Nagynyereségű, körsugárzó koax kollineár antenna

 

 

 

 Elkészítettem egy olyan körsugárzó antenna leírását, amelynek nyeresége megközelíti, egy kilencelemes gyári yagiantennáét! Természetesen én is elkészítettem, és annyira megtetszett, hogy aktívan használom is, szép távokat áthidalva vele! A körsugárzó, a már említett kilencelemessel egyszerre került fel egy kb 5m magas árbócra. A kollineár az árbóc végétől indul, és mivel a hossza több mint 2m, ezért a vége már 7m fölött van (ezt figyelembe kell venni az összehasonlításnál). A tőlem 22km-re lévő debreceni eQSO kapuállomást mindkét antennával ugyanolyan minőségben hallottam. Következő próbaként helybeli gyerekek adását figyeltem: a yagival tisztán vehetőek voltak, csak rövidebb zajos periódusok voltak, míg a kollineárnál már ezek hosszabbak, és erőteljesebbek voltak. Végül egy olyan adás segítségével hasonlítottam őket össze, amit már a yagi sem tudott érthetően befogni. A kollineár ekkor sem maradt sokkal alul, mert annyit még lehetett vele hallani, hogy mikor volt forgalmazás (ilyenkor a sistergés gyengébb volt).

 Az eredményeket összevetve elmondható, hogy ez egy olyan körsugárzó, amely közel olyan nyereséget produkál, mint egy irányított kilencelemes yagi. Ez olyan helyeken nyújt kiváló megoldást, ahol az antenna forgatása akadályokba ütközik, vagy egyszerre több irányba szeretnénk forgalmazni. Másik felhasználási területe lehet, az eQSO kapuk antennájaként való üzemeltetése.

 Maga az antenna RG58-as réz árnyékolású koaxkábelből készült. Én méterenként 100-140Ft közötti áron találkozok vele. Első lépésként, 7 darab félhullámú darabot kell levágni, amelynek hossza a következő képletből számítható ki: (300:f:2)XV, ahol 300 a fény egyszerűsített terjedési sebessége km/s-ban, f frekvencia MHz-ben, V a rövidülési tényező (vagyis hogy a fénysebesség hányszorosával halad lassabban a jel), így az eredményt méterben kapjuk. A képlet alapján 22,2cm jön ki, viszont a gyakorlat azt mutatja, hogy 23,3cm-es hosszúsággal működik pontosan frekvencián az antenna (arról, hogy az árnyékolás anyaga mennyiben befolyásolja a működését, még nincs tapasztalatom). Ez a 23.3cm azt jelenti, hogy az árnyékolások hosszának kell ennyinek lennie. A blankolások hossza 5-7mm-nél, nem lehet több, és ügyelni kell arra, hogy a leszabott vezetékek, azonosak legyenek! Az elemek elrendezése, az első ábrán látható.

 

 

1. ábra

A képre kattintva  megnézhető nagyítva is!

 

Az utolsó félhullámú elem végén, a melegérre egy 16,9cm hosszú vezetéket kell forrasztani. Nálam ez egy 1mm átmérőjű vas ötvözet volt. Az antenna elején (bal oldal), egy egybefüggő, 45-47cm hosszú koaxból kell kialakítani az ábrán látható elrendezést. Az első forrasztástól 39,3cm-re, a külső szigetelést eltávolítva, az árnyékolásra kell forrasztani egy cincseppet, és a 16cm hosszúságú csövet erre a cseppre kell rászorítani.

 A forrasztási pontokat, minden esetben körbe kell venni szigetelőszalaggal, az esetleges zárlatok miatt! Annak érdekében pedig, hogy az antenna kihelyezhető legyen, műanyag csőben kell elhelyezni! A megfelelő stabilitás érdekében, én a 2-es ábra szerinti megoldással szereltem fel, PVC csövet felhasználva.

 

2. ábra

A képre kattintva az megnézhető nagyobban is!

 

 Az antenna végére egy BNC dugó került, mert magát az RG58-at nem érdemes levezetőkábelként alkalmazni, a nagy csillapítása miatt! Erre a célra H155-öt használtam.

 Ez az antenna, meglehetősen keskeny sávban rezonál, ezért, ha 446MHz-re méretezzük, akkor 70cm-en már nem fog megfelelően működni, ami azt jelenti, hogy jó méretezésnél PMR-en akár 1:1.05-ös is lehet az SWR, 70cm-en ez már felmehet 1.2-1.3-ig is (ettől függetlenül még használható ezen a frekvencián is)!

 

Ha kérdés merülne fel, a pmr@atw.hu címen az feltehető, így én is tudom, hogy miken kell még pontosítanom, továbbá az antennát kérésre elkészítem!