Szilaj Rezső: Januári eredmények

2013. jan. 5-én a Kessler Hubert-barlang barlang aknájának aljából kivezető járat végén a vízfolyási nyomok eltűnési helyét jelentő omladékot kezdtük kutatni. Itt már korábbi feltárásunk nyomán ismert volt több, lépcsőzetesen elhelyezkedő üreg, ahol a végponton huzat volt érezhető. Néhány kőtömb eltávolításával szálkő főtéjű, néhány méteres terembe jutottunk, melynek aljából újabb rövid bontással bejutottunk a következő nagyobb üregbe is. Innen már szabadon járhattuk be a további részeket, elsőként egy szűkület mögött megbújó kisebb termet. Ennek végéhez kisebb letörésekkel tarkított hasadékos járat csatlakozott, szépen oldott falakkal. Végül utunk egy nagyméretű aknába torkollott, melynek csak a felső részét sikerült kimásznunk. Az alsó rész, ahol úgy tűnik, három hasadék találkozik, túlságosan kitágul, bejárásához kötéltechnika szükséges. A bedobott kövek még több másodpercig esnek.
              A feltárt rész mélysége a bejáratlan aknával együtt bizonyosan eléri az 50 métert, ezzel a barlang összmélysége 100 m körül lehet jelenleg. A most megtalált járatok hosszúsága 100 m becslésünk szerint.
            Az új részek a felső szintekhez hasonlóan dolomitban képződtek, viszont hiányoznak az ott talált gazdag cseppkőképződmények.
              A feltárásban Farkas Andrea, Horváth Sándor és Szilaj Rezső vett részt.


Jan.6-án a Berger Károly-barlangban (Tapolca) végzett munkáink során a Romhányi Balázsból és Pózna Andrásból álló bontóbrigádnak a Meleg-teremtől keletre eső hasadéklabirintusban sikerült továbbjutnia mintegy 40-50 métert. Az új feltárás egy kb. 10 m-es hasadékból és egy 35-40 m-re becsült összetettebb járatszakaszból áll. Utóbbi két hasadékot, egy kürtőt és egy kisebb üreget is tartalmaz. A barlangszakasz többi részéhez hasonlóan itt is gyakoriak a különféle fehér kristály és borsókőképződmények, pl. logomitok.


 Vissza a tetejére