Kacsapecsenye

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 1 db pecsenye kacsa

A párolt káposztához:

  • 1,5 kg fejes káposzta
  • 2 lapos evőkanál só
  • 5 evőkanál kacsazsír
  • 1 mokkáskanál őrölt köménymag
  • 1 mokkáskanál bors
  • 1 mokkáskanál őrölt jó minőségű (házi szegedi) pirospaprika
  • 3 evőkanál ecet
  • 2 evőkanál cukor
  • Egy kevés delikát ételízesítő
  • 1 fej vöröshagyma
  • 0,5 kg sós vízben főtt burgonya



Elkészítés

A sütés előtti este jól besózzuk a szépen megtisztított, előkészített kacsát. A sütőtepsibe rakjuk, majd alufóliával letakarva a hűtőbe tesszük éjszakára. Másnap az előmelegített sütőbe tesszük, sem vizet, sem zsiradékot, sem más adalékot nem adunk hozzá. A sótól ereszt annyi levet, amivel elindíthatjuk a sütést, és a gyenge kacsa omlósra, puhára sül a saját levében. Félidőben megfordítjuk, saját levével locsolgatjuk, szép piros, ropogósra sütjük - az utolsó fázisban, már fólia nélkül.

Közben a káposztát vékony csíkokra szeljük, majd két evőkanál sóval lesózzuk, és állni hagyjuk. A kacsa zsírjából kiveszünk 5 evőkanálnyit, ezen megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, kicsit megsózzuk, hogy könnyebben dinsztelődjön, majd rárakjuk a felszelt, a sóból kinyomkodott káposztát. Borsozzuk, köménymagot és pirospaprikát szórunk rá. Rövid ideig együtt sütjük, amíg kissé összeesik. Ekkor rákerül az ecet, a cukor és az ételízesítő. Gyakori kevergetés mellett, fedő alatt pároljuk készre. Amennyiben szükséges ismét megsózzuk.

A megtisztított, kockázott burgonyát, sós vízben megfőzzük, leszűrjük. Fedő alatt egy kicsit állni hagyjuk, majd beleforgatjuk a tepsibe, amiben a kacsa sült. Természetesen csak egy kevés kis zsírt hagytam benne. A sült pecsenyét a zsíros burgonya és a párolt káposzta társaságában tálaljuk.