Karácsonyi csokoládés muffin kandírozott naranccsal

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

A kandírozott narancshoz:

  • 2 nagy narancs héja
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 2 dl víz

A muffinhoz:

  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg kristálycukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1,5 evőkanál margarin
  • 2,5 evőkanál cukrozott kakaópor
  • 2 teáskanál holland kakaópor
  • 1 tojás
  • 2 dl tej

A csokoládéöntethez:

  • 7,5 dkg étcsokoládé
  • 4 evőkanál víz
  • 3 evőkanál holland kakaó
  • 4 evőkanál kristálycukor



Elkészítés

A kandírozott narancsot készíthetjük közvetlenül a muffin elkészítése előtt is, de hamarabb is, sőt önállóan fogyasztva is finom nassolnivaló. A narancshéjak belsejéről a fehér rész teljesen eltávolítom, majd felkockázom. Egy délutánt, de minimum 3- 3,5 órát vízben áztatom. Ezután 1 dl vizet felforralok, amikor forr, belerakom a héjakat, és kb. 5-6 percig főzöm. Ezután szűrőkanállal kiveszem a héjakat, és hideg folyóvízben lehűtöm.

Közben a 3 evőkanál cukrot összekeverem a 2 dl vízzel, és felforrósítom. Ebbe a cukorszirupba helyezem a héjakat, és folytonosan kevergetve elfőzöm róla a vizet. A kész narancshéjakat alufóliára terítem, hogy össze ne ragadjanak, kb. fél órára pihenni hagyom. A muffinhoz a lisztet, a cukrot, a kakaóporokat, a sütőpor és a vaníliás cukrot egy nagy tálba öntöm, hozzáadom a tojást és a mikrohullámú sütőben felolvasztott margarint. Ehhez öntöm a 2 dl tejet, majd az alapanyagokat jól összedolgozom.

A muffin sütőbe sütőpapírt teszek, és a formákat 3/4-ig töltöm a közepesen folyós tésztával. Kb. 20 percig sütöm 180 fokon. A csokoládéöntethez egy nagy fazékban felforralok vizet, és a tetejére illeszthető kisebb fazékba teszem a hozzávalókat. Forró gőzfürdő felett egyenletesen összeolvasztom őket folyamatos kevergetés mellett. Végül a kisült, kihűlt muffinok tetejére kb. 1,5 evőkanálnyi csokoládéöntetet adagolok, és mielőtt megkeményedne, 4-5 kandírozott narancshéjat ragasztok bele. Miután a csoki megkötött, fogyasztható is.