Mákos bejgli

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

A tésztához:

  • 0,5 csomag élesztő
  • 2 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 2 db tojás
  • Csipetnyi só

A töltelékhez:

  • 25 dkg mák
  • 15 dkg cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 2,5 dl víz

A tetejére:

  • 1 db tojás



Elkészítés

Egy tálban a lisztet a sóval elkeverjük, majd a margarinnal elmorzsoljuk, beleöntjük a cukros tejben felfuttatott élesztőt és a tojásokat. A tésztát jól összedolgozzuk és kelni hagyjuk. Amíg kel a tészta a töltelék hozzávalóit összefőzzük. A megkelt tésztát ujjnyi vastagra és téglalap alakúra kinyújtjuk. A tésztára kenjük a kihűlt tölteléket és feltekerjük.

A feltekert tészta tetejét villával megszurkáljuk és megkenjük tojássárgájával. Pihenni és kelni hagyjuk 30 percet, majd megkenjük tojásfehérjével és 10 percre hideg helyre tesszük, ettől lesz szép márványos a bejgli teteje. Meleg sütőben 45 perc alatt megsütjük.