Narancstorta

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

A lapokhoz:

  • 6 tojás
  • 120 g cukor
  • 120 g liszt
  • 1 zacskó sütőpor
  • Egy narancs héja
  • 2 tasak vaníliás cukor

A sziruphoz:

  • 150 g cukor
  • 1 narancs leve
  • 250 ml víz
  • 1/4 vaníliarúd

A krémhez:

  • 5 tojás
  • 5 zselatinlap
  • 250 g cukor
  • 500 g tejszín
  • 2 evőkanál kandírozott narancshéj
  • Rum eszencia (vagy 50 ml rum)
  • 2 tasak vaníliás cukor

A zselés mázhoz:

  • 250 ml természetes narancslé
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 tasak zselatin (vagy 3 zselatinlap)
  • 0,5 l tejszín



Elkészítés

Lapok:
Verd habbá a 6 tojásfehérjét, majd szórd bele a porcukrot és verd, amíg megkeményedik. Add hozzá sorban a tojássárgájákat, narancshéjat és a leszitált és a sütőporral összekevert lisztet. Béleld ki sütőpapírral a tortaformát és öntsd bele a piskótának való tésztát, majd tedd 250 fokos sütőbe 10 percre. Azután csökkentsd 200 fokosra a sütőt és hagyd még 10-15 percig, amíg a tészta elválik a szélektől.

Krém:
A krémet csináld gőzfürdőn: keverd össze az 5 tojást a cukorral és zselatinnal (melyet puhítottál 10 percig vízben) és főzd, amíg összeáll a krém. Add hozzá a kandírozott narancshéjat (ha nincs, előző nap hámozd le zöldséghámozóval egy narancs héját, csak a narancssárga részt, vágd apróra, cukrozd meg és hagyd állni másnapig), majd miután kihűlt a krém, add hozzá a felvert tejszínt és a rumot.

Szirup:
A sziruphoz főzd a cukrot a vízzel és vaníliával, amíg összeáll. Add hozzá a végén a narancslevet és tedd hűtőbe.

A torta összeállítása:
Miután kihűlt, vágd a tortalapot háromba, szirupozd be és kend meg mindegyiket krémmel. Öntsd az előírás szerint elkészített, 250 ml narancsléből, 3-4 kanál cukorból és persze a zselatinporból, előállított zselatint az utolsó réteg krémre.

Felszolgálás:
Hagyd hűvösön, hogy megkeményedjen a máz, majd díszítsd tejszínhabbal a széleit.