Csokidarabos-mákos ünnepi kuglóf

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg cukor (pl. nádcukor)
  • 6 tojás
  • Egy vanília rúd belseje (vagy aroma)
  • 50 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 zacskó sütőpor
  • 13 dkg darált mák
  • 2,5 dl tej
  • 10 dkg tejcsokoládé

A díszítéshez:

  • Citromos cukormáz (10 dkg porcukor, és annyi citromlé, hogy fényes mázat kapjunk)



Elkészítés

A puha vajat keverjük krémesre a cukorral. A tojásokat egyenként keverjük bele a vajas krémbe. A tésztát ízesítsük a vanília belsejével, vagy aromával. Végül keverjük bele a sütőporos lisztet is. A darált mákot főzzük krémes állagúra a tejjel. A mákos masszát keverjük bele a tészta 1/3-ad részébe. A másik felébe reszeljük bele tökgyalun a csokoládét. A formát vajazzuk körbe, majd hintsük meg liszttel. A forma aljába öntsük először a csokoládés masszát, majd erre kanalazzuk a mákos réteget. Egy kés vagy fakanál segítségével márványosítsuk a masszát (mártsuk bele, majd írjunk le egy-két kört, de ne kevergessük). Előmelegített sütőben (175 fok) 60 perc alatt süssük készre. Hagyjuk a formában kihűlni, majd borítsuk ki, és csurgassuk körbe a citromos mázzal. (Kb. 2 literes formához.)