Bobájka

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

Tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 15 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1/2 liter tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 citrom reszelt héja (elhagyható)
  • 1 csipet só

Kenéshez:

  • 1 tojás sárgája

Pirításhoz:

  • 10 dkg vaj

Tetejére:

  • 3/4-1 liter tej
  • 25 dkg mák
  • 15 dkg porcukor
  • 1-2 evőkanál méz, vagy ízlés szerint baracklekvár



Elkészítés

Elkészítjük a tésztát: a friss élesztőt felfuttatjuk langyos cukros tejben, a hozzávalókat a vaj kivételével egy nagyobb tálban dagasztjuk. 3/4-1 óráig kelni hagyjuk, átgyúrjuk, majd 8 egyenlő részre vágjuk és rudakat formálunk kb. 25 cm hosszúságban. A tepsiben további 20 percig pihentetjük a rudakat, tetejüket tojássárgával megkenjük. 32X40 cm-es tepsiben sütjük két körben, egyszerre csak négyet, hogy ne süljön össze, 180 fokon kb. 25 percig.

A megsült tésztát egy-két napig szikkadni hagyjuk, majd felkarikázzuk. Olvasztott vajon, serpenyőben megpirítjuk a karikákat, és egy nagyobb tepsibe szedjük. Tejet forralunk, ezzel locsoljuk meg a tésztát, végül porcukros mákkal megszórjuk, mézzel vagy baracklekvárral ízesítjük. 5-10 percre betolhatjuk még a sütőbe, hogy a porcukros mák és a méz karamellizálódjon.