Máglyarakás

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 6 db szikkadt zsemle, vajas kifli
  • 1/2-1 l tej
  • 25 dkg cukor
  • 3 tojás
  • Vanília aroma
  • Kb. 4 alma
  • 2 tojásnyi vaj
  • 2 evőkanál baracklekvár
  • Késhegynyi fahéj
  • 10 dkg mazsola (mazsola helyett használhatunk meggyet is)
  • 0,5 dl rum
  • 3-4 evőkanál darált dió



Elkészítés

A süteményeket vastagabb szeletekre vágjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a cukorral, vanília aromával és olvasztott vajjal elkeverjük, hozzáadjuk a tejet, és a felszeletelt süteményre - amit egy mély tálba tettünk - ráöntjük. Egy ideig benne áztatjuk. Egy szélesebb tűzálló tálat vagy tepsit vajjal kikenünk és a megáztatott süteményszeletek felét egyenletesen elosztjuk benne. Megszórjuk a dióval és a mazsolával/meggyel - amit előzőleg beáztattunk a rumba - majd rátesszük a maradék áztatott süteményt. Az almát megmossuk, vékony szeletekre vágjuk (van, aki reszeli!), meghintjük fahéjas cukorral és a tetejét ezzel beborítjuk. Jó meleg sütőben 30 percig sütjük. Közben a tojásfehérjékből habot verünk, hozzáadjuk a baracklekvárt és a megsült tészta tetejére öntjük. Elsimítjuk, villával megcsíkozzuk. 10-15 percig gyenge tűznél még addig sütjük, amíg a hab jól felemelkedik és kissé megpirul. Vizes késsel nagy kockákra szeleteljük. Tálalhatjuk vaníliaöntettel vagy pudinggal leöntve.