Almás pite

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 250 g margarin vagy vaj
  • 250-300 g liszt + a nyújtáshoz
  • 80 ml víz
  • 1 kiskanál citromlé
  • 3 kanál cukor
  • Fél csomag vaníliacukor
  • 1 kiskanál sütőpor
  • Egy csipetnyi só
  • 1 kis tojás a kenéshez
  • 2 kg alma
  • Egy maréknyi mazsola
  • Cukor ízlés szerint – az elején tegyél pár kanállal és az alma megdinsztelése után még adhatsz hozzá
  • 3 kanál olaj
  • 5-6 szegfűszeg
  • Darált fahéj
  • 70-100 gr cukrozott narancshéj, apróra vágva



Elkészítés

Az almát megmossuk, meghámozzuk (nem muszáj, de így krémesebb lesz), feldaraboljuk és kivágjuk a csutkákat. Az almahajat kompótnak is el lehet készíteni. Lereszeljük az almát, olajban és cukorral megdinszteljük. Pár perc múlva hozzáadjuk a szegfűszeget, a mazsolát és a narancshéjat. Annak függvényében, hogy milyen zamatos az alma, több vagy kevesebb ideig hagyjuk a tűzön. Minél nagyobb az edény, annál hamarabb lesz kész. Miután levesszük a tűzről, fahéjat is teszünk hozzá. Hozzákezdünk a tésztához. Először a vajat kis kockákra vágjuk (minél kisebb, annál könnyebben vegyül el a liszttel). Összekeverjük a lisztet, sütőport, sót, cukrot és margarint és addig gyúrjuk, amíg a margarinkockák teljesen elolvadnak. Hozzáadjuk a vizet, a citromlevet, a vaníliát és jól összedolgozzuk. Lisztet adunk hozzá és addig gyúrjuk, míg el nem válik a kéztől. A receptes könyvben, amiből vettem a receptet azt írta, hogy háromszor kinyújtjuk és összehajtogatjuk a tésztát. Én nem nyújtottam nagyon vékonyra, úgy csináltam, hogy minél hamarabb menjen, így 5-6 alkalommal félig nyújtottam.

Összerakás:
A szakács türelmétől függően, csinálhatunk egy nagy pitét tortaformában vagy több kicsi briós szerűt. Én mindkét féleképpen kipróbáltam. A nagy pitéhez 7-8 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát. Egy formába raktam, majd a széleit jól lenyomkodtam. Hagyd a tésztát kicsit a forma szélén kívülre, majd a pite töltése után levágjuk a szélét. Miután a tésztát elhelyeztük a formában, megtöltjük a kihűlt almával. A kisebb pitékhez veszünk egy – egy kis csomó tésztát és belenyomkodjuk a formába.

Kinyújtunk egy másik lapot és kisujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk (ezek a nagy pitéhez lesznek), a kis pitékhez pedig olyan vékony csíkokat vágunk, amilyeneket csak tudunk. Én kaptam a szülinapomra egy kis konyhai eszközt, aminek fodrozott kereke van, tökéletes a csíkok kivágásához. Vesszük a csíkokat és a pitére rakjuk őket, egy középső kereszt alakkal kezdünk. A végeket jól odanyomkodjuk a széléhez. Ezután 2-2 csíkot fogunk rárakni, egyet jobbról, egyet balról, egyet felülre és egyet alulra, ismét jobbra, majd ismét balra. Természetesen úgy rakhatod rá a csíkokat, ahogy szeretnéd, én így készítettem és mivel tetszett a modell, megjegyeztem. Próbáld egyenletesen helyezni a csíkokat, egyenlő távolságra. Folytasd így a szélekig. A végén még egyszer megnyomkodjuk a széleket és levágjuk a tésztafelesleget. A kis pitékre 4 csíkot raktam, majd ezekre merőlegesen 4 másikat.

A tészta tetejét megkenjük tojással, cukrot szórunk rá és 190°C fokos sütőbe tesszük. Az én nagy pitém 1 óra alatt pirult meg, míg a kicsik kb. 40 perc alatt. Nézz rá néha-néha és amikor a pite teteje megpirult, vedd ki a sütőből.

Felszolgálás:
Melegen vagy hidegen tálaljuk. Ideálisak elvitelre/elcsomagolásra.