Somlói galuska

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

A piskótákhoz:

  • 75 dkg porcukor (3x25 dkg)
  • 12 db tojás (3x4 db)
  • 3 db citrom
  • 12 evőkanál forró víz (3x4 evőkanál)
  • 60 dkg liszt (3x20 dkg)
  • 3 csomag sütőpor
  • 2 teáskanál kakaó (jó minőségű)
  • 10 dkg darált dió

Az alapöntethez:

  • 20 dkg kristálycukor
  • 2,5 dl víz
  • 0,5 db rumaroma
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 db narancs reszelt héja

Vanília krém és csoki öntet:

  • 1,5 adag főzött, vagy hidegen kikevert vanília puding, az előírás szerint
  • 15 dkg jó minőségű étcsokoládé
  • 25 dkg cukor
  • 1,5 dl víz
  • 0,5 db rumaroma

Töltelék:

  • 10 dkg darált dió
  • Baracklekvár
  • 1 kávéskanál kakaópor
  • 8 dkg mazsola (áztatott)
  • 4 dl tejszínből hab



Elkészítés

3 féle piskótát sütünk, egy sima, egy kakaós, és egy diós. A sima, az alaptészta. Alaptészta: 25 dkg porcukor, 4 tojássárgája, egy citrom leve, reszelt héja, összekeverve, majd egyenként a négy evőkanál forró víz, jól kikeverve, majd beleszitálni a sütőporral összekevert lisztet, és a végén a négy tojás felvert habját. Papírral bélelt tepsibe megsütjük.

A második tészta: alaptészta, + kettő teáskanál kakaó. A harmadik tészta: alaptészta + 10 dkg darált dió.

Az alapöntet elkészítéséhez a hozzávalókat összeforralni, majd három részre osztani. A csoki öntethez valókat, gőz fölött összeolvasztani, majd átforralni.

Az édesség összeállítása: az alaptésztát meglocsoljuk az alapöntet egyharmadával, megkenjük a vanília krém felével, megszórjuk a darált dió és a mazsola felével. Ráhelyezzük a kakaós lapot, szintén meglocsoljuk a második harmad alapöntettel, következik a vanília krém másik fele, ismét dió és mazsola, majd a harmadik, diós piskóta következik, melyet szintén meglocsolunk az utolsó adag alapöntetünkkel. Ezután a tésztát megkenjük finom házi baracklekvárral, majd a tetejére hintjük az egy kávéskanál kakaót.

Egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy az ízek kavalkádja jól összeérjen. Tálaláskor kisebb kockákra vágjuk, szépen tányérra halmozzuk, mintha hegyet építenénk, meglocsoljuk a csokiöntettel, és tejszínhabbal díszítjük.