Röviden magunkról

        A  Tapolcai Plecotus Barlangkutató Csoport  önálló egyesület formájában működő, cégbíróság által bejegyzett 
közhasznú szervezet. Tevékenységünket 1986-ban kezdtük, Bauxit Barlangkutató Csoport néven. Azóta folyamatosan tevékenykedünk.

        Munkánk fő részét  új barlangok, barlangszakaszok felkutatása teszi ki, emellett természetesen godoskodunk a
megismert üregek és képződményeik fényképes valamint térkép dokumentálásáról, erejünkhöz mért tudományos vizsgálatáról.

      Tevékenységünk eredményeként Tapolcán a  régóta ismert Tavas-barlang, Kórház-barlang és Kincses-gödör mellett  hozzáférhetővé várt a Plecotus-1-barlang, Berger Károly- barlang és -igaz, rövid időre- a Malom-tavi-barlang.

     A Tavas-barlangban a bauxitbányászat miatt bekövetkezett karsztvízszintsűllyedést kihasználva a
barlangrendszer korábban ismert 800 méteres hosszát  3200 méter fölöttire növeltük. A fetárt járatokat dokumentáltuk, bennük amíg a vízszint engedte, vizsgáltuk a karsztvíz minőségét, hőmérsékletét, szintjének ingadozásait. Ezt a munkát a vízszint helyreállása  egyszer s mindenkorra  megismételhetetlenné és pótolhatatlanná tette.

    A Kórház-barlang hosszát szintén több mint háromszorosára  növeltük, benne a Tavas-barlang felé vezető járatokat is
találtunk. Említésre méltó benne az általunk felfedezett 18 méteres mélységő tó, valamint hazánk leghosszabb, legkellemtlenebb szűkülete.

    A 2002. év nagy eredménye volt a Berger Károly-barlang feltárása, mely a Hotel Pelion építéséhez kapcsolódott. Ez az
új barlang ma már jónéhány kilométeres hosszban ismert, kellemesen meleg levegője és a rendkívüli omlásveszély teszi elmékezetessé a benne tett látogatást.
   
    Legbüszkébbek azonban az imént említett három nagy barlang közötti járható összeköttetések felfedezésére, és ezáltal a Tapolcai-barlangrendszer megteremtésére vagyunk.

     Balatonedericsi kutatási teróletünket az teszi értékessé, hogy itt elvileg 300 méteres mélységű barlangot is találhatunk. Az ország legmélyebb ismert barlangja pillanatnyilag 250 méteres mélységig ismert, ezért országos rekord felállítására is jó
esélyünk van!

      Ezen a környéken tucatnyi kisméretű barlangot fedeztünk fel, jónéhányban további kutatásra is lehetőség van. A bennük telelő, illetve szaporodó denevérek állatvédelmileg is jelentőssé teszik ezeket az objektumokat. Legjelentősebb eredményeinket az 1989-ben megtalált Csodobogyós-barlangban értük el. Itt más kutatócsoportok tagjainak segítségével
már 124 méteres mélységbe jutottunk le, és kb. 4,5 - 5 kilométeres járatrendszert sikerült megismernünk.

    Szorosan együttműködünk a balatonedericsi Styx Barlangkutatócsoporttal, így részesei lehettünk a Döme-barlang és más, általuk feltárt barlangok kutatásának is.


    Aki személyesen szeretne velünk kapcsolatort teremteni, keressen minket az alábbi elérhetőségeken:

Csoportvezető: Szilaj Rezső
e-mail címe : rezsoe@citromail.hu

Honlapszerkesztő : Tinn József 
e-mail címe : timurlan@linuxforum.hu

Vissza a tetejére