Anyone Can Play Guitar

1993 - Pablo Honey
Rendezte: Dwight Clarke

A klippet egy uszodában forgatták Hornsey-ban, Angliában. “Ha választanod kéne egy izraeli napsütötte nyaralás, vagy egy Hornsey-i hideg nap között, egy használaton kívüli medence mellett, mit választanál? Hát mi nem! Nulla fok alatti hőmérséklet a fagyos arckifejezésekért az albumunk fotóin.”- írta a a banda a w.a.s.t.e. 4-edik hírlevelében.
Az együttes első klippje, mivel igazából a Creep előtt forgatták. Legnagyobb része hülyeség, de sikeresen kigúnyolja a celebrity-kultúrát, és a bandát egy alternatívaként mutatja meg. A klipp csúcspontja itt is Thom, aki fel-alá gurul a mára híressé vált hiperkinetikus kabátjában.

Creep

1993 - Pablo Honey

Rendezte: Brett Turnball

A Venue-ban forgatták, Oxfordban. Videó az első slágerükhöz. A klipp nem túlságosan látványos, csak egy egyszerű élő koncert, a védjeggyé vált “Creep” fényekkel. Ezek még a korai idők…
“A hazai közönség előtt forgattuk Oxfordban, a Venue-ban. Azóta nem hívtak minket vissza.” - szintén a w.a.s.t.e. 4#-ből.
Visszatekintve, valószínűleg ez a videó a Radiohead legkevésbé hátborzongató klipje. Bár tele van érdekes füstszűrőkkel, és fénytechnikákkal, a legérdekesebb pillanat az, amikor Thom Yorke üvölti a dal tetőpontját - ami valószínűleg úgy sikerült, ahogy akarták.

Pop Is Dead

1993 - Pablo Honey
Rendezte: Dwight Clarke
(ugyanaz, mint aki az ‘Anyone Can Play Guitar’-t)

Oxford megyében forgatták, valahol a White Horse hegy és a Jarn domb között.
Ümm. Az első darabja a rossz-hajú sorozatnak.

Stop Whispering

1993 - Pablo Honey
Rendezte: Jeff Plansker

A banda egy ház tetején játszik, körülöttük mindenfelé méhek.
És ez az a pillanat, amikor a dolgok kezdenek érdekessé válni. Ha a nyilvánvaló megzavarások mögé tekintesz, jelentős fellendülés ment végbe a kamera mögött. Mint a dal maga, Jeff Plansker rendező is arra kér minket, hogy tágabb értelemben szemléljük a világot - ami igazából azt jelenti, hogy vedd észre a világ minden apró kis részletét.
Thom Chesney Hawks megszemélyesítése igazán jó.

My Iron Lung

1994 - The Bends
Rendezte: Brent Turnbull

A London Astoriában forgatták, megtalálható az ‘Astoria London Live’-on.
Mivel az együttes élő felvételeinek stílusa és hangzásvilága megváltozott kissé az évek során, pillantást nyerhetünk abba, hogy milyen is volt a Radiohead a korai években - és igazán jól ragadja meg az előadásban rejlő energiát.
A Radioheadnek annyira tetszett ez a koncertfelvétel, hogy a stúdió-verzióba is bevágták Thom hangját.

Fake Plastic Trees

1994 - The Bends
Rendezte: Jake Scott

A filmet egy repülőgép hangárban vették fel Los Angelesben, melyet egy futurista, steril szupermarketnek rendeztek be, tele hatalmas üvegekkel, amikben valami színes anyag van.
A banda tagjait közben bevásárlókocsikban tolják körbe, körülöttük megjelennek a vásárlók különböző típusai.
“Ragyogó srácok… a bandáknak egy nagyon elfogulatlan, széles látókörű részébe tartoznak.” - mondta a rendező, Jake Scott. Azt mondta, a klipp “egy allegóriája a halálnak és a reinkarnációnak, de ha igazán meg akarod érteni, olyan különösnek kell lenned, mint az emberek, akik alkották.” Szóval rajta!
Karen Hands visszatekintése:

“Ha valaha is szükséged lesz rá, hogy felszereld magad üvegekkel, tele piros, zöld, kék, sárga és narancssárga vízzel, ez a bolt a megfelelő hely. Ezek töltik meg a polcokat. Valójában egy hangárban lett filmezve Los Angelesben, a Van Nuys repülőtéren, ahol a Casablanca zárójelenetét is felvették, és Jake Scott rendezte, Ridley Scott fia.

A Thom rajongóknak remek dolgokat tartogat a klipp, csakúgy, mint a Street Spirit. Jobbnál jobb pillantásokat vet a kamerába, arcán ötven különböző érzelem nyilvánul meg, mint ahogy várták tőle. Rövid, szőke haja van, és jól néz ki. Az egyetlen probléma ezzel a videóval, a folytatás.
Az elején még szőke a haja, a végén már vörös. De semmi baj, nem igazán befolyásolja az egészet.
Egyébként mindegyikük nagyon jól néz ki. Philnek még van haja, Jonny igazán jóképű, és nagyszerű pillantásokat vet ránk a bevásárló kocsiból, ugyanúgy, mint Ed és Colin.
Thom azt mondta egyszer: “A videóink nem művészi alkotások. Csupán eszközök promóciós célokra.” Nem tévedhetett volna nagyobbat.
De nagyon sajnáltam őt. Nagyon fárasztó és fájdalmas lehetett egy ilyen kocsiban ülni olyan hosszú ideig.”

