Narancsos püspökkenyér

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 8 tojás
  • 25 dkg rétesliszt
  • 8 dkg vaj vagy margarin
  • 15 dkg cukor
  • 8 dkg mazsola
  • 5 dkg dió
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 8 dkg kandírozott narancshéj (vagy aszalt gyümölcs)
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 csomag sütőpor
  • 1-2 evőkanál tej
  • 1 csipetnyi só
  • Vaj és liszt a forma kikenéséhez

A mázhoz:

  • 1 narancs leve
  • 30 dkg porcukor



Elkészítés

A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mazsolát, a durvára vágott diót, az apróra tört csokoládét, az összevágott kandírozott narancshéjat meg a reszelt narancshéjat. Apránként belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet és az olvasztott vajat. Ha túl sűrű lenne, kevés tejjel hígítjuk. A tojásfehérjéből egy csipet só hozzáadásával kemény habot verünk, és óvatosan a masszához keverjük. Kivajazott, kilisztezett őzgerincformába töltjük, majd előmelegített sütőben előbb 5 percig 200 fokon, majd a hőmérsékletet 170-180 fokra csökkentve, tűpróbáig sütjük. Még forrón tálra borítjuk. A mázhoz a narancs levét a cukorral sűrűre keverjük, és bevonjuk vele a kihűlt tésztát. Tetejét kandírozott narancshéjjal vagy apróra vágott cukrozott gyümölccsel díszítjük.