Fehér pizza (Besamel mártással)

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • Pizza alap recept hozzávalói

+

  • 4 dkg vaj
  • 3 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • Cayenne-i bors
  • Oregánó
  • Bazsalikom



Elkészítés

Kimérjük a hozzávalókat. A vajat egy lábosban felmelegítjük. Beleöntjük a lisztet. Állandó kavargatás mellett, amíg habzani nem kezd, a tűz fölött tartjuk. Ne piruljon meg, mert akkor már barna mártás lesz. Mikor éppen pirulni kezdene, hozzáöntjük a tejet. A tejet célszerű apránként hozzáadni. A tej legyen forró. Vagy a tűzhelyen forraljuk fel, vagy a mikróban, de ekkor tegyünk az edénybe/ pohárba egy műanyag kiskanalat. Ugyanis felforrhat úgy is, hogy nem látszik, csak amikor megmozdítjuk, akkor kifut (és leforrázhat). Ezt előzhetjük meg, ha kiskanalat teszünk bele.

Állandó kavarás mellett (habverő ajánlott) sűrű mártássá főzzük (pár perc). Közben sóval és cayenne-i borssal ízesítjük. Fontos, hogy csomómentes legyen. Ha nem az, akkor átpasszírozzuk egy szűrőn. Ez volt a besamel receptje, ha még oregánót és bazsalikomot teszünk hozzá (apróra vágottat vagy morzsoltat), akkor megkapjuk a fehér pizza szószt. Egyes pizzafajtákat fehér mártással készítünk, pl. Pizza Carbonarát. Aki nem szereti a paradicsom szószt, az is választhatja helyette a fehér pizza szószt.

(A pizza alaptészta receptje megtalálható ezen a honlapon!)