Just

1995 - The Bends
Rendezte: Jamie Thraves

Nos, ez minden bizonnyal a valaha készített egyik legnagyobb és legtöbbet vitatott videó. Ha van kérdés, amit a többinél többször tesznek fel, akkor ez lesz az: “Mi a fenét mondhat a pasas a Just klippjének végén?” Senki sem tudja, csak a banda, ők pedig természetesen nem árulják el senkinek.
Mint a Beckett-, vagy Kafka-művek nagy része, ez a mestermű is befejezlensége miatt igazán tökéletes.
A filmet a Liverpool Street Station közelében forgatták Londonban.
Egy ember egyszercsak lefekszik a járdára, emberek jönnek, megkérdezik, miért fekszik itt? Közben a Radiohead egy közeli lakásban zenél. A videó a feliratokra fókuszál, így jelennek meg előttünk az elhangzó párbeszédek.
Végül a férfi beleegyezik, hogy elmondja nekik, miért feküdt le, de előtte figyelmezteti őket, hogy ők “nem tudják, mit kérdeznek tőle”. A döntő pillanatban eltűnik a felirat, csak azt látjuk, ahogy a férfi a száját mozgatja.
Miután előadta az okait, azt látjuk, hogy mindenki ugyanúgy elterült a földön, akárcsak ő. Éppen evvel magyarázza Jamie Thraves, a rendező, hogy miért nem tudhatjuk meg a választ:

Ha elmondanánk, elrontanánk a hatást, és csak azt érnénk el, hogy te is le akarj feküdni a járdára, akárcsak a többiek.

Persze a rajongók ezt nem hagyják annyiban, számtalan változat született, mi pedig összegyűjtöttük a legérdekesebbeket, legviccesebbeket, és legképtelenebbeket, szóval íme egy kis ízelítő:

“The horror, the horror”
“Lay down if you like cookies”
“Here comes a low flying plane”
“Mind the step”
“Halalalaoooou”
“If you lay down here, you can see Radiohead playing in that apartment!”
“Down is the new up”
“It’s good for your back laying on a hard ground”
“Simon says lie on the concrete”
“I’m too lazy to go to work today”
“My contact fell out; will you all help me look for it?”
“There is a secret underground railroad below us, see if you can hear a train acomin’”
“THERE IS NO WAY OUT OF THIS WORLD”
“Chuck Norris”
“I’m alright, I haven’t fallen I’m just trying to break a bar of chocolate in my back pocket.”
“”You’re in? a radiohead video” and then everyone gets really depressed and falls down”
“Lay down, or Thom Yorke will spit you from the balcony!!!”

High And Dry (UK version)

1995 - The Bends

Rendezte: David Mould

A Vasquez Rocksban forgatták, Californiában, egy sivatagban, egy víztartály előtt. A háttérben egy híres szikladarab látható, melyet a Star Trek (az eredeti) során is használtak.

A klipp során az együttes tagjait eláztatja a zuhogó eső., és ehhez kapcsolódik egy vicces kis sztori:

“Mikor az esőgépet bekapcsoltuk, akkor jöttünk rá, hogy előtte felmelegíthettük volna a vizet, így a klipp végére az egész banda jéghideg vízben ázott, és megfázott. Colin annyira remegett, hogy azt hittem, felborul.”

High and Dry (US version)

1995 – The Bends
Rendezte: Paul Cunningham

A második elkészült videó a High & Dry-hoz, azért forgatták, mert az együttes az elsővel nem lett elégedett.

Az új videó meglehetősen zavarba ejtőre sikerült, mivel rengeteg eseményszálat jelenít meg. Ezek a szálak a „Dick’s Diner” étteremben futnak össze, pont mikor a Radiohead étkezés céljából épp ott tartózkodik.

Az étterem igazgatója azt mondta, hogy a banda akkor látta meg az éttermet, mikor egy nap elhajtottak előtte, és rögtön úgy gondolták, ideális helyszín lenne a videónak.

A filmben Thomékon kívül még akadnak vendégek az étteremben: egy feszült család, pár éhes pasas, valamint egy gyanús csapat. Ők, valamint a pincérnő és az étterem vezetői is éneklik közben a szám szövegét.

Karen Hands visszatekintése:
„Mikor először láttam ezt, úgy gondoltam, egy perc után meg fogom tudni mondani, mi lesz a jelenet vége. Tévedtem.

A jelenet arról szól, hogy pár gyanús alak ugyanabba az étterembe kerül ebédelni, ahol a Radiohead épp szünetet tart. Nehéz elmesélni a sztorit, mivel annyi szereplője van. A lényeg, hogy Thom látja, hogy az egyik alak egy kulcsot nyom valami trutymóba. Azt hittem ezután Thom majd elkapja őket és az együttes tagjai hősök lesznek. Nem így történt! A pasas és a lány is egy felrobbanó autóban végzi.”

És itt van az étterem pontos címe a szerencsésen arra vetődőknek:
3188 Alvarado Street - San Leandro - California