Gombamártás

Add a Facebook-hoz

Hozzávalók

  • 3 evőkanál pecsenyezsír
  • 50 dkg barna csiperkegomba
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál apróra vágott mogyoróhagyma
  • 2,5 dl száraz fehérbor
  • 5 dl pulykaalaplé
  • 2,5 dl zsíros tejszín
  • 5 kiskanál kukoricakeményítő
  • 2 evőkanál víz
  • 1 nagy evőkanál frissen aprított petrezselyem
  • 1 kiskanál frissen aprított menta
  • Félretett pecsenyeszaft
  • Bors



Elkészítés

A felforrósított pecsenyezsírban megpároljuk a felszeletelt csiperkét, a fokhagymát és a mogyoróhagymát (kb. 6 perc), majd egy tálba szedjük és félretesszük. Az edénybe öntjük a bort, addig forraljuk, míg a fele el nem párolog, majd hozzáadjuk a félretett csiperke harmadát, az alaplét és a szaftot. Miután felforrt, lejjebb vesszük a lángot, és még 10 percig lassan forraljuk (amíg kissé be nem sűrűsödik).

A mártáshoz öntjük a tejszínt és a maradék csiperkét, majd a 2 evőkanál vízzel simára kevert keményítőt. Állandó kevergetés mellett addig forraljuk, amíg a kívánt sűrűséget el nem érjük. A végén megszórjuk friss petrezselyemmel és mentával, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Tipp:
Egybesült hús (pl. karaj, kacsa vagy pulyka) készítésekor ne öntsük ki a tepsiben összegyűlt szaftot és zsírt, hanem a lesült és felkapart részekkel együtt öntsük át egy kisebb edénybe! A szaftot és a tetejéről lekanalazott zsírt külön-külön használhatjuk.