen 4:2-re megnyert rangadón világklasszis formában védett, a szakírók szerint ma már egyértelműen ott a helye a világ legjobb három kapusa között!

2005 végén bekerült az Év európai álomcsapatába is: "A plzeni születésű, mindössze 23 esztendős óriás két rennes-i tanulóév után szilárdan megvetette a lábát a Chelsea kapujában, az év első hét bajnokiján nem kapott gólt (1025 perccel új ligarekordot állított fel), a következő idény első öt mérkőzésén megint nem. Bajnok és Ligakupa-győztes lett a kékekkel, most is toronymagasan vezet velük, a 2004-05-ös BL-ben is bejutott a legjobb négy közé, a cseh válogatottal pedig kivívta a világbajnoki szereplés jogát - a norvégok elleni pótselejtező két összecsapásán egyetlen gólt sem kapott" - szólt az indoklás....


Cech, a világ legjobb kapusa
Hogy tetszik az oldal?
Nagyon igényes!
Faxa!
Nem tetszik!
Csúnya!


Eredmények

www.petrcech.atw.hu
Created by Greench / Design by Balazska7
Főoldal Forum