Csokis-vaníliás gesztenyetorta

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

A piskótához:

  • 6 tojás
  • 12,5 dkg nádcukor
  • 15 dkg liszt, 15 dkg étcsokoládé
  • 12,5 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna

A töltelékekhez:

  • 50 dkg mascarpone (vagy 5 dl tejszín)
  • 50 dkg gesztenyemassza
  • 1 csomag főzés nélküli vaníliás pudingpor
  • 2 evőkanál porcukor (nádcukorból)

A mázhoz:

  • 12 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál forró víz
  • 12 dkg porcukor

A zöld sapkához:

  • Kb. 15 dkg sűrű vajkrém (5 dkg vaj + 12,5 dkg porcukor)
  • Zöld színű ételfesték

Továbbá:

  • 10 dkg világos barna marcipán
  • Csokoládé



Elkészítés

A piskótához válasszuk szét a tojásokat. A fehérjékből csipet sóval verjünk kemény habot. Közben közepesen meleg vízgőz felett olvasszuk fel a csokoládét a vajjal. A tojások sárgáját verjük kemény krémmé a cukorral. A lisztet keverjük el a szódabikarbónával. A sárga krémbe keverjük bele a vajas csokoládét, majd a lisztet is. Ezt a robotgéppel is elvégezhetjük. Majd már fakanál segítségével, keverjük bele a tojáshabot a masszába nagyon óvatos, és lassú mozdulatokkal.

Egy 28 cm átmérőjű (de akár nagyobbat is lehet) tortaformát béleljünk ki alul, és körbe sütőpapírral. Majd ebbe öntsük bele a masszát, amit előmelegített sütőbe helyezzünk bele. Miután betettük a sütőbe a tésztát, tekerjük le a hőfokot 150-160 fokra. 10 percig simán, majd további 30 percet pedig egy sütőpapírral lefedve süssük a tortát. Ha készen van, távolítsuk el a papírokat, majd fordítsuk meg a tortalapot, és hagyjuk teljesen kihűlni. Közben készítsük el a krémeket.

A gesztenyét törjük össze, majd a mascarponéval, és ízlés szerinti cukorral keverjük krémesre. A vaníliás pudingport robotgép segítségével verjük kemény krémmé a mascarponéval. (TIPP: Gazdaságosabb verzió: mascarpone helyett használhatunk habtejszínt is!) A zöld színű sapkához én Wilson bevonót használtam, amit vajjal kevertem ki, majd szintén Wilson márkájú zöld ételfestékkel színeztem be. Ha ilyet nem tudunk beszerezni, akkor vajból és porcukorból magunk is készíthetünk sűrű vajkrémet. Ehhez a porcukrot szitáljuk át, majd puha vajjal keverjük ki.

Díszítés:
A tortalapot vágjuk 3 részbe. Az alsó lapra kenjük rá a gesztenyés krém felét. Majd újabb toralap következik. Ez után megkenjük ezt a lapot a vaníliás krémmel, amit a 3. lappal befedünk. A maradék gesztenyés krémmel bevonjuk szép egyenletesen a tortát.

Tegyük hűtőbe addig, amíg elkészítjük a mázat. A máz hozzávalót gyenge hőmérsékletű vízgőz felett felolvasztjuk a cukor kivételével. A cukrot már csak akkor keverjük bele, ha levettük a gőzről a mázat. A mázzal fedjük be a tortát vagy egy speciális kenőlapáttal, vagy egy hosszabb pengéjű sima vajazó késsel. Tegyük ismét hűtőbe, amíg megdermed a máz. Majd a marcipánt nyújtsuk ki kerek lappá. De vigyázzunk, hogy kisebb legyen az átmérője, mint a tortáé. Helyezzük ezt a lapot a tortára. A zöld színű vajkrémet tegyük csillagcsöves fejjel ellátott habzsákba, majd sűrűn nyomkodjunk A feje tetejére sapkát, azaz a gesztenye megtört burkát. A vajrózsák csúcsaira egy-egy csoki darát tegyünk. Az "arcát" olvasztott csokoládéból rajzoljuk meg.