Egészben sült csirke juhtúrós céklával salátaágyon

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 1 db közepes csirke
  • 1 üveg sör
  • 1 csomag sült csirke fűszerkeverék
  • 1 kg cékla
  • 25 dkg juhtúró
  • 1 fej saláta
  • Zöld fűszerek
  • Olívaolaj



Elkészítés

Először is a 120 perc elkészítési idő ne riasszon el senkit. Az előkészületek kb. 20 percet vesznek igénybe, a munka többi részét a sütő végzi. Az üveg sörnek egyetlen célja van, és ez nem a szakács szomját hívatott oltani. Áztassuk le róla a címkét, mossuk le, majd a fűszerkeverékkel jól bedörzsölt megtisztított csirkét húzzuk rá. A csirke belsejébe tegyünk néhány ág rozmaringot meg kakukkfüvet (vagy ki amit szeret), nagyon jó aromát ad majd a húsnak.

Fontos: a sörösüvegről mindenképpen vegyük le a kupakot miután a csirkét ráültettük, különben nagyot fog durranni, és jó eséllyel tönkre vághatja a sütőnket is. A "karóba" húzott csirkével nincs több gondunk, az üveget a csirkével tegyük állítva a sütőbe, és kb. 170 fokon légkeveréssel süssük ropogósra. A csirke sütés közben enged majd finom pecsenyelevet, így tegyünk alá mindenképpen valami hőálló tálat, és a lecsepegett nedűvel sütés közben locsolgassuk bátran.

Na ennyit a csirkéről. A cékla még egyszerűbb lesz. Megmossuk, meghámozzuk, felvágjuk egyenlő nagyságú darabokra, és betesszük egy hőálló tálba, amit alul kibélelünk szintén zöld fűszerekkel. Kicsit meglocsoljuk olajjal (vajdarabkákat is lehet rádobálni), a tálat vagy lefedjük, vagy letakarjuk alufóliával, és mehet a csirke mellé a sütőbe, ha nagyobb darabokra vágtuk a céklát, akkor kb. egy időben lesz kész a csirkével.

Ha megsült a cékla kitesszük egy tálba, a juhtúrót ráreszeljük és jól összeforgatjuk, akár egy kis pecsenyelevet is lötykölhetünk rá, ha nagyon kiszáradt. Tálalás: a salátát összetépkedjük, rátesszük a juhtúrós céklát, és a tetejére helyezzük a sörösüvegről levett csirkét.