Házi burgonyás pogácsa

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 375 g főtt, áttört, kihűlt burgonya
  • 660 g liszt
  • 380 g hideg vaj
  • 62 g tojássárgája (kb. 4 db)
  • 22 g só
  • 40 g élesztő
  • 20 g kristálycukor
  • A kenéshez 1 db tojás



Elkészítés

Felteszünk főni sós vizet, és mikor a víz elkezd lobogni, beletesszük a burgonyákat. Addig főzzük, míg késsel könnyen át tudjuk szúrni a burgonyákat, azaz teljesen átfőzzük őket – kb. 45 perc. A megfőzött burgonyát meghámozzuk, alaposan átpasszírozzuk, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Az összes többi összetevőt kimérjük, úgy hogy a só és a cukor ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel. Majd rátesszük az áttört, kihűlt burgonyát is. Legalább 10 percen át dagasztjuk a tésztát, míg teljesen egynemű nem lesz. A kész tésztát lefóliázzuk, és legalább két órára erős hűtőbe tesszük.

A kihűlt tésztát négyzet alakúra nyújtjuk, tetejét késsel érdesítjük. Most hajtogatunk egyet a tésztára, azaz szemünkkel három részre osztjuk, és először a bal, majd a jobb oldali részét középre hajtjuk. Végül 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, késsel 1-2 mm mélyen bevagdossuk, és pogácsaszaggatóval tetszés szerinti méretre kiszúrjuk. Szilikonos sütőpapírral fedett lemezre tesszük a pogácsákat. Kiszúrás után meleg, párás helyen kb. 20 percen át kelesztjük, majd tojással lekenjük őket. Előmelegített 180 C-os sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük a pogácsákat. Elkészítési idő: kb. 220 perc.