Citromos-mákos karikák

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 30 dkg liszt
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 15 dkg vaj
  • 20 dkg nádcukor
  • 3 közepes méretű citrom leve
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál darált mák



Elkészítés

A lisztet kikevertem a szódabikarbónával, és egy csipet sóval. Ebbe kevertem bele a nádcukrot (szerintem 10 dkg is elég lett volna bele). A vajat (és a kókuszzsírt) megolvasztottam. Majd a lisztes keverékbe kevertem minden nedves elemet (vaj, tojás, citromlé). Jól összekevertem, és egy ragacsos tésztát kaptam. Ekkor kettéválasztottam a masszát, és az egyik felébe belekevertem a 2 púpos evőkanál darált mákot. A sárga masszát ismét két részre vettem, és az egyik felét kilapogattam téglalap alakúra egy alufólia darabon.

A mákos masszát is kettéválasztottam. AZ egyik felét először a kezemmel lapogattam szét a tenyereim között, majd ráhelyeztem a sárga rétegre, és egy sodrófa segítségével kinyújtottam őket együtt kb. 20 x 25-30 cm szélet téglalappá. A fólia segítségével feltekertem őket hengerré, majd a fóliába belecsavartam a tekercset. A másik két fél tésztával ugyan ezt megtettem. Lett így két tekercsem, amiket kb. 2 órára fagyasztóba tettem, hogy kellő képen megdermedjenek. Ezután vékony karikákra vágtam őket. Kb. 200 fokos sütőben 8 perc alatt kisütöttem őket. (Kb. 40-50 db. kekszhez.)