Csokitorta

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt + a tortaformába
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 0,5 kiskanál só
  • 15 dkg kakaópor
  • 2 dl forró víz
  • 40 dkg cukor
  • 3 db tojás
  • 17 dkg puha vaj + a tortaformába
  • 2 dl kefir
  • 1 kiskanál vaníliakivonat

A bevonathoz:

  • 16 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj
  • 1 kiskanál vaníliakivonat
  • 2 dl tejszín
  • 15 dkg cukor



Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy 28-30 cm átmérőjű tortaforma aljába sütőpapírt fektetünk, a papírt és a forma széleit kivajazzuk és vékonyan kilisztezzük. A lisztet átszitáljuk, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát, a sütőport és a sót. Egy másik edényben a kakaóporra forró vizet öntünk, és simára keverjük vele. A cukrot és a tojásokat kézi mixerrel habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a vajat is. Ezután hozzákeverjük a kakaós masszát, majd a kefirt és a vaníliakivonatot, és alaposan összedolgozzuk.

Ezután hozzákeverjük a lisztet, újra alaposan összedolgozzuk, és a tortaformába öntjük. Sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük), majd hagyjuk kihűlni. A bevonathoz a csokoládét apró darabokra törjük, majd a vajjal és a vaníliával egy közepes edénybe tesszük.

A tejszínt és a cukrot közepes lángon felmelegítjük, folyamatosan kevergetjük, míg a cukor teljesen fel nem oldódik, majd a csokoládés keverékre öntjük. 1 percig állni hagyjuk, majd addig keverjük, míg a csokoládé teljesen fel nem olvad. Legalább egy órára félretesszük hűlni. A tésztát kivesszük a formából, és óvatosan eltávolítjuk róla a sütőpapírt. A tetejét és az oldalát megkenjük a csokimázzal, majd legalább egy órán át állni hagyjuk. Tálalásig lefedve a hűtőben tároljuk.