Karácsonyi narancstorta

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

A tésztához:

  • 4 tojás
  • 1 narancs
  • 25 dkg kristálycukor
  • 4 evőkanál forró víz
  • 1 csomag sütőpor
  • 20 dkg finomliszt

A forma kikenéséhez:

  • Finomliszt
  • Rama

A krémhez:

  • 5 dl tej
  • 2 narancs
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2 tojás
  • 20 dkg Rama

A tészta locsolásához:

  • 6-9 evőkanál narancslé

A torta oldalának díszítéséhez:

  • 10 dkg vékony lapocskákra vágott mandula

A tetejére:

  • 2 dl habtejszín
  • 1 narancs



Elkészítés

A torta tésztájához a tojások sárgáját a cukor kétharmadával 3-4 perc alatt fehéredésig keverjük. A narancs reszelt héját és kifacsart levét (kb. 1 dl) meg a vizet hozzáadjuk. A sütőporral összeforgatott lisztet belekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is hozzáadjuk. Óvatos mozdulatokkal az előzőekbe forgatjuk. Egyenletesen egy Ramával kikent, belisztezett 23 cm átmérőjű tortaformába, vagy szívformába simítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (175 °C, légkeveréses sütőben 160 °C) kb. 35 percig sütjük. A krémhez a narancsok reszelt héját és levét (kb. 2 dl) lábasba töltjük.

A pudingporral, a cukorral, a tojásokkal és a tejjel, kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük. Amikor már csak langyos, jól kikeverjük. A Ramát először magában keverjük habosra, majd kanalanként a narancskrémet is beledolgozzuk. A kihűlt tortakorongot lapjában 3 részre vágjuk, és 2-3 evőkanál narancslével mindegyiket meglocsoljuk. Ezután krémmel megkenjük úgy, hogy a tetejére meg az oldalára is jusson belőle. A torta oldalára szánt mandulát egy serpenyőben aranybarnára pirítjuk, hűlni hagyjuk, majd a torta oldalához tapasztjuk. Betesszük a hűtőszekrénybe, hogy egy kissé megdermedjen. A torta tetejét tejszínhabbal és narancsgerezdekkel díszítjük.

Tipp:
A tortát az ünnepnek megfelelően is díszíthetjük. Ehhez a csokoládét fölolvasztjuk, majd sima csöves habzsákba, vagy a magunk által sütőpapírból hajtogatott kis habzsákba töltjük. Ezután sütőpapírra kis fenyőformákat rajzolunk vele. Megvárjuk, amíg megdermednek, azután a papírról óvatosan lefejtjük őket, és a tejszínhabba állítgatjuk.