Kéregjegyek

A kéregjegyeket Fodor Illés barátom 'jóvoltából' kezdtem el gyűjteni. Először mutatott nekem néhányat jó pár éve, s megkért, ha én is találkozom ilyen jeggyel, akkor tegyem el neki. OK, mondtam. Pár darabot le is szállítottam, amit találtam. Ám egy jegy sokáig nálam maradt, mert jó darabig nem találkoztunk. Ez a jegy a mai gyűjteményem első darabja lett. (Ez egyébként egy berettyóújfalui 200 km-es 90%-os). Mivel ilyen jegy nem mindenhol van már, s egyébként is minden vasúttal kapcsolatos dolgot gyűjtök, ezt is elkezdtem gyűjteni. 2002 nyara óta jobban, előtte csak amibe beleakadtam. Magyart és külföldit, kis- és nagyvasútit egyaránt gyűjtök.

Szabályaim saját magam számára a gyűjtéshez:
Azonos hely, pénztár, km távolság és rányomtatott ár esetén soha nem rakok el kettőt ugyanabból a jegyből, kivéve, ha esetleg ezek nyomtatási formájában van különbség (van rá példa!). Ha ezekből valami ténylegesen különbözik, akkor viszont már különbözőnek számít számomra az adott jegy. A talált jegyeket is elrakom, de csak ha megfelelnek a lentebb ismertetett minőségi szempontoknak. Csere az olyan jegy lesz, amiből több van (a fentiek szerint, értelemszerűen - tehát csak a sorszám különbözik).

Minőségben 1-5 -ig osztályozom a jegyeket, de célom, hogy csak 4-es és 5-ös besorolású jegyeim legyenek. Ennek érdekében ha egy jegy 1-es vagy 2-es besorolású, akkor csak abban az esetben tartom meg, ha még nincs arról az állomásról / megállóhelyről jegyem. Ha 3-as, akkor is csak addig, amíg nem szerzek egy jobbat az adott állomásnak / megállóhelynek ugyanabból a pénztárából. (Ekkor az azonos településbelit még megtartom, ha más a pénztárszám, mert a 3-as minőség számomra már nem számít olyan rossznak.) Mindez a ritkábban előforduló jegytípusokra (1. osztályú, alkalmi, stb.) nem igaz, ezek a 'megtűrt' kategóriába tartoznak 1-3-as állapot esetén, s csak akkor veszem ki őket a gyűjteményből, ha van ilyen típusú ugyanarról az állomásról / megállóhelyről jobb minőségben. A 'kiesett' 1-2 állapotú jegyeket eldobom, tehát a cserék közé sem teszem be. A 'kieső' 3-as állapotú jegyeket még berakom a cserék közé, mert lehet, hogy valakinek még onnan nincs jegye, és szüksége lehet rá. Ily módon a cserék közt főleg csak 4-es és 5-ös minőségű jegyek vannak, valamint ezekkel a kompromisszumokkal azt is meg tudom oldani, hogy viszonylag jó minőségű jegyekből álljon a gyűjteményem.

Kéregjegyeim részletes listája a Keregjegy.xls fájlban található a letöltések között. (Folyamatosan frissül.)
Kéregjegyes topic: "Kéregjegyek, jegyek és vasutas relikviák" (Index-Fórum-Törzsasztal): Itt

Itt látható néhány kedvenc kéregjegyem: