Rákóczifalva Website
Rákóczifalva internetes közéleti magazinja.

| Kezdőlap | Letöltések | Hír beküldése | Statisztikák | Oldaltérkép | Cikkek | Fotógaléria | Feltöltés |

RákóczifalvárólKurucok honlapja
Hagyományfesztivál
Népművészeti
Akit érdekel ...
Akit érdekel ...
Melinda Virágüzlet
Cuki Használtruha

Rákóczifalváról


Rákóczifalva Szolnoktól délre, a Tisza bal partján található. A folyó és a város közelsége meghatározó településünk életében. Nevünket és létünket II. Rákóczi Ferenc fejedelemnek köszönhetjük, aki 1704 és 1706 között kastélyt épített itt. A szabadságharc leverése után már Szolnok város elöljáróságához tartoztunk, őrizve a fejedelem emlékét. Önálló településsé 1883-ban váltunk. Sajnálatos módon a Rákóczi-kastély lebontásra került. A község jelenlegi lélekszáma 5693 fő. Kiépített közműhálózattal rendelkezünk. Terveink közt szerepel kerékpárút kiépítése, kábeltévé-hálózat kialakítása. A lakosság egy része Szolnokon és a környező településeken talál megélhetést adó munkát.

Több stabil kis- és néhány közepes vállalkozás működik településünk területén. Reményeink szerint növekszik ezek száma, hiszen több kiaknázatlan lehetőség vár befektetőket (termálvíz, széndioxidmező hasznosítása, mezőgazdasági feldolgozó- és tárolóhelyek létesítése, a Tiszához kapcsolódó vízi turizmus). Mivel ma 450 főre tehető a munkanélküliek száma, így minden munkahely-teremtési lehetőséget megragadunk.

Az idősek bentlakásos otthona és a művelődési ház a közelmúltban készült el. Bölcsődét, óvodát működtetünk, általános iskolánk mellett jól működő sportcsarnok ad lehetőséget sportolásra. Egészségünket három háziorvos, egy fogorvos, két védőnő vigyázza. Országhatáron túli rangot vívott ki magának az "Arató falatok ünnepe" és az "Aranyősz" rendezvény. Könyvtár és teleház szolgál ismereteink bővítésére. A szép katolikus és református templomainkban gyakorolhatják vallásukat községünk hívői. A természetimádóknak a Tisza és környéke nyújt kikapcsolódást, pihenést. Az ide látogatókat 2004-től szabadstrand, kishajókikötő, horgászati, vadászati lehetőség várja.

Rákóczifalva területének adottságai között nem találhatók klasszikusan látványos turisztikai vonzerők. A turizmus korszerű igényei szempontjából összességében mégis kedvező a helyzet, a fejlődési lehetőségek a természeti és a kulturális értékekre alapozhatók.

A Tisza vízfelülete, a természetes állapotú folyóvölgye európai viszonylatban kiemelkedően fontos 'zöld folyosót' képez. A holtágak és a védett területek érintetlensége vonzza a városlakókat. A kedvező éghajlati viszonyok, elsősorban a hosszú, forró nyár ideális a vízi sportok számára. A termál- és gyógyvízkincs tekintetében elsősorban az emberközeli, családias légkörű szolgáltatások kielégítésére van lehetőség.

Az alföldi táj és falusias településkép hozzájárul a hangulatos időtöltésekhez, a falusias, csendes környezet igazi vendégmarasztaló. A kulturális értékek, programok mozgalmas környezetet nyújtanak a helyiek és látogatók érdeklődésének megfelelően. Az alapinfrastruktúrák kiépítése után a turizmus igényeit is figyelembe vevő infrastruktúra-fejlesztések javítják az idegenforgalom komfortosságát.Ragaszkodunk hagyományainkhoz, melyhez a nevünk is kötelez. A nemzetközileg is kiemelkedő „Aratófalatok Ünnepe - Magyar Kenyérünnep, Kuruc Hagyományőrzés” programsorozata nagy tömeget vonz. Településünket a hazai idelátogatók, érdeklődők mellett külföldi vendégek is felkeresik, megtisztelik jelenlétükkel. Erősségünk a megyeszékhelyi központúságból adódó stabilitás, a kedvező földrajzi helyzet, közlekedés kedvező földrajzi helyzet, közlekedési tranzit szerep, kedvező idegenforgalmi természeti adottságok, a térség gazdag felszíni vizekben ( Tisza, halastavak ), értékes a termálvíz és széndioxid kincs, Rákóczifalvát minimális környezetkárosító hatás éri, fejlesztésorientált a lakossági és önkormányzati gondolkodás, erősség a Rákóczifalván élő emberek munkaszeretete, munkakultúrája.

HAGYOMÁNYFESZTIVÁL
ARATÓFALATOK ÜNNEPE - MAGYAR KENYÉRÜNNEP
KURUC VILÁGTALÁLKOZÓAz utóbbi években jelentős hagyománnyá vált a nagy tömegeket vonzó lovasversennyel egybekötött „Aratófalatok Ünnepe - Magyar Kenyérünnep, a Kuruc Hagyományőrzés rendezvénysorozata. A rendezvény 2000 júliusában kelt életre a Kuruc Hagyományőrző Egyesület szervezésében. Az egyesület céljai között szerepel a község történelmi emlékeinek, értékeinek revitalizációja, a kulturális örökség - hagyományőrző rendezvények területén.A megye idegenforgalmi palettáját is szeretnék színesíteni a falusi, a gasztronómiai, a lovas, kultúr- és történelmi turizmuson keresztül. A rendezvény mottója: „a kenyér megünneplése, kuruckori környezetben, jelmezekben a kort idéző programokkal, ahonnan nem hiányozhat a lovak, hintók, népies fogatok jelenléte sem. A program egyre színesedik, bővül és a hazai vendégek mellett lengyel, szerb, román, jugoszláv, szlovák települések is képviseltetik magukat.A Magyar Kenyérünnep kiemelt része a kenyérsütő verseny és pékipari termékek kiállítása. Érdekesség, hogy az események egy része képzeletbeli kuruc táborban zajlik, amelynek elemei nádból, vesszőből, fából készülnek. A tábor szomszédságában a kuruc gasztronómia remekei kóstolhatóak. Nívós és változatos kézműves alkotások és bemutatók színesítik az ünnepet.Terenyei Attila fotói

Tisza-partTéli képek


elküldés e-mailbem nyomtatóbarát változat

Hozzászólások ...
Fotógaléria Anonymous | Feb 07 : 14:39
Vendég

Regisztrált: Jan 01 : 00:00

Válasz erre
gyönyörűek a képek!


Hozzászólások ...
Fotógaléria szamy | Feb 20 : 10:56
Vendég

Regisztrált: Jan 01 : 00:00

Válasz erre
Szépek a képek és a honlap is nagyon ötletes!


Hozzászólások ...
Fotógaléria Anonymous | Apr 06 : 17:51
Vendég

Regisztrált: Jan 01 : 00:00

Válasz erre

Lehetne több és újabb képeket is a honlapra rakni!! Egyébként hasznos!


Hozzászólások ...
Fotógaléria sebskut | Jul 08 : 16:18
Hozzászólás: 1

Regisztrált: Jul 08 : 16:05

Válasz erre
Csodálatos képek! 47 év után látom szülőfalumat a képekben. Köszönöm!Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz

Minden védjegy © fenntartva: Terenyei Attila. E-mail: terenyei@t-online.hu
 

Rákóczifalva Névjegy Katalógusa

Családi ház eladó

Hol? Mi? Olcsóbb!

Kuruc Múzeum

Komolyzenei oldalunk

Turizmusfejlesztés!

Üdvözlet

Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ Regisztráció ]
[ Elfelejtett jelszó? ]


Chatbox
Üzenetek küldéséhez regisztrált tagnak kell lenned. Jelentkezz be, vagy regisztrálj!


Melinda
Feb 26 : 14:35
Örömmel találtam az oldalra!További jó munkát és kitartást!
Juhászné Bede Melinda

vegh38
Jun 06 : 15:08
szeretném felvenni a kapcsolatot a web-lap szerkesztőjével (1920 elõtti ftók, információk)
üdv. vegh 38

Frankors
Apr 11 : 06:41
Kedves Látogatók! 2008.április 20-án,18 órakor az Erzsébetligeti Színházban (Budapest) kerül megrendezésre kedves Barátaim , Friedrich Klára és Szakács Gábor történelmi zenemûve, Rákóczi él címmel. (Õk szervezik a Kárpát-medencei rovásírás versenyt hazánkban.) Akit érdekel, szívesen elküldöm a programjukat, írjatok a frankors@gmail.com-ra. (Tné Joli kérem az e-mail címedet)
Üdvözlettel: egy volt rákóczifalvai "leányzó"

rakoczifalva
Mar 14 : 04:12
Mindenkit nagy szeretettel várunk hagyományõrzõ Kurucbálunkra 2008. márc. 29-én a rákóczifalvi sportcsarnokba!

hukka
Nov 26 : 17:53
Jó ez az oldal, csak reklámozni kéne. én is csak véletlen akadtam rá a Google-n.:-)

Anonymous
Oct 27 : 18:26
A Rákóczi Szeszfõzde (Horváth Levente) telefonszáma: 56/441-986, 30-4199-685

Anonymous
Oct 27 : 10:37
Sziasztok!
Meg tudná mondani valaki, hogy hol van a szeszfőzde, esetleg tel.számot?

zolli
May 19 : 18:51
nem tudna adni valaki egy nagyo méretû rákóczifalva térképet, mert csinálnák belõle VPM-et.

rakoczifalva
Apr 20 : 03:25
Kedves Látogatók!
Újabb képek láthatók az aktuális árvizi helyzetrõl!


kertész
Feb 22 : 13:11
helló!!!
Nagyon tettszik az oldal, nagyon hasznosnak tartom!!!
csak így tovább!!!

Anonymous
Feb 05 : 16:04
Jó az oldal!

Anonymous
Feb 05 : 13:30
Örömmel találtam erre az oldalra!amazed<
br />Máskor is betérek majd.

kszabi
Jan 17 : 12:37
Tetszik az oldal, az érdeklõdést, folyamatos látogatottságot pedig a rendszeres frissítéssel fenn is lehet tartani.

rakoczifalva
Jan 01 : 00:29
Köszi a tanácsot és a gratulációt.

Zolli
Dec 31 : 20:53
Szerintem.........................na ide már nem tudom mit írjak
Jó az oldal gratula de a biztosnági frissítást fel kéne tenni mert 5 perc alatt fel fogják törni

Üdv.


Mozgássérültek Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete (koordinátor oldala)

Rákóczi Online Rádió
SHOUTcast
 
SHOUTcast
 

 


2018 hírei
HKSzeCsPSzoV
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Online
vendég: 1, tag: 0 ...

legtöbb : 58
(tag: 0, vendég: 58) - Oct 22 : 07:37

Tagok: 67
Legújabb tag: Sándor