Gazdag kalács

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 25 dkg rétesliszt
  • 15 dkg sima liszt
  • 3 db tojás
  • 4 dkg élesztő
  • 5 dkg vaj
  • 3 dkg barna cukor
  • 3 evőkanál méz
  • 2 dl tej
  • 1 teáskanál vanília kivonat, vagy 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • Őrölt fahéj
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 3 evőkanál szilvalekvár
  • Őrölt fahéj
  • Kimagozott meggy, lehet aszalt is, de akkor előzőleg be kell áztatni
  • Mazsola, vagy birsalmasajt
  • Aprított dió, mogyoró
  • Csokoládé reszelék



Elkészítés

A langyos tejben elkeverjük a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót, és hozzáadjuk a tojásokat, a megolvasztott vajat és a mézet, a felfuttatott élesztőt, a citrom reszelt héját és a fahéjat is. Jól megdagasztjuk, majd langyos helyre téve duplájára kelesztjük 20-30 perc alatt.

Ismét átgyúrjuk, majd kinyújtjuk, 3 részre vágjuk. Az egyiket megkenjük szilvalekvárral, fahéjjal megszórjuk, feltekerjük. A másodikat megszórjuk a meggyel, mazsolával, feldarabolt birsalmasajttal, ezt is feltekerjük. A megmaradt tésztára ráhintjük az aprított diót, vagy mogyorót és a csokireszeléket, ezt is felgöngyöljük.

A három rudat szépen összefonjuk. és kerek formára igazítjuk, a végeknél kissé összenyomkodjuk. Kikent kuglófsütőformába helyezzük, a tetejét lekenjük egy kevéske tejes mézes keverékkel, megszórjuk aprított dióval, amely kissé megpirul majd a tetején. További 30 percig kelesztjük meleg helyen.

Langyos sütőbe helyezzük, majd 190 fokon 40-45 percig sütjük. A formából kiborítjuk, majd hűlni hagyjuk, ha már teljesen kihűlt csak akkor szeleteljük.