Mámorító citrus lekvár

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 3 db grapefruit
  • 5 db narancs
  • 6 db mandarin
  • 1 db zöld citrom
  • 1 csomag lekvárzselésítő (2:1 arányú)
  • 50 dkg cukor
  • Fél maréknyi aszalt vörös áfonya



Elkészítés

A grapefruitokat és a narancsokat éles késsel hámozzuk meg, úgy, hogy a fehér bőrét is vágjuk le. Vágjuk négyfelé, majd a közepén húzódó fehér erezetet vágjuk ki, utána aprítsuk kis darabokra. Tegyük egy fazékba, adjuk hozzá a mandarinok kifacsart levét, az aszalt vörös áfonyát és a cikkekre vágott, felszeletelt zöld citromot is. A zöld citromnak nem kell a héját levágni. Keverjük össze a lekvárzselésítővel, hagyjuk állni fél órán keresztül, majd tegyük fel főni. Ha már felforrt, adjuk hozzá a cukrot és forraljunk rajta még egyet. Tisztára mosott befőttesüvegekbe töltsük a még forrásban lévő lekvárt, zárjuk le azonnal, állítsuk fejre (így nem kell tartósítószert használnunk), majd őt perc múlva tehetjük is az éléskamránk polcaira. Ügyeljünk arra, hogy a lekvár alapanyagainak mennyisége megegyezzen a lekvárzselésítőn feltüntetett mennyiségekkel.