Karácsonyi égetett muffin

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 2,5 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 0,5 mokkáskanál só
  • 12 dkg vaj
  • 15 dkg liszt
  • 3 db tojás

A krémhez:

  • 12 dkg dr Oetker házi krémes krémpor
  • 1 dl tej
  • 2 evőkanál porcukor
  • 2 dl növényi tejszín
  • 10 csepp növényi tejszín
  • 3 szelet sült tök
  • 1 evőkanál méz

A mázhoz:

  • 20 dkg porcukor
  • 3 evőkanál frissen csavart citromlé



Elkészítés

Felforraljuk a tejet, beletesszük a vajat, cukrot, sót, felolvasztjuk, majd apránként beleszórjuk a lisztet, pár percig kevergetjük, amíg összeáll. Levesszük a hőről, egyenként beleütjük a tojásokat, és géppel, lassú fokozaton mindegyiket alaposan beledolgozzuk, amíg elválik a falától, szép sima lesz és serceg, mint amikor ég. Erről kapta a nevét. Kihűtjük. A sütő sarkába vízzel töltött hőálló tálkát helyezünk, 200 fokra bekapcsoljuk. A muffinsütő formáit 1 dkg olvasztott vajjal kikenjük.

A masszát kinyomó zsákba tesszük és a kis mélyedéseket félig megtöltjük. A forró sütőben 30 percig sütjük, és közben nem nyitjuk ki az ajtaját. Triplájára nő! A sütés befejeztével rögtön kivesszük és ollóval vagy recés késsel, óvatosan mindegyik fánk felső harmadát levágjuk, hogy a belsejében levő gőztől ne puhuljon tovább. A mázhoz a porcukrot oldódásig simára keverjük a felmelegített citromlével, majd a felső kalapokat belemártjuk, lecsöpögtetjük, dermedni hagyjuk.

A krémhez 2 szelet sült tököt pürésítünk a mézzel. Géppel felverjük a tejszínt a belecseppentgetett vanília aromával. Másik tálban 3 perc alatt krémmé keverjük a krémport és a hideg tejet. Lazán összekeverjük a tökpürét, a habot és a vaníliás krémet. Habzsák vagy nagykanál segítségével a fánkok alsó részét púposra töltjük a krémmel, rátesszük a mázas kalapokat. Aszalt vörös áfonyával, olvasztott csokival, tökpürével vagy tetszésünk szerint dekoráljuk.

(A hozzávalók 12 db muffinhoz elegendőek.)