A mézeskalács tésztát elkészítés előtt kb. 20 perccel vegye ki a hűtőszekrényből. A tésztát csomagolja ki, röviden gyúrja át és lisztezett deszkán 4-5 mm vastagra nyújtsa ki. A kandírozott narancshéjat, citromhéjat és az aszalt fügét vágja apró kockákra, a mazsolát, reszelt csokoládét, őrölt mogyorót, kb. 2-3 evőkanál koktél ribizlit és rumot jól keverje össze. A tölteléket kenje az –egyik sütőlapra fektetett – tésztára és a másik tésztalappal fedje le. A mézeskalácsot tejjel kenje meg. Előmelegített sütőbe kb. 180°C-on kb. 18-20 percig süsse. A kihűlt töltött mézeskalácsokat vágja apró kockákra. Tipp: A maradék tésztát gyúrja át egy lisztezett deszkán, nyújtsa ki 5-7 mm vastagságúra és szaggasson belőle kekszeket. 180°-on kb. 6-8 percig süsse.