Diós koszorú

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 40 g élesztő
  • 4 dl tej
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 0,5 dl tejszín
  • 1 db tojás
  • 3 db tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál rum
  • 25 dkg darált dió
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg mazsola
  • Fahéj
  • Reszelt citromhéj
  • Néhány evőkanál baracklekvár



Elkészítés

Egy bögrében szétmorzsoljuk az élesztőt, 1 teáskanál cukorral, 1 dl langyos tejjel és egy kevés liszttel összekeverjük és kovászt készítünk. Amikor repedezni kezd akkor az átszitált lisztel összekeverjük. Hozzáadunk 5 dkg cukrot és 5 dkg vajat, 1 dl tejet, fél dl tejszínt, 1 egész tojást, 2 tojássárgáját, egy csomag vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat és ízlés szerint egy kevés rumot. Jól összekeverjük, míg a tészta hólyagos nem lesz. Meleg helyen 20 percig pihentetjük.

Míg a tésztát pihentetjük elkészítjük a tölteléket: 2 dl tejet 5 dkg vajjal, 20 dkg cukorral felforralunk, hozzáadjuk a zsemlemorzsával elkevert diót, fahéjat, mazsolát (ízlés szerint rumot) és ismét felforraljuk majd lehűtjük. Kavarjuk folyamatosan, mert könnye leég. Majd összehajtjuk a tésztát, és kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, majd mindkét szélétől a közepe felé felcsavarjuk. A tésztatekercs két végét összeillesztjük, kivajazott, lisztezett formába tesszük és hagyjuk 20 percig kelni.

Felvert tojássárgájával megkenjük és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 60 percig sütjük. Kicsit kihűtjük, majd tepsire kiborítjuk és megkenjük tojásfehérjével és még 10 percre visszatesszük. Ha kihűlt, bekenjük a tetejét forró baracklekvárral és meghintjük darált dióval. (A hozzávalók egy 24 cm átmérőjű formához elegendőek.)