Mézeskalács házikó

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 1 adag mézes tészta (Lásd mézeskalács recept)
  • 20 dkg cukor
  • Cukormáz

A cukormáz elkészítéséhez:

  • 4 tojásfehérjére
  • Kb. 20 dkg porcukor



Elkészítés

Mielőtt a formázásnak nekifognánk, készítsünk elő sütőpapírral borított tepsiket, kiszúró formákat. A házikót karton papíron tervezzük meg, nagyobb darabokat vágjuk ki. Ezek lesznek a sablonok. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk 4-5 mm vastagra, és először a házikó oldalait vágjuk ki a sablon segítségével. Ajtó- Ablak nyílást is vághatunk rá. A kisebb darabokat akár kézzel is megformázhatjuk. A kivágott darabokat úgy helyezzük tepsibe, hogy egyszerre hasonló nagyságú darabok süljenek. A tésztákat kenjük le tejjel, és tegyük előmelegített sütőbe. 180°-on 10-15 perc alatt süssük szép arany színűre.

Vigyázzunk a mézes tészta könnyen megég. Ha minden darab kisült, kihűlt, kezdődhet a házikó összeállítása. Ami nem csak ügyességet, de türelmet is kíván. Ellenőrizzük hogy a házikó elemei össze illenek-e. Kis lábasba olvasszunk cukrot, mártsuk be a falak széleit, illesszük össze, és várjuk meg amíg a cukor megszilárdul. Ha a ház már áll, az apróbb díszítőelemeket ráhelyezzük, cukormázzal odatapasztjuk. A házat akár csinosíthatjuk színes cukrokkal, mézeskalács formákkal, vagy magokkal is. A cukormázból jégcsapokat folyathatunk a házikó oldalára. Ha elkészült a mesebeli házikó, akkor már csak 1 dolgunk van, hintsük meg porcukorral.

Tipp:
Készíthetünk a ház köré fenyőfákat, kerítést, erdei állatokat, stb. így igazán szép kertet varázsolhatunk.

(A mézeskalács receptje megtalálható ezen a honlapon!)