Általános ismertető a PMR rádiókról

 
    "Értem én hogy wireless, de hol a drót?" teheti fel a kérdést az, aki nem ismeri a hangátvitel folyamatát két rádió adóvevő között. A walkie-talkie rádiók az úgynevezett PMR norma szerinti előírásoknak megfelelő adóvevő készülék. A norma megszabja többek között azt, hogy milyen frekvenciákon, mekkora maximális teljesítménnyel és milyen antennával üzemelhetnek ezek a készülékek. Nade nézzük is sorba ezen legfontosabb paramétereket. A rádiók 446MHz és 446.1MHz között üzemelnek, ahol 8 csatorna van kijelölve. Ennek eredményeképpen a csatornák között 12.5kHz távolság van. A CB rádiók 27MHz körül működnek, így az csak egy csúnya tévhit, hogy a PMR rádiókkal be lehet fogni a CB-seket is. Az a nagy igazság, hogy ezek a készülékek csak az ugyan ilyen frekvenciákon forgalmazni tudó rádiókat hallhatják meg, így sem a közforgalmi repülősök, sem a rendőrök, de még a vasúti dolgozók sem hallhatóak a segítségükkel. De akkor mégis kikkel lehet itt forgalmazni?! Szerencsére hazánkban a PMR szabályait nem tartatja be túlságosan szigorúan az illetékes hatóság, így egyre többen kezdtek nagyobb teljesítményű rádiókkal és külső antennákkal forgalmazni. Ezek a rádiók sokkal szélesebb frekvenciatartományban és nagyobb teljesítménnyel üzemelnek, mint a walkie-talkiek. Ezekkel a készülékekel több tíz, vagy bizonyos esetekben akár több száz km-t is át lehet hidalni.

    A teljesítménybeli megkötés azt szabja meg, hogy a rádió maximum 0.5w-os rádiófrekvenciás kimenő teljesítményt érhet el. Ezt az értéket mérések szerint több rádiótípusnál is meghaladják a gyártók, amivel ugyan nagyobb távolságra lehet sugározni, ugyanakkor nem biztos, hogy a rádiónak kellően hosszú lesz az élettartama! Az antennára tett megkötés annyit mond ki, hogy a készülékek kizárólag egy sztenderd spirálantennával rendelkezhetnek és külső antenna nem csatlakoztatható rájuk. Hogy mire jó ez a fél wattos teljesítmény? Önmagában nem sokra, ha a gyári készülékeket vesszük alapul. Városokban, épületek között 500-700m a hatótávolságuk, vagy extrém esetben még annyi sem. Egy kis kézügyességet igénylő átalakítással viszont nagyságrendekkel meg lehet növelni az áthidalható távolságot. Ezt egy nagyfrekvenciás csatlakozó beépítésével és külső antenna használatával lehet elérni. Vigyázat! Ezen átalakítás nem feltétlenül elegendő csak az egyik rádió esetén! A külső antenna használatával ugyanis nem csak messzebbre tudunk elkiabálni, de a messzebbről érkező adásokat is be tudjuk fogni, így ha mindkét oldalon kiterjesztjük a rádiók képességeit, azzal érhetjük el a legnagyobb eredményt!

    Ahhoz viszont, hogy valaki igazán nagy sikerélményekkel gazdagodjon a rádiózás világában, elengedhetetlen, hogy a megfelelő alapismeretekkel rendelkezzen: antennák működése, rádióhullámok keletkezése, terjedése, tápvonalak (levezetőkábelek) megfelelő kiválasztása, stb, stb... Az oldalamon a kezdő és a rádiózással már korábban megismerkedett embereknek szeretnék új ismereteket átadni, bizonyos esetekben a PMR-en már túlmutatókat is.