Diós-rumos rombusz

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

A tésztához:

  • 5 dkg liszt
  • 7 gr sütőpor
  • 10 dkg őrölt dió
  • 15 dkg vaj
  • 5 db tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 25 dkg sárgabarackdzsem
  • 0,5 mokkáskanál só

Diókrém:

  • 20 dkg őrölt dió
  • 8 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 evőkanál tej
  • 3 evőkanál rum (rum helyett 1 teáskanál rumaroma 2 evőkanál tejben elkeverve)

Kakaókrém:

  • 25 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 3 evőkanál rum (rum helyett 1 teáskanál rumaroma 2 evőkanál tejben elkeverve)
  • 10 dkg aranymazsola

Máz:

  • 6 dkg vaj
  • 10 evőkanál porcukor
  • 4 evőkanál kakaópor



Elkészítés

Kéz alá készítjük a kimért hozzávalókat. Sütőpapírral kibéleljük a kb. 32x25 cm-es tepsit. A liszthez öntjük a sütőport és a diót. A sütőt 170 fokra előmelegítjük. Kettéválasztjuk a tojásokat. A fehérjét kemény habbá verjük. Nagyobb tálban a sárgáját a porcukorral és a vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a diós lisztet. A habot több részletben lazán beleforgatjuk, a tepsiben levő papírra öntjük, simára igazítjuk. 30 perc alatt középső rácson megsütjük.

Közben pillanatok alatt elkészítjük a hideg diókrémet az összekevert hozzávalókból, majd a kakaós krémhez a vajat habosra keverjük a vajjal és rummal, beleszórjuk a kakaóport, könnyű krémmé habosítjuk. A megsült tésztára kenjük a sárgabaracklekvárt. Kihűlés után rákenjük a diókrémet, majd a kakaókrémet, megszórjuk mazsolával, kés lapjával belenyomkodjuk, egyenesre igazítjuk. Hűvös helyre tesszük, amíg megdermed a felső réteg.

A mázhoz felolvasztjuk a vajat, beleszórjuk a porcukrot és a kakaóport, simára keverjük, levesszük a hőről, 3 perc múlva rákenjük a süteményre. Ha nagyon meleg, megolvasztja a kakaós krémet, és nem lesz szép, figyeljünk rá! Amint megszilárdul a máz, recés késsel rombusz alakú, vagy hosszúkás szeleteket jelölünk meg a csokirétegen. Így a végleges felszeletelésnél könnyebb dolgunk lesz. Cukorgyönggyel, citromzselével díszíthetjük.