A kandírozott narancsot készíthetjük közvetlenül a muffin elkészítése előtt is, de hamarabb is, sőt önállóan fogyasztva is finom nassolnivaló. A narancshéjak belsejéről a fehér rész teljesen eltávolítom, majd felkockázom. Egy délutánt, de minimum 3- 3,5 órát vízben áztatom. Ezután 1 dl vizet felforralok, amikor forr, belerakom a héjakat, és kb. 5-6 percig főzöm. Ezután szűrőkanállal kiveszem a héjakat, és hideg folyóvízben lehűtöm.
Közben a 3 evőkanál cukrot összekeverem a 2 dl vízzel, és felforrósítom. Ebbe a cukorszirupba helyezem a héjakat, és folytonosan kevergetve elfőzöm róla a vizet. A kész narancshéjakat alufóliára terítem, hogy össze ne ragadjanak, kb. fél órára pihenni hagyom. A muffinhoz a lisztet, a cukrot, a kakaóporokat, a sütőpor és a vaníliás cukrot egy nagy tálba öntöm, hozzáadom a tojást és a mikrohullámú sütőben felolvasztott margarint. Ehhez öntöm a 2 dl tejet, majd az alapanyagokat jól összedolgozom.
A muffin sütőbe sütőpapírt teszek, és a formákat 3/4-ig töltöm a közepesen folyós tésztával. Kb. 20 percig sütöm 180 fokon. A csokoládéöntethez egy nagy fazékban felforralok vizet, és a tetejére illeszthető kisebb fazékba teszem a hozzávalókat. Forró gőzfürdő felett egyenletesen összeolvasztom őket folyamatos kevergetés mellett. Végül a kisült, kihűlt muffinok tetejére kb. 1,5 evőkanálnyi csokoládéöntetet adagolok, és mielőtt megkeményedne, 4-5 kandírozott narancshéjat ragasztok bele. Miután a csoki megkötött, fogyasztható is.