Ünnepi töltött báránycomb

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • Kb. 2,5 kg hátsó báránycomb egészben
  • 1 citrom
  • 3 tojás
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg vegyes zöldség
  • 10 dkg sütni való kolbász
  • 25 dkg darált hús
  • 1 csipetnyi
  • Őrölt szerecsendió
  • 20 dkg szeletelt bacon
  • 1 dl olaj
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 2-3 dl húsleves
  • 1 kávéskanál szárított rozmaring
  • Őrölt bors



Elkészítés

A báránycombot gondosan megtisztítjuk, eltávolítjuk a hártyákat, inakat. A citrom levével jól bedörzsöljük, fél órát állni hagyjuk. Közben a 2 tojást sós vízben keményre főzzük. Hideg vízbe merítve lehűtjük, meghámozzuk, hosszában kettévágjuk. A töltelékhez kinyomjuk a héjából a kolbászmasszát, majd a maradék 1 tojással a szárított rozmaringgal meg az áttört fokhagymával együtt a darált húshoz (mely lehet sertés vagy baromfihús) adjuk.

Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, őrölt szerecsendióval fűszerezzük. A bárányhúst leöblítjük, szárazra töröljük. Hegyes késsel a belső combrészből kifejtük a csontot. A húst kihajtjuk, kissé kiverjük, sózzuk, borsozzuk. A széleken 2-3 cm-t szabadon hagyva a hús közepébe halmozzuk a tölteléket. Belenyomkodjuk a felezett kemény tojásokat, ráhajtjuk a hússzeleteket és körben jó erős cérnával összevarrjuk.

Vékony zsineggel is átkötözzük, a tetejét szalonna szeletekkel borítjuk be, a tepsibe fektetjük. A hasábokra vágott zöldséget, meg az elnegyedelt vöröshagymát a hús mellé szórjuk. Meglocsoljuk az olajjal és a borssal, majd a 200°C-ra előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük. Ezután aláöntjük a húslevest (lehet leveskockából is), és az egész tepsit letakarjuk alufóliával. Időnként a fóliát levéve saját levével locsolgatjuk, pároljuk 60-90 percig. A végén a tetejét pirosra sütjük. A cérnát és a zsineget eltávolítjuk, majd felszeleteljük. Az ünnepi töltött báránycomb melegen is finom, de nagyon jól mutat hidegen is a húsvéti vendégvárótálon.