Kelt tésztás mákos kalács és káposztás hajtóka

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 0,5 kg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • 0,5 liter tej
  • 5 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 20 dkg mák
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • Tetszés szerinti édesítőszer
  • Mazsola (elhagyható)
  • 1 kg káposzta
  • 1 evőkanál zsiradék
  • Pici cukor
  • 1 db egész tojás a lekenéshez



Elkészítés

A lisztet tálba szitáljuk, pici sót teszünk bele, a tejet meglangyosítjuk, 1 dl tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt, a vajat felolvasztjuk, a 2 db tojást ketté választjuk, a fehérjét félretesszük. A felfutott élesztővel a két tojás sárgájával, és az olvasztott vajjal bedagasztjuk a tésztát, felhasználva a langyos tejet. Jól kidolgozzuk, és meleg helyen letakarva a duplájára kelesztjük. A tészta akkor jól kidolgozott, ha a tál falától, és a kezünkről leválik, vagy a fakanálról, mert én azzal dagasztok. Nagyanyámtól tanultam. Amikor megkelt a tésztánk, visszadagasztjuk, és még egyszer megkelesztjük.

Közben elkészítjük a töltelékeket. A mákot összekeverjük az ízesítő anyagokkal, cukor, vaníliás cukor, citromhéja, mazsola, és kevés tejjel elkeverve kicsit megfőzzük. Nem kell hozzá sok tej, mert nem lehet folyós a töltelék. Kb. 1,5 dl tej. A tűzről levéve, belekeverjük a két tojás kemény habbá vert fehérjét, félretesszük hűlni.

A káposztát lereszeljük, kissé besózzuk, olajban megpirítunk 1 evőkanál cukrot, és ezen pároljuk szép arany barnára a kinyomkodott káposztát, Ízesítjük őrölt borssal, és esetleg pici cukorral, ha szükséges. Kihűtjük.

A másodszori kelesztés után, tésztánkat két cipóra osztjuk, kisodorva megtöltjük a kihűlt töltelékekkel. Zsiradékkal kikent tepsibe tesszük, tetejét megkenjük a felvert tojással, oldalát pedig olajjal, vagy olvasztott zsírral, majd kelesztjük. Mielőtt az előmelegített sütőbe tennénk, újból átkenjük a tojással. Kevés helyen átszurkáljuk hústűvel, hogy a gőz könnyen távozzon, ne repedjen meg a kalácsunk. Szép pirosra sütjük.