Photovcarve Artcam-el

 Artcam posztprocesszor szerkesztési segédlet (angol)
Mach3 Mélymenet wizard G76 V02b

1 bites BMP előállítása

Az elvet nem részletezem, de nem túl bonyolult. Ezzel a módszerrel csak Vbit vagy kis alsó átmérõjű gravír szerszámmal lehet ezt elkészíteni. Nagy nyílásszögû maró nem ajánlott, 45-60 fok közötti az ideális.

1. Válaszd ki a vésni kívánt fotót. Mivel a színek nem játszanak szerepet, alakítsd szürkeárnyalatossá! Növeld a kontrasztot, mivel a technológia kontrasztvesztéssel jár. Ehhez megfelel az Irfanview ingyenes képnézõ is.2. Számítsd ki az adott szerszámhoz, alapanyaghoz tartozó mélységet (elállás értékét)!3. Indítsd az Artcam-et.  Open existing Model - válts fájltipust Bitmap-ra, a képre 1x kattintva beállítható a készülõ relief maximális mélysége (számítás szerint).4. Megnyitás után felugró ablakban állítsd be a relief méretét!5. Szerszámpályák közül válaszd a "Machine relief"-et!6.  Állítsd be a raszter tipusát,szögét, a szerszámnál az elállást (Stepover), majd generáld a pályát.7. Szimuláld a pályát, ellenõritzd a legsötétedd részeken, hogy az anyag ki fog e töredezni! (Marad e elegendõ élszalag?)

8. Generálj NC programot és indulhat a móka! Ha kész a marás, az esetleges szálkásodást érdemes eltávolítani a mart nútokból (reszelõkefével pl.). Fát kezelni kell valamivel,  ami zárja a pórusokat a festék szétfutásának megakadályozása miatt. (A mintánál én szánkenõ olajat használtam, mert kéznél volt és nem változtatja jelentõsen a fa tónusát. Lenolajat nem javaslok erre.) Ha megszáradt/beívódott a kezelõ anyag, jöhet a festés. Ezt már ki-ki a saját ízlése szerint, de én a gyorsan száradó akrilt sprét ajánlom. Száradás után csiszolófával a sík részekrõl lecsiszolni a festéket. Fától függõen 120-180-as vászonnal érdemes kezdeni. Gépi csiszolás nagy ügyességet igényel, és biztosan nem lesz olyan szép az eredmény, mint kézzel.

Jó szórakozást!

Béni

timar.tibor@citromail.hu

fridge